Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 08 27 /21:36

Netoli Kachovkos ukrainiečiai sudaužė užtvankos susprogdinimu įtariamų okupantų koloną

Ukrainos pajėgos mano, kad pralaužė sunkiausią Rusijos gynybos liniją pietuose ir dabar galės veržtis greičiau, naujienų agentūrai „Reuters“ sakė pietuose kovojantis ukrainiečių kariuomenės vadas. Ukrainos gynybos ministras kalbėdamas apie kontrpuolimą užtikrino, kad „viskas vyksta pagal planą“.
Atakuota rusų kolona Chersono srityje
Atakuota rusų kolona Chersono srityje / Kadras iš vaizdo įrašo

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Trys Ukrainos pilotai žuvo susidūrę ore.
  • Anot britų žvalgybos, rusai gali padidinti puolimo intensyvumą Kupjansko ir Lymano ašyse.
  • Vladimiras Putinas pasirašė dekretą, įpareigosiantį sukarintų pajėgų kovotojus duoti priesaiką.
  • Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad į Ukrainos dangų sugrąžins civilinę aviaciją

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

06:33

Naujausias žinias iš Ukrainos sekite čia.

V.Zelenskis įvardijo sąlygą, su kuria Ukraina yra pasirengusi ilgam karui

21:36

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, duodamas interviu, kuris buvo parodytas per Ukrainos telemaratoną, sakė, kad Ukraina pasirengusi kovoti ilgai, jeigu nepraras žmonių. 

Taip galima gyventi, jei aukų bus kuo mažiau, sakė Ukrainos vadovas interviu metu.

„Izraelis kariauja (ilgą karą – red.). Tai priklauso nuo to, koks tai karas. Esame pasirengę kariauti ilgą karą neprarasdami žmonių. Taip gali būti. Minimizuoti aukas, kaip Izraelio pavyzdžiu, aš sakiau...“, – kalbėjo Ukrainos lyderis.

Prezidentas taip pat atsakė į klausimą, ar karas turėtų persikelti į Rusijos teritoriją. „Manau, jog tai didelė rizika, kad mes tikrai liksime vieni“, – sakė V.Zelenskis.

Ukraina: antrasis krovininis laivas pasiekė saugius vandenis

21:17

Ukraina sekmadienį pranešė, kad iš Odesos uosto išplaukęs antrasis civilinis krovininis laivas pasiekė saugius vandenis.

Į kelionę jis leidosi nepaisant Rusijos perspėjimų, kad tokie laivai gali būti palaikyti kariniais taikiniais.

Anksčiau šį mėnesį Maskvai pasitraukus iš Juodosios jūros grūdų iniciatyvos, kuria buvo siekiama užtikrinti saugų ukrainietiškų grūdų gabenimą iš nuo invazijos besiginančios šalies uostų, Kyjivas paskelbė apie naują jūrų koridorių.

„Antrasis laivas pasiekė Rumunijos vandenis, sėkmingai praplaukęs mūsų laikinuoju Juodosios jūros koridoriumi“, – socialiniuose tinkluose pranešė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Jis pridūrė, kad laivas – su Liberijos vėliava plaukiojantis „Primus“ – gabeno Afrikos rinkai skirtą plieną.

„Dėkoju visiems, kurie tai padarė, mūsų uosto darbuotojams, mūsų kariams ir visiems, kurie gina laisvę“, – sakė prezidentas.

Praėjusią savaitę pasinaudodamas naujuoju Ukrainos laivybos keliu Juodojoje jūroje iš Odesos išplaukė pirmasis krovininis laivas.

Rusija pranešė pakėlusi naikintuvą, kad atgrasytų JAV droną virš Juodosios jūros

19:20

Rusija sekmadienį pranešė pakėlusi naikintuvą, kad sulaikytų JAV oro pajėgų žvalgybinį droną nuo jos sienos kirtimo virš Juodosios jūros.

„Artėjant Rusijos naikintuvui, užsienio žvalgybinis bepilotis orlaivis apsisuko nuo Rusijos Federacijos valstybinės sienos“, – teigė Rusijos gynybos ministerija.

Netoli Kachovkos ukrainiečiai sudaužė užtvankos susprogdinimu įtariamų okupantų koloną

18:45

Ukrainos kariai sunaikino rusų okupantų koloną laikinai okupuotoje Chersono srities dalyje esančioje Kachovkos vietovėje. Pažymima, kad buvo smogta Rusijos 205-ajai atskirajai motorizuotųjų šaulių brigadai.

„Gražus pataikymas į 49-osios bendrųjų pajėgų armijos 205-osios AMŠBr logistikos koloną Kachovkos rajone. Reikalas tas, kad tai ta pati skandalingoji 205-oji, kurioje mėsa skundžiasi, kad jų vadovybė be perstojo siunčia juos į salas išskerdimui, o nuostoliai tiesiogine prasme peržengia visas ribas“, – savo „Telegram“ kanale teigia karo analitikas Oleksandras Kovalenka.

„Telegram“ kanaluose ėmė plisti pačių rusų nufilmuotas vaizdo įrašas, kuriame matyti sudaužyti ir degantys automobiliai. „Štai jis, pataikymas... Štai mašinėlė... Štai taip visa kolona...“, – sako vaizdo įrašo autorius.

205-oji atskiroji motorizuotoji šaulių brigada neseniai buvo dislokuota Naujojoje Kachovkoje. Būtent ši brigada kaltinama 2023 m. birželio 6 d. susprogdinusi Kachovskos hidroelektrinės užtvanką, dėl kurios daugybė Chersono ir Mykolajivo sričių gyvenviečių atsidūrė po vandeniu. Dėl šio išpuolio Ukraina patyrė mažiausiai 2 mlrd. dolerių nuostolių.

Ukrainos institucijos pradėjo tyrimą dėl incidento, per kurį žuvo 3 pilotai

17:24

Ukrainos valdžios institucijos pradėjo tyrimą po to, kai šalies šiaurėje susidūrus dviem kariniams lėktuvams žuvo trys pilotai.

Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas sekmadienį Ukrainos televizijai sakė, kad neaišku, kiek laiko užtruks tyrimas.

Oro pajėgų „Telegram“ paskyroje rašoma, kad penktadienį per kovinę misiją virš Ukrainos šiaurinės Žytomyro srities susidūrė du mokomieji kariniai lėktuvai L-39.

Žuvo trys pilotai, tarp jų Andrijus Pilščykovas, gerai žinomas pilotas, turėjęs šaukinį „Juice“. Jis buvo atviras šalininkas to, kad Ukraina gautų naikintuvus F-16.

Šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienio vakare sakydamas kalbą pagerbė A.Pilščykovo atminimą, apibūdindamas jį kaip vieną iš tų, kurie daug padėjo Ukrainai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrijus Pilščykovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrijus Pilščykovas

Sekmadienį Ukrainos Vasilkovo taktinės aviacijos brigada nustatė, kad kiti du per susidūrimą žuvę pilotai yra Vjačeslavas Minka ir Serhijus Prokazinas.

Tuo metu Rusijos pajėgos naktį sparnuotosiomis raketomis atakavo centrinius ir šiaurinius Ukrainos regionus. Ukrainos oro pajėgos sekmadienį pranešė, kad oro gynyba sėkmingai numušė keturias iš jų. Kyjivą supančiame regione krintančios nuolaužos apgadino keliolika privačių namų ir sužeidė du žmones, pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministerija.

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį pareiškime nurodė, kad jos taikinys buvo Kyjivo regione esantis aerodromas, kuriam pavyko sėkmingai smogti. Ukrainos pareigūnai šio teiginio nekomentavo.

Rusija teigia pasienio regione numušusi du dronus

14:14

Rusija pranešė, kad sekmadienį numušė du ukrainiečių dronus, skridusius virš pasienio regionų, po to, kai Belgorodo srities gubernatorius pareiškė, kad sprogmenis gabenęs dronas nužudė žmogų.

Rusija ir Maskvos aneksuotas Krymo pusiasalis pastarąjį mėnesį patyrė išpuolių bangą po to, kai liepą Kyjivas perspėjo, kad siekia grąžinti konfliktą į Rusijos teritoriją.

„Nakties ir ryto valandomis (...) du bepiločiai orlaiviai buvo aptikti ir sunaikinti skrydžio metu virš Briansko ir Kursko sričių teritorijos“, – pranešė Maskvos gynybos ministerija.

Šalia Ukrainos sienos esančios Rusijos Kursko srities gubernatorius sakė, kad naktį Kursko mieste į daugiabutį namą įsirėžęs dronas išdaužė kelių aukštų langus.

Nebuvo aišku, ar tai buvo vienas iš dronų, kuriuos, kaip pranešama, anksčiau numušė Gynybos ministerija.

„Gaisrų nebuvo, niekas iš gyventojų nenukentėjo“, – socialiniuose tinkluose sakė gubernatorius Romanas Starovoitas, pasidalijęs vaizdais, kuriuose, atrodo, matoma apanglėjusi žymė ant vieno iš daugiabučių.

Ši ataka buvo įvykdyta kitą dieną po to, kai kaimyninės Rusijos Belgorodo srities gubernatorius pranešė, kad per drono ataką žuvo žmogus Ščetinovkos kaime, esančiame už mažiau nei maždaug dviejų kilometrų nuo Ukrainos sienos.

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos numetė sprogstamąjį užtaisą iš drono, kai vyras savo sklype pjovė žolę“, – šeštadienio vakarą sakė gubernatorius Viačeslavas Gladkovas, paskelbęs, kad vyras mirė nuo šrapnelio žaizdų.

Su Ukraina besiribojantys Rusijos regionai nuolat kaltina Kyjivo ginkluotąsias pajėgas dėl, anot jų, beatodairiško apšaudymo ir kartais pasitaikančių Ukrainos remiamų kovotojų tarpvalstybinių įsiveržimų.

Ukraina neprisiima atsakomybės už atskirus išpuolius Rusijos teritorijoje ir dėl šių išpuolių kaltina prezidentui Vladimirui Putinui oponuojančias partizanų grupuotes.

Rusijos tyrimų komitetas oficialiai patvirtino J.Prigožino mirtį

13:57 Atnaujinta 14:16

Rusijos tyrimų komitetas oficialiai patvirtino privačios karinės bendrovės „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino mirtį.

Rusijos Federacijos tyrimų komiteto ryšių su žiniasklaida skyriaus vadovė Svetlana Petrenko sakė, kad aukų tapatybės nustatytos atlikus molekulinius genetinius tyrimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas

„Tiriant lėktuvo katastrofą Tverės srityje, baigti molekuliniai genetiniai tyrimai. Remiantis jų rezultatais, nustatyta visų 10 aukų tapatybė, jos atitinka skrydžio sąraše nurodytą sąrašą“, – pažymėjo A.Petrenko.

Praėjus lygiai dviem mėnesiams po „Wagner“ samdinių maišto Rusijoje, trečiadienį prie Tverės sudužo su šia grupe susijęs privatus lėktuvas, ir buvo pranešta apie 10 lėktuve buvusių žmonių, įskaitant J.Prigožiną, žūtį.

Dalis ekspertų ragino pasirodžiusią informaciją vertinti atsargiai ir pastebėjo, kad tokia Rusijos pareigūnų informacija nėra laikytina „Wagner“ įkūrėjo mirties patvirtinimu.

Po beveik 24 valandų tylos V.Putinas ketvirtadienį pareiškė užuojautą aukų šeimoms ir pavadino įvykį tragedija.

Tarp kitų devynių privačiu lėktuvu „Embraer“ skridusių asmenų buvo Dmitrijus Utkinas – šešėlinė figūra, vadovavusi „Wagner“ operacijoms ir, kaip įtariama, tarnavusi Rusijos karinėje žvalgyboje.

Spėliojama, kad Kremlius galėjo būti susijęs su trečiadienio katastrofa, nes incidentas įvyko praėjus lygiai dviem mėnesiams po to, kai „Wagner“ surengė maištą prieš Maskvos karinę vadovybę.

Penktadienį Kremlius griežtai atmetė gandus, kad užsakė nužudyti privačios karinės bendrovės „Wagner“ bosą.

Rusijos pareigūnai po katastrofos pradėjo tyrimą dėl oro eismo taisyklių pažeidimų, bet neatskleidė detalių apie galimas priežastis.

Paskelbtos Ukrainos oro pajėgų pilotų, žuvusių per katastrofą penktadienį, pavardės

13:23

Ukraina sekmadienį paskelbė visų trijų oro pajėgų pilotų, žuvusių per susidūrimą ore, pavardes, o lyderiai pagerbė per katastrofą žuvusį gerai žinomą naikintuvų asą šaukiniu „Juice“.

Penktadienį įvykusi dviejų kovinių mokomųjų lėktuvų katastrofa – skaudus smūgis Kyjivui, kuris siekia įsigyti pažangių naikintuvų F-16, kad galėtų modernizuoti savo sovietinių laikų oro pajėgas.

Sekmadienį 40-oji taktinės aviacijos brigada įvardijo tris žuvusiuosius: majoras Vjačeslavas Minka, majoras Serhijus Prokazinas ir kapitonas Andrijus Pilščykovas, geriau žinomas šaukiniu „Juice“.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

JK žvalgyba: Juodojoje jūroje aplink dujų ir naftos gavybos platformas vyksta susirėmimai

10:41

Juodojoje jūroje tebesitęsiant didelei įtampai, aplink strategiškai svarbias dujų ir naftos gavybos platformas tarp Krymo ir Odesos pastaruoju metu vyko jūrų ir oro pajėgų susirėmimai, teigiama naujausioje Jungtinės Karalystės karinės žvalgybos ataskaitoje.

„Praėjusią savaitę Rusijos naikintuvas apšaudė nedidelį Ukrainos karinį laivą, veikusį netoli vienos platformos jūros šiaurės vakaruose“, –  sakoma socialiniame tinkle „X“ sekmadienį paskelbtame britų žvalgybos pranešime.

Platformas eksploatuoja bendrovė „Černomorneftegaz“, kurią 2014 metais aneksijos metu Kryme užgrobė prorusiška okupacinė valdžia, teigiama pranešime.

Jame nurodoma, kad nuo 2022 metų, kai Rusija pradėjo visapusišką invaziją, Ukraina yra smogusi kelioms Rusijos kontroliuojamoms platformoms. Tiek Rusija, tiek Ukraina taip pat periodiškai jas užimdavo su kariais.

„Platformose yra vertingų angliavandenilių išteklių. Tačiau, kaip ir į vakarus esanti Gyvačių sala, jos taip pat gali būti naudojamos kaip priešakinės dislokacijos bazės, sraigtasparnių nusileidimo aikštelės ir naudojamos tolimojo nuotolio raketų sistemoms išdėstyti“, – sakė JK žvalgyba.

Rusijai pasitraukus iš grūdų sandorio, iš Odesos uosto išplaukė antras prekybinis laivas

10:39

Antrasis konteinerinis laivas šeštadienį išplaukė laikinuoju Juodosios jūros koridoriumi, kurį sukūrė Ukrainos vyriausybė po to, kai Rusija sustabdė karo laikų sandorį, kuriuo buvo siekiama užtikrinti saugų grūdų eksportą iš užpultos šalies uostų.

Su Liberijos vėliava plaukiojantis balkeris „Primus“ šeštadienio rytą išplaukė iš Odesos uosto ir plaukė į pietus Bulgarijos Varnos uosto link, rodo jūrų eismo stebėjimo svetainių duomenys. Ukrainos įstatymų leidėjas Oleksijus Hončarenka savo platformos „Telegram“ kanale taip pat paskelbė iš uosto išplaukiančio laivo nuotrauką.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Laivas „Primus“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Laivas „Primus“

„Primus“ išplaukė praėjus 10 dienų po to, kai buvo paleistas kitas konteinerinis laivas, stovėjęs Odesoje dar prieš Rusijos įsiveržimą į kaimyninę šalį – su Honkongo vėliava plaukiojantis „Joseph Schulte“. Analitikai spėjo, kad Kinijos politinis artumas Rusijai galėjo palengvinti šio laivo išvykimą ir sukėlė abejonių, ar laivai, registruoti kitur, paseks juo.

Laikinasis koridorius, kurį Kyjivas paprašė Tarptautinės jūrų organizacijos ratifikuoti, buvo atidarytas rugpjūčio 10 dieną, kai Jungtinių Valstijų ir Ukrainos pareigūnai perspėjo dėl galimų Rusijos išpuolių prieš civilinius laivus Juodojoje jūroje. Dėl jūros minų kelionė taip pat yra rizikinga, o laivų draudimo išlaidos operatoriams gali būti didelės.

Liepos 17 dieną Rusija pasitraukė iš Jungtinių Tautų tarpininkauto grūdų sandorio, o Kremliaus pareigūnai teigė, kad jų reikalavimai palengvinti rusiškų maisto produktų ir trąšų vežimą nebuvo įvykdyti. Sprendimas buvo priimtas praėjus kelioms valandoms po to, kai prieš aušrą ant tilto, jungiančio Krymo pusiasalį su Rusija, buvo įvykdytas išpuolis, per kurį žuvo du žmonės ir kuris sudavė gėdingą smūgį Kremliui.

Nors Rusijos pareigūnai tvirtino, kad nėra jokio ryšio tarp šio tilto ir sprendimo nutraukti sandorį, kitą dieną po to, kai Maskva nutraukė saugios laivybos susitarimą, jie apibūdino raketų ir dronų ataką prieš Odesą kaip kerštą už sugadintą tiltą.

Analitikai: ukrainiečiai veržiasi per sudėtingiausią priešo gynybinių pozicijų ruožą

10:34

Ukrainos ginkluotosios pajėgos pasiekė taktiškai reikšmingų laimėjimų vakarinėje Zaporižios srities dalyje ir, ko gero, žengia į priekį per sudėtingiausią okupantų gynybinių pozicijų kompleksą.

Apie tai pranešama Karo tyrimų instituto (ISW) analitikų pranešime, kuriame remiamasi Ukrainos ir JAV šaltiniais. JAV Jungtinio štabų vadų komiteto vadovas generolas Markas Milley rugpjūčio 25 d. sakė, kad ukrainiečiai veržiasi per pagrindinį Rusijos gynybinių linijų kompleksą.

Pasak Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pietų krypties vado, Ukrainos gynėjai mano, kad pralaužė sudėtingiausią priešo gynybos liniją šiame rajone ir dabar galės sparčiau judėti pirmyn. Ukrainiečiai įžengė į rajonus, kuriuose susidūrė tik su rusų „užnugario aprūpinimo grupėmis“. Tikimasi, kad tolesnis proveržis šiose teritorijose bus lengvesnis.

Tuo pat metu Rusijos „karo korespondentai“ teigia, kad ukrainiečiai atakavo teritoriją užnugario gynybos linijų kryptimi ties Verbnoja (18 km į pietvakarius nuo Orichovo). Tai taip pat patvirtina, kad ukrainiečių gynėjai gali būti arti taktinio užnugario. Analitikai pabrėžia, kad nors ukrainiečių pajėgos priartėjo prie gynybinių pozicijų, kurios gali būti silpnesnės nei ankstesnės, jos vis tiek yra rimta problema.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys

Priduriama, kad ukrainiečiai tikriausiai jau įveikė minų laukus ir įtvirtinimus, kuriems rusai skyrė daug pastangų ir išteklių. Tas gynybines pozicijas, kurios dabar yra priešais ukrainiečius, tikriausiai sudaro ištisinis prieštankinių griovių, prieštankinių kliūčių, vadinamų „drakono dantimis“ ir papildomų minų laukų kompleksas. Už jų jau eina kovinės pozicijos, kurios labai panašios į pirmąją rusų gynybos liniją.

ISW pažymi, kad minų laukų dydis šiame ruože nėra aiškus, tačiau galima daryti prielaidą, kad jų dydis yra mažesnis, kad rusų kariai turėtų galimybę atsitraukti.

„Be to, ISW neseniai apskaičiavo, kad ši parengtų gynybinių pozicijų serija gali būti silpniau ginama nei pozicijos, kurias Ukrainos pajėgos jau yra pralaužusios šiaurėje, nors tai lieka neaišku“, – teigiama pranešime.

Paskutinis atnaujinimas 2023-08-27 10:34

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius