Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 04 /23:58

Meras: per savaitę vien Zaporižios-Melitopolio kryptimi nukauta 1200 rusų karių

Europos Sąjungos, Didžiojo septyneto (G-7) ir Australijos sutartą rusiškos naftos kainos viršutinę ribą (60 JAV dolerių) Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pavadino „nerimta“ ir „gana patogia“ Maskvai. Kalbėdamas apie padėtį fronte jis sakė, kad sudėtingiausia situacija – Donecko srityje. Pranešama, kad Rusija tęsia puolimą prie Avdijivkos ir Bachmuto.
Ukrainos karys Zaporižios srityje
Ukrainos karys Zaporižios srityje / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • V.Zelenskis ES, G-7 ir Australijos nustatytą rusiškos naftos kainos viršutinę ribą (60 JAV dolerių už barelį) pavadino „nerimta“ ir „gana patogia“ Maskvai
  • Ukrainos ambasados ir konsulatai šešiose Europos šalyse pastarosiomis dienomis sulaukė siuntinių, kuriuose buvo gyvūnų akių. Pasak Ukrainos užsienio reikalų ministro D.Kulebos, tai gerai suplanuota teroro ir bauginimo kampanija
  • Luhansko srityje deokupuota 13 gyvenviečių, pranešė regiono karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus
  • Ukrainos kariuomenės atstovai teigia, kad Rusija dabar naudoja raketas su nesprogstančiais kovinių branduolinių galvučių muliažais, siekdama nualinti Ukrainos priešlėktuvinę gynybą

Svarbiausias šeštadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Melitopolio meras: per savaitę vien Zaporižios-Melitopolio kryptimi buvo nukauta 1 200 rusų karių

23:57

Šią savaitę Zaporižios kryptimi sunaikinta dešimtys rusų okupantų bazių, vien tik Zaporižios-Melitopolio kryptimi buvo nukauta 1 200 priešininkų, per televizijos maratoną sakė Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas.

„...Šią savaitę buvo sunaikinta mažiausiai 20 karinių bazių Melitopolyje, Polohuose, Mychailivkoje, Veselėje, todėl tūkstančiai rašistų, jei remiamės oficialiais Generalinio štabo duomenimis, tai 1200 rašistų, vien tik Zaporižios-Melitopolio kryptimi, kurie daugiau niekada nekovos...“, – sakė meras.

Volodymyras Zelenskis: žiema bus labai sunki

23:11

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino ukrainiečius susivienyti ir padėti vieni kitiems, kad atlaikytų žiemą. Vakaro vaizdo kreipimesi prezidentas sakė, kad Ukrainai žiema bus sunki, tačiau ją reikia suvokti ne kaip išbandymą, o kaip laiką, kuris priartina ukrainiečius prie pergalės.

„Priešas labai tikisi panaudoti žiemą prieš mus: žiemos šaltį ir sunkumus paversti savo siaubo dalimi. Turime padaryti viską, kad ištvertume šią žiemą, kad ir kokia sunki ji būtų. Ištverti ir mes ištversime. Atlaikyti šią žiemą reiškia atlaikyti viską“, – pabrėžė jis.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis

V.Zelenskis pažymėjo, kad Rusija „vis dar turi raketų ir artilerijos pranašumą“.

„Taip, bet mes turime tai, ko okupantas neturi ir neturės. Mes giname savo namus, ir tai suteikia mums didžiausią motyvaciją. Mes kovojame už laisvę, o tai visada suteikia jėgų. Mes giname tiesą ir tai vienija visą pasaulį aplink Ukrainą“, – sakė prezidentas.

Plačiau skaitykite čia.

 

JAV rengia spaudimo priemones, kuriomis siekiama Rusiją pripažinti terorizmo rėmėja

22:59

JAV nori imtis spaudimo priemonių prieš Rusijos Federaciją, kad ji būtų paskelbta terorizmo rėmėja. Dabar Valstybės departamentas ir Kongresas bando pašalinti kai kuriuos ginčytinus punktus, CNN sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas. Jis sakė, kad Valstybės departamentas nuolat svarsto galimybes, kaip dar labiau padidinti spaudimą Rusijai dėl ginkluotos agresijos Ukrainoje.

„Consolidated News Photos“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas
„Consolidated News Photos“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas

„Šiuo metu kartu su Kongresu rengiame taisykles, kurios padės mums išspręsti kai kuriuos ginčytinus klausimus, susijusius su „terorizmą remiančios šalies“ statuso naudojimu, kuris turėtų nenumatytų pasekmių. Šiuo metu ieškome būdų, kaip tai pasiekti“, – sakė A.Blinkenas.

Nuo automato kulkos žuvo per Dniepro upę valtimi plaukusi moteris

22:57

Chersono srityje per Dniepro upę su vyru valtimi plaukusi moteris žuvo nuo šūvio.

Vyras ir moteris važiavo iš sodybos, esančios Holopristano rajone, pranešė Chersono miesto taryba savo „Facebook“ puslapyje.

„Gruodžio 4 d. 65 metų moteris, kuri su vyru valtimi plaukė per Dniepro upę, buvo sužeista automatinio ginklo kulka... Deja, moteris neišgyveno...“, – pažymėjo miesto taryba.

Pasak pranešimo, vyras nebuvo sužeistas.

Per Nikopolio rajono apšaudymą žuvo jaunuolis

22:53

Rusijos pajėgos sekmadienį septynis kartus apšaudė Nikopolio rajoną Dniepropetrovsko srityje.

Ilgai kenčiantis Nikopolio rajonas sekmadienį išgyveno dar vieną baisią dieną, savo „Telegram“ kanale pranešė Dniepropetrovsko srities tarybos pirmininkas Nikolajus Lukašukas.

„Užfiksuoti maždaug septyni Nikopolio rajono teritorijos apšaudymai. Pokrovskio bendruomenėje žuvo 1999 m. gimęs jaunuolis: priešo sviediniai pataikė į jo sodybą“, – sakė jis.

Per apšaudymą buvo apgadinti penki namai, ūkiniai pastatai, automobilis, elektros linijos ir dujotiekis.

Kituose Dniepropetrovsko srities rajonuose diena praėjo be ekstremalių situacijų.

Ukrainiečiai numušė rusų sraigtasparnį Ka-52: žuvo geriausiais vadinti pilotai

22:33

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas sekmadienį paskelbė, kad Dnipro oro pajėgų raketų brigados dalinys numušė priešo sraigtasparnį Ka-52. Štabas paskelbė ir vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip į sraigtasparnį pataiko raketa ir jis krenta.

Tuo tarpu prorusiškas telegram kanalas „Fighterbomber“ skelbia, kad šio sraigtasparnio įgulai vadovavo pilotas šaukiniu „Barzda“. Esą ši komanda buvo viena geriausių visoje Rusijos pajėgų grupėje, apdovanota šešiais Drąsos ordinais. Telegram kanalas praneša, kad žuvo abu sraigtasparniu skridę pilotai.

A.Blinkenas: Rusija nesuinteresuota taikos derybomis su Ukraina

21:08

Rusijos valdžia kol kas nėra suinteresuota surengti taikos derybas, kad būtų nutrauktas karas prieš Ukrainą, sako Jungtinių Amerikos Valstijų valstybės sekretorius.

„Diplomatija visada naudinga, jei suinteresuotos šalys, šiuo atveju – Rusija, iš tiesų yra suinteresuotos prasminga diplomatija. Bent jau pastaruoju metu mes matome, kad yra priešingai“, – „CBS News“ sakė A.Blinkenas.

„Reuters“/„Scanpix“/JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas
„Reuters“/„Scanpix“/JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas

Jis pažymėjo, kad net po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasiūlė „taikos formulę“, Vladimiras Putinas tik „padvigubino ir patrigubino“ savo agresiją. Jis pradėjo mobilizaciją, bandė aneksuoti Ukrainos teritorijas ir dabar bando „paversti žiemą savo ginklu“.

„V.Putinas negalėjo laimėti mūšio lauke, todėl savo pyktį ir ugnį nukreipė į Ukrainos piliečius, atakuodamas energetikos infrastruktūrą, bandydamas išjungti šviesą, šilumą, elektrą“, – pridūrė valstybės sekretorius.

O.Arestovyčius: rusų karių išvedimas iš Zaporižios AE yra tik „saldžios kalbos apie geros valios gestą“

20:15

Rusijos vadovybė suprato, kas laukia jų karių Zaporižioje, sako Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovyčius. Anot jo, supratę, kad pralaimėjimas neišvengiamas, jie nusprendžia bėgti ir bando pasiekti bent kokių nors „laimėjimų“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Oleksijus Arestovyčius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Oleksijus Arestovyčius

Kaip Rusijos žmogaus teisių aktyvistui Markui Feiginui sakė O.Arestovyčius, Rusijos karių išvedimas iš Zaporižios atominės elektrinės yra „saldžios kalbos apie dar vieną geros valios gestą“.

O.Arestovyčius paaiškino, kad Enerhodaro miestas, kuriame yra Zaporižios AE, yra priešais Nikopolį – kaip tik į kairę nuo tos vietos, kur Rusijos kariai laukia Ukrainos pajėgų puolimo. Pasak jo, jei Ukrainos kariai pultų Melitopolį, Enerhodaras liktų giliame ir visiškai beviltiškame užnugaryje, o Rusijos kariai liktų be atsargų ir būtų visiškai apsupti.

„Mums net nereikia ten kovoti: priartėjome, apsupome, palaukėme, kol jie ten nusišaus, ir užėmėme Zaporižios AE šiltai ir be jokios žalos. Jie tai žino. Taigi visos šios kalbos nėra geros valios gestas, o desperatiškas bandymas apginti pietus ir užtikrinti, kad kai kurios jų pajėgos ir priemonės, įskaitant ir Energodarą, neliktų įstrigusios“, – sako O.Arestovyčius.

Todėl, anot jo,rusai supranta, kad jiems reikia išvesti savo pajėgas iš Zaporižios AE.

„O jei jie turi pasitraukti, kodėl gi ne derėtis. Būtų labai naivu iš Ukrainos pusės ką nors ten mainyti į Enerhodarą, jei jis jau pateks į mūsų rankas kaip pernokęs vaisius, kai Ukrainos pajėgos aktyviai judės į pietus. Nebent tempas būtų padidintas, timing.... Galbūt, – sakė O.Arestovičius ir pridūrė, kad dėl Enerhodaro likimo yra visiškai ramus. – Jei karo logika yra tokia, kaip jie (rusų kariai – red. past.) išsirikiuoja gynyboje, tai pats Enerhodaras pateks į mūsų rankas: mums nereikia ypatingai bijoti ir nereikia prekiauti.

Generalinis štabas: Donecko medicinos įstaigos perpildytos sužeistais rusų kariais

20:05

Donecko miesto gydymo įstaigos perpildytos sužeistų rusų karių.

„Priešas ir toliau patiria nuostolių Donecko ir Luhansko kryptimis. Žinoma, kad Donecko miesto medicinos įstaigos yra perpildytos sužeistų priešo karių. Numatytos civiliams pacientams skirtos operacijos atidėtos neribotam laikui, nauji sužeistieji nepriimami“, – sakoma Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pranešime.

Tuo pat metu Generalinis štabas informavo, kad pastarosiomis dienomis į laikinai okupuotos Luhansko srities Novopskovo teritorinį medicinos punktą buvo pristatyta iki 300 sužeistų rusų okupantų.
 

G.Landsbergis: po Rusijos pralaimėjimo reikės keisti tarptautinių organizacijų veiklą

19:38

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad dabar svarbiausia – visomis išgalėmis padėti Ukrainai laimėti karą prieš Rusiją. Po Rusijos pralaimėjimo, tviteryje rašo ministras, privalės keistis dabartinė daugiašalių regioninių ir pasaulinių organizacijų saugumo architektūra.

Anot G.Landsbergio, tarptautinės organizacijos nesugebėjo užkirsti kelio nuo Antrojo pasaulinio karo Europoje neregėto masto konfliktams.

„Reikia keisti bent jau šių organizacijų veiklą. Tačiau neturėtume atmesti galimybės, kad kai kurios organizacijos išnyks, o naujos susikurs.

Ankstesnių konfliktų Europoje metu, pasibaigus kovoms, saugumo architektūra buvo permąstyta, atsirado naujų struktūrų. Pavyzdžiui, Jungtinės Tautos atsirado po klaidų, padarytų Tautų lygos laikais.

Pirmiausia Rusijai reikia patirti pralaimėjimą mūšio lauke. Tam Ukrainai reikia visos mūsų pagalbos. Visų ginklų, visos pagalbos, kurią galime suteikti. Priešingu atveju Rusija ir toliau bandys perkurti žemyną pagal savo imperialistinę pasaulio viziją.

Europa suinteresuota atremti ir nugalėti užpuoliką. Po Rusijos pralaimėjimo reikia sukurti naują sistemą, pasinaudojant ankstesnių klaidų pamokomis“, – tviteryje rašė ministras.

Plačiau skaitykite čia.

Jungtinių pajėgų vadas: Ukrainai reikia kur kas įvairesnių oro gynybos sistemų

18:41

Ukrainai reikia daug įvairesnių oro gynybos sistemų. Dabar Ukrainos ginkluotosios pajėgos visiškai ir labai efektyviai naudoja visus iš šalių partnerių gautus ginklus.

Tai pareiškė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų jungtinių pajėgų vadas Serhijus Najevas, sakoma Ukrainos ginkluotųjų pajėgų jungtinių pajėgų vadavietės viešųjų ryšių skyriaus feisbuko pranešime.

„Norėtume turėti daugiau oro gynybos priemonių. Tačiau, atsižvelgiant į turimus išteklius, oro gynybos sistema nuolat tobulinama. Pamažu gauname reikiamų oro taikinių naikinimo priemonių. Tai labai kruopštus darbas, kuris turėtų atnešti norimų rezultatų“, – patikino S.Najevas.

Okupantai netoli Uhledaro ėjo į puolimą, bet užvažiavo ant minos

18:38

Padėtis Uhledare ir kaimyniniuose Donbaso kaimuose kasdien blogėja. Rusijos okupantai siekia išstumti Ukrainos gynybos pajėgas, todėl ten sutelkė dideles kariuomenės grupes ir kasdien sviedžia į Ukrainos teritoriją sviedinius, bandydami nušluoti nuo žemės paviršiaus ištisus miestus, rašo „Unian“.

Tačiau Ukrainos kariškiai laikosi savo pozicijų ir oriai atremia okupantus. 

Sekmadienį keli karo korespondentai internete paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip rusų pėstininkų kovos mašina netoli Uhledaro užvažiavusi ant minos sprogo. Okupantai nusprendė pulti ukrainiečių pozicijas, bet toli nenukeliavo.

Ukrainos gynėjai sekmadienį numušė Rusijos sraigtasparnį „Ka-52“

16:44

Ukrainos gynėjai sekmadienį numušė dar vieną Rusijos sraigtasparnį „Ka-52“.

„Šiandien apie 14 val. „Vostok“ oro pajėgų vadavietės Dniepro oro gynybos raketinės brigados padalinys numušė priešo sraigtasparnį Ka-52“, – pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgos.

 

Ukrainos karinis jūrų laivynas: Rusija didina Juodojoje jūroje budinčių laivų skaičių

16:43

Rusijos okupantai padidino Juodojoje jūroje budinčių laivų skaičių nuo 18 iki 21. 

„Juodojoje jūroje yra 21 priešo laivas, vykdantis kovinę užduotį, iš kurių 4 yra kruizinių raketų „Kalibr“ nešiotojai, iš viso 24 raketų salvės; ... Viduržemio jūroje – 9 priešo laivai, įskaitant 5 „Kalibr“ sparnuotųjų raketų nešėjus, iš viso 76 raketos“, – sakoma Ukrainos karinių jūrų pajėgų pranešime.

Be to, pranešama, kad priešas Azovo jūroje ir toliau laiko du kovinius laivus, kurie kontroliuoja jūrų komunikacijas.

Šeštadienį buvo pranešta, kad Rusijos Juodojoje jūroje paskelbė 18 laivų parengtį. Pietų Ukrainos gynybos pajėgų Jungtinio koordinacinio spaudos centro vadovė Natalija Humeniuk sakė, kad rusai stengiasi pašalinti visus laivus iš savo bazės, nes dėl audros tai gali būti labai pavojinga.

Rusijos pajėgos iš tankų apšaudė kaimą Chersono srityje

16:42

Rusijos pajėgos toliau apšaudo išlaisvintas Chersono srities teritorijas. Per vakarykščius smūgius Respublikaneco kaime buvo sužeista sutuoktinių pora. Vyras žuvo, o moteris su sunkiais sužalojimais išvežta į ligoninę.

Chersono srities karinės administracijos viršininkas Jaroslavas Januševičius savo oficialiame „Telegram“ kanale pranešė, kad milicininkai iš tankų apšaudė Milovkos bendruomenės Respublikaneco kaimą. Vyras žuvo vietoje, o jo žmona buvo sunkiai sužeista.

„Sužeista moteris su sunkiais sužalojimais buvo nuvežta į Kryvyj Riho ligoninę. Dabar ji yra intensyviosios terapijos skyriuje ir jai teikiama būtina medicininė priežiūra“, - pridūrė Januševičius.

JT platinamas rezoliucijos dėl Rusijos karo nusikaltimų projektas

16:34

Jungtinėse Tautose Niujorke platinamas rezoliucijos projektas dėl Niurnbergo stiliaus tribunolo, kuris turėtų patraukti Rusijos vadovybę atsakomybėn už agresijos nusikaltimus Ukrainoje, skelbia „The Guardian“.

Yra ženklų, kad JAV nepritarimas šiam pasiūlymui gali sušvelnėti dėl Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio lobizmo.

Šią savaitę JAV ambasadorė pasaulinio baudžiamojo teisingumo klausimais Beth Van Schaack sakė: „V.Zelenskiui tai labai rūpi. To nori Ukraina, ir manau, kad tai turės daug reikšmės. Klausimas, ar jie turės balsų Generalinėje Asamblėjoje?

Iki šiol visos [Generalinės asamblėjos] rezoliucijos dėl Ukrainos buvo priimtos. Jų skaičius buvo gana didelis."

Tarptautinis baudžiamasis teismas jau pradėjo tirti karo nusikaltimus Ukrainoje, tačiau Ukrainos vadovybė tvirtina, kad TBT turi kliūčių, nes, nors ir gali teisti asmenis, kaltinamus atskirais karo nusikaltimais, jis negali patraukti Kremliaus vadovybės baudžiamojon atsakomybėn dėl platesnio masto agresijos nusikaltimo, nes Rusija nėra pasirašiusi atitinkamo statuto.

Ukraina: rusai keičia taktiką Bachmuto kryptimi

16:13

Priešas pakeitė taktiką Bachmuto kryptimi ir išsiskirstė į nedideles grupes, tačiau Ukrainos kariuomenė turi galingą šių veiksmų stebėjimo sistemą.

„Mūsų artileristai smogė didelio tikslumo sistemomis, kad šiek tiek atvėsintų jų užsidegimą apsupti mūsų dalinius. Ten labai sunku, bet kontroliuojama. Yra vilties, kad priešas bus atremtas ir ten“, – informaciniame teletilte sakė Rytų pajėgų grupės pirmininkas Serhijus Čerevatis.

Pasak pranešėjo, Ukrainos karių drąsa ir susitelkimas verčia okupantus keisti taktiką.

„Bachmuto kryptimi pastebime, kad „Wagner PMC“ sudaro nedideles puolamąsias grupes, kurios stengiasi veikti išsklaidytai, kad kuo greičiau pasiektų mūsų pozicijas ir bandytų prasiskverbti į griovius“, – sakė jis.

Kita vertus, pažymėjo S.Čerevatis, Ukrainos kariuomenė turi galingą mūšio lauko stebėjimo sistemą.

„Mūšio lauką iš esmės visą laiką matome internete. Jau žinome, kaip lengviau susekti priešą“, – pridūrė atstovas spaudai.

Ukraina apie rusų nuostolius prie Bachmuto: Rusija kasdien praranda iki 100 vyrų

16:09

Bachmuto kryptis dabar yra karščiausia fronte. Kasdien Rusijos kariuomenė ten netenka nuo 50 iki 100 okupantų. Maždaug tiek pat žmonių būna sužeidžiami, sako rytinės karių grupės atstovas Serhijus Čerevatis, skelbia „Unian“.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai fronto linijoje prie Bachmuto
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai fronto linijoje prie Bachmuto

„Tai galima apytiksliai pasakyti pagal čia esančią dinamiką, žinoma, suapvalintą. Nuo 50 iki 100 žmonių jie gali prarasti tik Bachmuto kryptimi. Tai tik žuvusieji ir tiek pat sužeistųjų, priklausomai nuo dienos“, – televizijos maratone sakė S.Čerevatis.

Rusija svarsto galimybę uždrausti tiekti naftą, kuriai nustatytos „kainų lubos“

15:38

Rusija svarsto galimybę uždrausti tiekti naftą, kuriai taikoma Vakarų nustatyta viršutinė kainų riba, sekmadienį pareiškė Rusijos ministro pirmininko pavaduotojas Aleksandras Novakas, praneša „Reuters“.

„Dirbame prie mechanizmų, kurie uždraustų naudoti kainų viršutinės ribos priemonę, nepriklausomai nuo to, koks jos lygis būtų nustatytas, nes toks kišimasis gali dar labiau destabilizuoti rinką“, – sakė A.Novakas.

Rusija nedirbs pagal kainų viršutinę ribą, net jei Maskvai tektų mažinti gavybą, sakė Novakas.

Sekmadienį daugiau kaip 500 Ukrainos vietovių liko be elektros energijos

14:41

Sekmadienį daugiau kaip 500 Ukrainos vietovių liko be elektros energijos po kelias savaites trukusių Rusijos aviacijos smūgių elektros tinklui, pranešė Vidaus reikalų ministerijos pareigūnas.

„Priešas ir toliau puola svarbiausią šalies infrastruktūrą. Šiuo metu 507 vietovės aštuoniuose mūsų šalies regionuose yra atjungtos nuo elektros energijos tiekimo“, – Ukrainos televizijai sakė vidaus reikalų ministro pavaduotojas Jevhenijus Jeninas, praneša agentūra AFP.

„Labiausiai nukentėjo Charkivo regionas, kuriame yra 112 izoliuotų kaimų“, – pridūrė J.Jeninas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tamsoje paskendusi Ukrainos sostinė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tamsoje paskendusi Ukrainos sostinė

Pasak jo, dar 90 kaimų atjungti Donecko ir Chersono srityse, kiti – Mykolajivo, Zaporižios ir Luhansko regionuose.

Dėl kasdien pasikartojančių elektros energijos tiekimo nutraukimų milijonai žmonių liko be šilumos ir apšvietimo, o lauko temperatūra pastarosiomis dienomis nukrito žemiau nulio.

Manoma, kad elektros tinklui bus suduotas dar vienas smūgis, todėl ukrainiečiai baiminasi sunkios užsitęsusios žiemos.

Privatus Ukrainos energetikos operatorius DTEK ketvirtadienį pranešė, kad beveik pusė Ukrainos elektros tinklų tebėra pažeisti po to, kai Rusija spalio mėn. pradėjo atakuoti Ukrainos energetikos objektus.

Analitikai: karo pradžioje rusai bandė įtikinti Ukrainos generolus pasiduoti

14:37

Planą užgrobti Ukrainą rengė siauras žmonių ratas, vadovaujamas paties Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino. Be to, rusai bandė įtikinti Ukrainos generolus bendradarbiauti.

Taip teigiama Londono Karališkojo jungtinių tarnybų instituto (RUSI), tiriančio karybą ir ginkluotę, ataskaitoje apie britų kariuomenės interesus pirmoje karo pusėje, rašo ukrainiečių leidinys „Babel“.

Analitikai nustatė, kad atskirus Ukrainos užgrobimo operacijos elementus planavo įvairūs pareigūnai, kurie kartais net nežinojo jos pagrindinio tikslo. Ši grupė nesugebėjo kokybiškai įvertinti rizikos, todėl visi planai pasirodė pernelyg optimistiški.

„Rusų ketinimus sugriovė ne tiek stiprus ukrainiečių pasipriešinimas, kiek scenarijų, ką daryti, jei kuris nors plano elementas nepasiteisintų, nebuvimas“, – teigiama ataskaitoje.

Be to, rusai bandė rasti priėjimą prie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovybės. Pirmosiomis karo dienomis keli Ukrainos generolai gavo asmeninių žinučių iš savo kolegų iš Rusijos. Jie buvo raginami pasiduoti ir patikinti, kad Rusija nesiekia pakenkti Ukrainai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

„Panašias, bet anonimines žinutes gavo beveik visi Ukrainos pulkininkai ir kiti Ukrainos kariuomenės aukšto rango karininkai. Tai, kad Kremlius ypatingą dėmesį skiria psichologinei įtakai Ukrainos kariuomenei, liudija faktas, jog antrąją invazijos dieną V.Putinas asmeniškai paskelbė tą pačią žinią. Tačiau planas žlugo – tai dar kartą rodo, kad rusai prastai vertina Ukrainos kariuomenės prioritetus“, – sakė analitikai.

S.Haidajus: orai palankūs ukrainiečiams Svatovės ir Kreminos kryptimis

14:09

Luhansko srityje oro sąlygos yra palankios Ukrainos kariuomenei Svatovės ir Kreminos kryptimis.

„Oras palankus mūsų kariuomenei Svatovės ir Kreminos kryptimis. Artimiausiu metu tikimės sulaukti teigiamų naujienų, kurios leis toliau sėkmingai plėtoti Ukrainos pajėgų veiklą“, – sakė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

Jis taip pat sakė, kad rusai naudoja artileriją ir aviaciją Bachmuto kryptimi, ypač prie Bilohorivkos, ir bando pralaužti Ukrainos gynybą.

Jis taip pat sakė, kad Luhansko srities partizanai reguliariai pataria Ukrainos artilerijai, kur taikytis į priešą.

Ukraina: Donbase rusai naudoja uždraustas chemines granatas K-51

13:58

Rusijos okupantai prieš Ukrainos kariuomenę rytuose naudoja uždraustas chloropikrinines granatas K-51.

Apie tai „Telegram“ pranešė Ukrainos ginkluotųjų karinių jūrų pajėgų spaudos tarnyba.

Ekrano nuotrauka/K-51 granatos
Ekrano nuotrauka/K-51 granatos

„Teroristinė valstybė naudoja uždraustus cheminius ginklus – aerozolines granatas K-51. Chloropikrino granatas iš bepiločių lėktuvų okupantai mėto ant mūsų gynėjų rytuose. Norėdami apsisaugoti nuo stipraus dirginančio uždraustų šaudmenų poveikio, jūrų pėstininkai savo pozicijas užima su cheminės apsaugos priemonėmis“, – sakoma ataskaitoje.

 

Rusai dešimtis kartų apšaudė Chersono gyvenamuosius rajonus ir regiono gyventojų centrus

13:54

Rusijos pajėgos per dieną 46 kartus apšaudė Chersono gyvenamuosius rajonus ir regiono gyvenvietes.

Pasak Chersono srities karinės administracijos vadovo Jaroslavo Januševičiaus, Rusijos pajėgos apšaudė gyvenviečių gyvenamuosius namus iš artilerijos, tankų, minosvaidžių.

„Rusai vėl apšaudė gyvenamuosius Chersono rajonus, pataikyta į privačius ir daugiabučius namus. Taip pat nukentėjo kita miesto civilinė infrastruktūra“, – rašė jis.

„Per pastarąją parą dėl priešo apšaudymo žuvo vienas žmogus, o dar du regiono gyventojai patyrė įvairaus sunkumo sužeidimus“, – pridūrė J.Januševičius.

Generalinis štabas: per parą nukauta 550 rusų karių

13:52

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo duomenimis, per pastarąją parą Ukrainos gynėjai nukovė apie 550 rusų karių. Iš viso, Ukrainos skaičiavimais, nuo plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios Rusija jau neteko 91 150 žmonių.

15 min atkreipia dėmesį, kad šių skaičių nėra galimybės nepriklausomai patikrinti.

 

Britų analitikai: Rusija prieš karą suskirstė ukrainiečius į 4 grupes

13:50

Planuodami plataus masto invaziją į Ukrainą, rusai kruopščiai apgalvojo menkiausias detales. Siekdami nuslopinti gyventojų pasipriešinimą, jie suskirstė ukrainiečius į keturias grupes.

Taip teigiama Londono Karališkojo jungtinių tarnybų instituto (RUSI), tiriančio karybą ir ginkluotę Didžiosios Britanijos kariuomenės interesais pirmoje karo pusėje, ataskaitoje, rašo ukrainiečių leidinys „Babel“.

Prieš invaziją rusai ukrainiečius suskirstė į keturias grupes:

  • pirmoji grupė – tie, kuriuos reikia pašalinti fiziškai;
  • antroji grupė – tai tie, kurie turi būti engiami;
  • trečioji grupė – neutralūs piliečiai, kuriuos būtų galima įtikinti bendradarbiauti;
  • ketvirtoji – potencialūs kolaborantai.

„Buvo sudarytas specialus pirmosios grupės sąrašas, į kurį pateko aktyvūs orumo revoliucijos dalyviai. Rusijos FSB treniravosi juos sugauti arba nužudyti. Antrąją kategoriją buvo planuojama aptikti einant nuo durų prie durų. Tada šiems žmonėms turėjo būti įkurtos filtravimo stovyklos. Po filtravimo „ypač nepatikimi“ turėjo būti deportuoti į Rusiją. Ukrainoje juos „perauklėtų“ iš Rusijos atvežti „mokytojai“ ir kiti pareigūnai“, – teigė savaitraštis.

Be to, rusai planavo įtraukti Aukščiausiosios Rados deputatus į pritarimą okupacijai. Prorusiški deputatai turėjo sukurti „judėjimą už taiką“ ir paraginti kitus politikus prie jo prisijungti. Šis judėjimas būtų uždraudęs protestus prieš okupaciją. Jei kai kurie regionai nesutiktų, jie būtų buvę atkirsti nuo energijos, vandens ir finansų sistemos per Nacionalinio banko mechanizmus.

Netoli Bachmuto žuvo šeši Sakartvelo savanoriai

12:45 Atnaujinta 21:26

Prie Bachmuto Donecko srityje, kur vyksta įnirtingi mūšiai, Rusijos pajėgos apsupo Sakartvelo savanorių grupę, sužeistas kartvelų vadas ir nukauti šeši kovotojai.

Apie tai pranešė savanoris Romeo Parulava per Sakartvelo opozicinį televizijos kanalą „Mtavari“. Jis patikslino, kad žuvusieji 57-ojoje brigadoje tarnavo nuo šių metų kovo, atvykę iš Sakartvelo į Ukrainą.

„Vadas sužeistas. Likusieji vaikinai ir mūsų broliai ukrainiečiai yra apsupti. Vyksta kova, kad būtų galima ištraukti tuos, kurie išgyveno, ir išvežti mūsų žuvusiųjų kūnus“, – sakė R.Parulava.

Padėtį Bachmute jis apibūdino kaip „labai sudėtingą“, tačiau pridūrė, kad žuvusių kovotojų kūnai bus išvežti.

Dieną prieš tai pranešta apie penkių kartvelų žūtį netoli Bachmuto. Vakar Sakartvelo prezidentė Salome Zurabišvili pareiškė užuojautą dėl savanorių žūties.

„Šiomis sunkiomis akimirkomis reiškiu užuojautą visų Ukrainoje žuvusių Sakartvelo kovotojų šeimoms, draugams ir artimiesiems“, – feisbuke rašė ji.

Portalo „Novosti-Gruzija“ duomenimis, šiuo metu Ukrainos pusėje kovoja iki 1 500 Sakartvelo kovotojų. Kai kurie iš jų Ukrainoje gyveno prieš karą, kiti atvyko savanoriais prasidėjus karui.

Gruodžio 4 d. duomenimis, kovodami Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pusėje žuvo 33 kartvelai.

Marinkoje likviduotas Kubanės kazokų bataliono vadas

12:41

Ukrainos kariai likvidavo Kubanės kazokų bataliono vadą Michailą Samorukovą, kelių karų dalyvį ir į pensiją išėjusį Rusijos specialiųjų pajėgų karininką.

Kaip pažymi kariškis Anatolijus Stefanas-Štirlicas, apie okupanto likvidavimą pranešė „karo korespondentais“ save laikantys rusų propagandistai. Preliminariais duomenimis, M.Samorukovas buvo likviduotas Marinkoje, Donecko srityje.

 

JAV žvalgybos vadovė optimistiškai vertina Ukrainos pajėgų galimybes

12:18

JAV nacionalinės žvalgybos direktorė Avril Haines šeštadienį sakė, kad karo veiksmai Ukrainoje vyksta „sumažintu tempu“, bet ukrainiečių pajėgos galbūt turės geresnių perspektyvų ateinančiais mėnesiais.

A.Haines užsiminė apie anksčiau reikštas nuomones, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjai galbūt neperduoda jam blogų naujienų apie karo įvykius, ir sakė, kad jis „vis geriau informuojamas apie kariuomenės iššūkius“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Avril Haines
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Avril Haines

„Tačiau mums vis tiek neaišku, ar jis šiuo etapu mato visą vaizdą dėl to, su kokiais iššūkiais jie susiduria“, – sakė A.Haines šeštadienį vakare, buvusio JAV prezidento Ronaldo Reagano fondo ir instituto organizuotame nacionalinės gynybos forume Simi Valyje Kalifornijoje.

Kalbėdama apie ateities perspektyvas, A.Haines sakė, kad „matome lyg ir sumažintą tempą“ Rusijos kare Ukrainoje. JAV žvalgyba mano, kad abi konflikto šalys rūpinsis atsigauti ir apsirūpinti galimam ukrainiečių kontrpuolimui pavasarį, nurodė ji.

„Tačiau iš tikrųjų gan skeptiškai vertiname tai, ar rusai... bus tam pasirengę, – teigė A.Haines. – Aš optimistiškiau galvoju dėl ukrainiečių šiuo periodu.“

Britų žvalgyba: V.Putinui bus vis sunkiau išlaikyti rusų pritarimą karui

11:07

Rusijoje pastebimas ženklus gyventojų paramos vadinamajai „specialiajai karinei operacijai“ sumažėjimas.

Todėl, remiantis naujausia britų žvalgybos apžvalga, ateityje bus vis sunkiau pasiekti, kad rusai sutiktų pratęsti jos galiojimą, nes Rusijai trūksta reikšmingų laimėjimų.

AP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Britų žvalgyba citavo Rusijos leidinio „Meduza“ paskelbtus uždaros apklausos rezultatus, pagal kuriuos 55 proc. rusų pasisako už taikos derybas su Ukraina ir tik 25 proc. pritaria „konflikto“ tęsimui.

Žvalgybos tarnyba pažymėjo, kad šie duomenys atitinka spalio mėnesį atliktos panašios nepriklausomos apklausos duomenis, pagal kuriuos 57 proc. respondentų Rusijoje pasisakė už derybas. Tuo tarpu 2022 m. balandį apie 80 proc. rusų teigė palaikantys karą Ukrainoje.

„Nepaisant Rusijos vyriausybės pastangų užtikrinti plačią informacinės aplinkos kontrolę, „konfliktas“ daugeliui rusų po 2022 m. rugsėjį įvykusios „dalinės mobilizacijos“ tampa vis labiau apčiuopiamas“, – aiškino britų žvalgyba.

„Kadangi per artimiausius kelis mėnesius Rusija vargu ar pasieks reikšmingų laimėjimų mūšio lauke, Kremliui greičiausiai bus vis sunkiau išlaikyti net tylų gyventojų pritarimą karui“, – daro išvadą britų žvalgyba.

Po Ukrainos smūgio Zaporižios kryptimi – beveik 300 sužeistų ir žuvusių okupantų

10:37

Dėl Ukrainos karių smūgio Zaporižios kryptimi yra beveik 300 sužeistų ir žuvusių okupantų.

Zaporižios srities karinės administracijos pirmininkas Oleksandras Staruchas televizijai sakė, kad šiąnakt rusų okupantai smogė vienam iš Zaporižios srities kaimų, tačiau Ukrainos kariai „atsakė“ priešui tuo pačiu.

„Mūsų vaikinai taip pat pataikė į juos, beveik 300 žuvusiųjų ir sužeistųjų. Taigi jie pasisveikino su jais už tai, kad apšaudė mūsų miestus“, – sakė O.Staruchas.

JAV generolas: Ukrainos kontrpuolimas turėtų izoliuoti laikinai okupuotą Krymą

10:33

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimas turėtų izoliuoti laikinai okupuotą Krymą ir atimti iš Rusijos kariuomenės atsargas, taip „Youtube“ laidoje „New Debate“ pažymėjo buvęs JAV kariuomenės Europoje vadas ir karo ekspertas generolas Benas Hodgesas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Benas Hodgesas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Benas Hodgesas

Anot jo, išlaisvinus dešinįjį Dniepro krantą Chersono srityje, Ukrainos ginkluotosios pajėgos galėjo perskirstyti HIMARS ir kitus tolimojo nuotolio tiksliuosius ginklus, kad suduotų triuškinančius smūgius Rusijos kariuomenės logistikos sistemai.

B.Hodgesas sakė, kad rusai Kryme atsargas tiekia sausumos keliu palei Azovo jūrą ir per Krymo tiltą, kuris, kaip žinoma, buvo apgadintas po spalio 8 d. sprogimo.

Generolas prognozuoja, kad būtent Kryme susitelks iš pietų ir rytų besiveržiančios Ukrainos pajėgų grupės:

„Tai labai svarbus žingsnis siekiant užveržti kilpą aplink Krymą. Ukrainos kontrpuolimas prie Chersono yra dešiniojo sparno puolimas. Pastangos, prasidėjusios rugsėjo pradžioje Charkivo srityje, tęsiasi Donecko, Luhansko ir Mariupolio link, yra kairysis sparnas... Vienintelis galimas būdas ką nors pristatyti ar išvežti iš Krymo netrukus bus laivai, kurie, žinoma, yra pažeidžiami.“

Ukrainos gynėjai 22 kartus smogė okupantams ir numušė lėktuvą

10:30

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo feisbuko puslapyje skelbiama, kad Ukrainos kariai numušė priešo lėktuvą Su-25 ir bepilotį orlaivį „Orlan-10“. Yra žinoma, kad buvo smogta naujiems rusų pajėgų kontrolės punktams ir sandėliams.

„Per pastarąją parą gynybos pajėgų lėktuvai sudavė 22 smūgius į personalo, ginklų ir karinės įrangos koncentracijos vietas, taip pat tris smūgius į priešo priešlėktuvinių raketų sistemų pozicijas“, – rašoma pranešime.

Be to, pranešama, kad Ukrainos raketinės kariuomenės daliniai ir artilerija per pastarąją parą smogė dviem vadavietėms, amunicijos sandėliui, trims personalo, ginklų ir karinės technikos koncentracijos vietoms. Ukrainos gynėjai taip pat „užminavo“ teritoriją, kurioje buvo sutelktos rusų artilerijos pajėgos.

Ukraina taiko sankcijas vyresniesiems promaskvietiškos bažnyčios dvasininkams

10:01

„Reuters“ praneša, kad Ukraina taiko sankcijas dešimčiai aukšto rango dvasininkų, susijusių su promaskvietiška bažnyčia, nes jie sutiko bendradarbiauti su Rusijos okupacine valdžia arba pateisino Maskvos invaziją, pranešė saugumo tarnyba.

Šeštadienį paskelbtas pranešimas yra naujausias iš daugelio žingsnių, nukreiptų prieš Ukrainos stačiatikių bažnyčios padalinį, istoriškai susijusį su Maskva. Pati Ortodoksų bažnyčia Rusijoje remia karą.

Saugumo tarnybos pareiškime teigiama, kad 10 dvasininkų įvairiais atvejais sutiko bendradarbiauti su okupacine valdžia, propagavo prorusiškus pasakojimus ir teisino Rusijos karinę agresiją Ukrainoje.

Dauguma dvasininkų – visi jie yra bažnyčios nariai arba glaudžiai su ja susiję asmenys – gyvena Rusijos kontroliuojamose teritorijose arba yra išvykę į užsienį, teigė tarnyba.

„Ukrainos saugumo tarnyba tęsia visapusišką Ukrainos valstybingumo apsaugos darbą ir toliau demaskuos asmenis, keliančius grėsmę Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“, – teigė ji.

Ukrainos atšaka pernai gegužę oficialiai nutraukė ryšius su Rusijos Ortodoksų Bažnyčia, tačiau daugelis ukrainiečių ja vis dar nepasitiki ir kaltina slaptu bendradarbiavimu su Rusija.

Generalinis štabas praneša apie situaciją fronte

09:45

Per parą Donbase Ukrainos kariai atrėmė Rusijos karių atakas 17 gyvenviečių teritorijose.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas praneša, kad Rusija per parą sudavė 10 raketų smūgių ir 16 smūgių iš oro, taip pat atliko daugiau kaip 30 raketų paleidimo atakų prieš Ukrainos pozicijas ir gyvenvietes palei sąlyčio liniją. Raketų smūgiai buvo nukreipti į civilinę infrastruktūrą Ševčenkivo (Charkivo sritis) ir Kramatorsko (Donecko sritis) gyvenvietėse.

Generalinis štabas pažymi, kad vis dar išlieka grėsmė, jog priešas gali smogti raketomis energetikos sistemos objektams ir ypatingos svarbos infrastruktūrai visoje Ukrainos teritorijoje.

Siversko kryptimi priešas minosvaidžiais apšaudė Sopičo ir Timofejevkos gyvenvietes Sumų regione.

Slobožansko kryptimi artilerijos ugnis apšaudė daugiau kaip 10 gyvenviečių.

Kupjansko ir Lymano kryptimis priešas ginasi. Keturiuose Charkivo srities rajonuose ir trijuose Luhansko srities rajonuose buvo pradėta tankų ir įvairaus kalibro artilerijos ugnis.

Bachmuto ir Avdijivkos kryptimis okupantai daugiausia pastangų skiria puolimui ir stengiasi pagerinti taktinę padėtį. 17 Donecko srities gyvenviečių buvo apšaudomos iš tankų, minosvaidžių, artilerijos ir raketinių granatsvaidžių.

Novopavlovsko ir Zaporižios kryptimis priešas ginasi, apšaudė keturių Donecko srities gyvenviečių teritorijas, artilerijos apšaudymas užfiksuotas ypač netoli Orechovo, Zaporižios srityje.

Chersono kryptimi okupantai taip pat yra gynyboje. Jie iš minosvaidžių, minosvaidžių sviedinių ir raketinės artilerijos apšaudo Ukrainos karių pozicijas, taip pat gyvenvietes Dniepropetrovsko ir Chersono srityse. Chersono civilių terorizavimas nesiliauja, skelbia generalinis štabas.

JAV žvalgyba: Rusija Ukrainoje sunaudoja amuniciją greičiau, nei gali jos pasigaminti

09:34

Rusijos pajėgos Ukrainoje naudoja šaudmenis greičiau, nei šalies gynybos pramonė gali juos pakeisti, šeštadienį pareiškė JAV nacionalinės žvalgybos direktorė Avril Haines, skelbia NBC.

Rusija „gana greitai“ sunaudoja šaudmenis, todėl Maskva ieško pagalbos kitose šalyse, įskaitant Šiaurės Korėją, sakė A.Haines.

Paklausta, kaip greitai Rusija sunaudoja amuniciją, A.Haines atsakė: „Nemanau, kad <...> galiu pateikti tikslius skaičius. Bet gana greitai. Turiu omenyje, kad tai tikrai labai neįprasta“.

„Ir mes manome, kad šiuo metu jie nepajėgūs patys pasigaminti to, ką sunaudoja. Taigi tai bus iššūkis“, – pridūrė ji.

Praėjusį mėnesį Pentagonas pareiškė, kad Rusija per dieną paleidžia 20 000 artilerijos sviedinių, nors mūšio lauke patyrė nemažai nesėkmių. Pritardama ankstesniems Joe Bideno administracijos pareigūnų pareiškimams, A.Haines sakė, kad Rusija tiksliąją amuniciją sunaudoja dar greičiau nei įprastinę amuniciją.

J.Bideno administracija anksčiau teigė, kad Rusija kreipėsi į Šiaurės Korėją, norėdama užsitikrinti daugiau artilerijos amunicijos atsargų. A.Haines teigė, kad Šiaurės Korėjos pagalbos mastas atrodo ribotas, tačiau žvalgybos bendruomenė ir toliau atidžiai jį stebės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Avril Haines
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Avril Haines

„Nurodėme, kad matome tam tikrą judėjimą, tačiau šiuo metu jis nėra didelis“, – sakė ji apie Šiaurės Korėjos vaidmenį.

A.Haines sakė, kad gresiantis šaudmenų trūkumas yra tik vienas iš daugelio iššūkių, su kuriais susiduria Rusijos kariuomenė, taip pat minėjo psichologines ir logistikos problemas.

Žvalgybos vadovė sakė, kad karo Ukrainoje tempas, atrodo, lėtėja prasidėjus žiemai ir kad abi kariuomenės stengsis persitvarkyti ir persigrupuoti kovoms pavasarį. Tačiau ji sakė, kad žvalgybos bendruomenė „gana skeptiškai vertina“ tai, kad Rusijos pajėgos bus pakankamai pasirengusios kovo mėn. atsinaujinusiems susirėmimams.

Pasak A.Haines, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo „nustebęs“ dėl nuviliančių jo kariuomenės rezultatų po vasario mėnesio invazijos į Ukrainą.

Plačiau skaitykite čia.

Analitikai: artimiausiomis savaitėmis Ukrainos kontrpuolimas Donbase suintensyvės

08:44

Pranešama, kad žiemai įsibėgėjant sąlygos Rytų Ukrainoje tampa vis palankesnės didesniam operacijų tempui.

Analitikai, remdamiesi Rusijos kariniu tinklaraštininku, pažymėjo, kad palei Kreminos-Svatovės liniją žemė yra įšalusi ir tikimasi, jog dėl to Ukrainos pajėgos greičiausiai padidins savo kontrpuolimo operacijų tempą šiame rajone.

Gruodžio 2 d. Luhansko srities vadovas Serhijus Haidajus taip pat teigė, kad Kreminos-Svatovės linijoje oras pagaliau keičiasi ir kad jis tikisi, jog Ukrainos pajėgos netrukus galės pagerinti savo kontrpuolimo manevro operacijas.

ISW anksčiau vertino, kad bendras operacijų tempas artimiausiomis savaitėmis greičiausiai padidės, nes pastovūs šalti orai leidžia įšalti žemei visame teatre, ypač Rytų Ukrainoje, kur abiejų pusių operacijas stabdo purvas.

Nei rusai, nei ukrainiečiai greičiausiai nesustabdys puolamųjų operacijų vienu optimaliausių metų laikų mechanizuotam manevriniam karui šiame regione.

Anot „Unian“, ISW prognozė nesutampa su JAV nacionalinės žvalgybos direktorės Avril Haynes žodžiais, kuri pažymėjo, kad žvalgybos agentūra mano, jog artimiausiais mėnesiais kovinių operacijų tempas Ukrainoje ir toliau lėtės.

Be to, apžvalgoje analitikai pažymėjo, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos toliau žengia į šiaurės vakarus nuo Kreminos. Rusijos okupantai tęsė antžemines atakas Bachmuto apylinkėse, Avdijivkos ir Donecko srityje, taip pat vakarinėje Donecko ir rytinėje Zaporižios srityse.

Slapti susitikimai: analitikai atskleidžia, dėl ko Rusija derėjosi su Iranu ir Baltarusija

08:20

Rusija ir toliau ieško galimybių pasiekti bent šiek tiek sėkmės šiame fronte. Vasario mėnesį Kremlius planavo „per tris dienas užimti Kyjivą“, o dabar šalis agresorė supranta, kad be kitų valstybių pagalbos nesugebės susitvarkyti.

JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai aiškina, kodėl Rusija surengė slaptus susitikimus su Irano ir Baltarusijos atstovais. Šalis agresorė bando „įsigyti“ naujų bepiločių lėktuvų ir raketų, taip pat priversti Aliaksandrą Lukašenką visiškai įsitraukti į karą prieš Ukrainą.

Gruodžio 3 d. tapo žinoma, kad Rusijos gynybos ministro pavaduotojas generolas pulkininkas Aleksandras Fominas susitiko su Irano generalinio štabo vadovu generolu majoru Mohammadu Bagheri. Jų susitikimas įvyko Teherane. Apie šį susitikimą Rusijos žiniasklaida nepranešė.

„Remiantis oficialiais Irano valstybinės žiniasklaidos pranešimais, jie aptarė nenurodytą karinį bendradarbiavimą. Jie galėjo aptarti Irano dronų ir raketų pardavimą Rusijai, kad juos būtų galima naudoti Ukrainoje. M.Bagheri yra Irano gynybos vadovas, atsakingas už karinę politiką ir strategines gaires“, – pažymėjo ISW.

„Unian“ skelbia, kad šeštadienį pranešta, jog Vladimiro Putino lėktuvas pastebėtas Baltarusijos oro erdvėje. Paaiškėjo, kad Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu vyko į susitikimą su Baltarusijos gynybos ministru Viktoru Chreninu. Jie patvirtino vadinamojo „susitarimo dėl bendro regioninio saugumo užtikrinimo karinėje srityje“ pakeitimus.

„S.Šoigu taip pat susitiko su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka, kurio metu A.Lukašenka pareiškė, kad Baltarusijos ir Rusijos kariai tęsia bendras pratybas Baltarusijos teritorijoje, kad „sąjunginė valstybė galėtų atremti bet kokią agresiją“. S.Šoigu tikriausiai susitiko su V.Chreninu ir A.Lukašenka, siekdamas daryti spaudimą Baltarusijai, kad ši toliau remtų Rusijos puolimo kampaniją Ukrainoje“, – pranešė ISW.

ISW vertinimu, mažai tikėtina, jog Baltarusija įsitrauks į karą Ukrainoje dėl vidaus veiksnių, kurie riboja A.Lukašenkos norą tai daryti.

Pirmasis iniciatyvos „Grūdai iš Ukrainos“ laivas atplaukė į Etiopiją 

08:08

Pirmasis laivas su ukrainietiškais grūdais, išsiųstais pagal iniciatyvą „Grūdai iš Ukrainos“, atplaukė į Etiopiją. 

Kaip socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė prezidentas Volodymyras Zelenskis, šalis gavo 25 000 tonų kviečių. 

„Lapkričio 15 d. pradėjome humanitarinę programą „Grūdai iš Ukrainos“, kuria siekiama padėti žmonėms, labiausiai nukentėjusiems nuo ūmios maisto krizės. Šiandien į Doralą atplaukė pirmasis laivas su 25 tūkst. tonų kviečių humanitariniu kroviniu Etiopijai. Siunčiame maisto. Siunčiame viltį“, – pažymėjo valstybės vadovas.

Daugiau informacijos apie pavojingus siuntinius Ispanijoje

08:06

Ispanijos, kur siuntas su sprogmenimis gavo Ukrainos ambasada ir kelios kitos institucijos, policija teigia, kad laiškai tikriausiai buvo išsiųsti iš šalies šiaurėje esančio Valjadolido miesto. 

„Reuters“ citavo tyrimui artimą šaltinį, kuris teigė, kad iš viso buvo išsiųsti šeši laiškai su sprogmenimis. Tuo pat metu siuntinių siuntėjas dar nenustatytas. 

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos ambasada Madride apsupta policijos
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos ambasada Madride apsupta policijos

Leidinyje teigiama, kad visi laiškai buvo išsiųsti nuo 2022 m. lapkričio 24 d. iki gruodžio 2 d. Tarp gavėjų yra Ukrainos ambasada Madride, Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas, JAV ambasada ir kitos institucijos.

Beveik visi pavojingi paketai buvo nukenksminti. Tačiau vienas iš laiškų sprogo Ukrainos ambasados teritorijoje. Tuomet buvo sužeistas diplomatinio personalo narys.

„Bloomberg“: JAV bandys sutrikdyti Irano ginklų tiekimą Rusijai

07:59

Jungtinės Valstijos daugiausia dėmesio skirs ne branduolinio susitarimo atnaujinimui, o tam, kad būtų nutrauktas Irano ginklų tiekimas Rusijai, kuriuos ši agresorė naudoja kare prieš Ukrainą, skelbia „Bloomberg“.

Pasak leidinio, JAV specialusis pasiuntinys Iranui Robertas Malley pažymėjo, kad Teheranas kol kas nesiekia atnaujinti branduolinio susitarimo.

„Šiuo metu mes galime ką nors pakeisti bandydami sulaikyti ir sutrikdyti Rusijos ginklų pardavimą ir stengdamiesi paremti pagrindinius Irano žmonių siekius“, – sakė R.Malley.

Leidinyje pažymima, kad Iranas intensyvina urano sodrinimo veiklą ir riboja tarptautinę stebėseną. Praėjusį mėnesį vykusiame TATENA posėdyje šalis buvo pasmerkta už kišimąsi į urano dalelių, rastų keliose nedeklaruotose vietose, tyrimą. Be to, Iranas reikalauja nutraukti TATENA tyrimą kaip branduolinio susitarimo pratęsimo dalį, o JAV ir sąjungininkės šią sąlygą atmeta. 

Nors derybų su Iranu oficialiai nebuvo atsisakyta, iš tikrųjų jos įšaldytos nuo rugpjūčio pabaigos. Todėl Jungtinės Valstijos suinteresuotos sutelkti visas jėgas į galimų ginklų siuntų iš Irano į Rusiją nutraukimą.

R.Malley pridūrė, kad jei Iranas siųstų balistines raketas Rusijai arba padėtų statyti ginklų gamybos įrenginius, tai reikštų, kad Iranas „peržengė kitą ribą“.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius