Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 11 09 /22:47

Vinycios regione kilo didžiulis gaisras: užsiliepsnojo sandėliai

Nuotrauka iš „Ukrainska Pravda“
Nuotrauka iš „Ukrainska Pravda“

Naujausias žinias apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Po smūgio rusų bazei likviduoti keli aukšto rango karininkai

16:16

Anksčiau pranešta, kad Ukrainos pajėgos smogė Rusijos karių susitelkimo vietai laikinai okupuotame Skadovske, Chersono srityje. Tačiau paaiškėjo daugiau šio smūgio detalių.

Pasak „Laisvosios Europos radijo“, jos korespondentas Markas Krutovas atskleidė smūgio lokaciją ir įvardijo, jog atakuota „Lotus“ bazė. Teigiama, kad į ją pataikyta iš HIMARS.

„Sugriautas antrasis pastato aukštas, – pranešė jis. – Rusijos ir Ukrainos šaltinių duomenimis, žuvo keli aukšto rango Rusijos karininkai.“

Kiek anksčiau ketvirtadienį Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka susirašinėjimo platformoje „Telegram“ rašė, kad smogta netoli bazės. Jis informavo, jog yra žinoma, kad 5 rusai žuvo ir mažiausiai 15 buvo sužeisti.

Rusijos pajėgos Skadovską užėmė invazijos į Ukrainą pradžioje.

Naujausios žinios

06:23

Naujausias žinias apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Vinycioje sandėliuose kilo didelio masto gaisras

23:29

Ketvirtadienį vakare Vinycios regione sandėliuose, kuriuose gaminamos laminuotos grindys, kilo didelis gaisras, pranešė Ukrainos Vinycios srities valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba.

„Šiuo metu Vinycioje, Hontos gatvėje, Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos kariai gesina gaisrą sandėliuose, kuriuose laikomos laminuotos grindys. Gaisro plotas yra apie 1 tūkst. kv. m. Gesinant gaisrą dalyvavo 40 darbuotojų ir 11 specialios įrangos vienetų“, – rašoma pranešime.

 

Pirmą kartą istorijoje Rusijos atstovas nebuvo išrinktas į Tarptautinį Teisingumo Teismą

23:06

Ketvirtadienį į Tarptautinį Teisingumo Teismą pirmą kartą nebuvo išrinktas Rusijos atstovas: jis pralaimėjo Rumunijos atstovui, buvusiam užsienio reikalų ministrui Bogdanui Aurescu.

Rusijos Federacijos atstovas Kirilas Gevorgyanas ir Rumunijos atstovas Bogdanas Aurescu buvo paskirti į šią poziciją iš Rytų Europos regiono. Laimėjo B.Aurescu, už kurį balsavo 117 Generalinės asamblėjos narių. Kaip rašo „European Pravda“, Rusijos kandidatas Generalinėje asamblėjoje gavo tik 77 balsus.

Kiti laimėję kandidatai – Meksika, JAV, Australija ir Pietų Afrikos Respublika – gavo atitinkamai 143, 135, 117 ir 113 balsų.

Tarptautiniame teisingumo teisme Hagoje dėl B.Aurescu išrinkimo pirmą kartą nebus nė vieno sovietų ar rusų teisėjo.

B.Aurescu Rumunijos užsienio reikalų ministerijai vadovavo beveik penkerius metus – nuo 2019 m. lapkričio iki 2023 m. birželio, o prieš tai vienerius metus – 2014-2015 m.

Tarptautinį Teisingumo Teismą sudaro 15 teisėjų, kas trejus metus renkami penki nauji teisėjai. Kiekvienas teisėjas atstovauja tam tikrai regioninei šalių grupei ir turi užsitikrinti Saugumo Tarybos ir JT Generalinės Asamblėjos narių paramą.

Savanoris: Avdijivkos gyventojai verčiau žus nuo skeveldros nei išvažiuos

23:00

Rusijos pajėgos Avdijivkos puolimą suintensyvino praėjusį mėnesį. Karybos ekspertai tiki, jog tai ženklas, kad Rusijai žūtbūt reikalinga kokia nors pergalė. Prie miesto verda nuožmios kovos, jis nuolatos apšaudomas, tačiau jame vis dar yra gyventojų. Savanoris Vitalijus Žučkovas, kuris saujelei vietinių pristato vandens, vaistų, maisto ir drabužių bei padeda kai kuriems evakuotis, naujienų agentūrai „Unian“ papasakojo apie žmonių motyvus likti griuvėsiuose.

Pasak jo, šiuo metu į Avdijivką veda vienas vienintelis kelias, kuris yra nuolatos apšaudomas. Savanoriai yra stabdomi kontrolės punktuose, dažnai jiems neleidžiama pravažiuoti, nes kyla didelis pavojus jų gyvybėms.

„Kariškiai sako, kad esame pamišę. Bet mes prasiskiname kelią“, – kalbėjo vyras.

Plačiau skaitykite čia.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Avdijivka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Avdijivka

 

„Patrankų mėsa“ paversti rusų kaliniai ištrūkti iš fronto turi dvi galimybes: nė viena nevilioja

22:47

Tūkstančiai Rusijos kalinių sutiko prisijungti prie karo prieš Ukrainą, tikėdamiesi ištrūkti iš kalėjimo belangės ir užsidirbti pinigų. Daugelis šių žmonių žuvo arba buvo sužeisti, tačiau tie, kurie tikėjosi, kad pasibaigus jų tarnybos sutartims bus atleisti nuo anksčiau gautų bausmių, dabar masiškai patiria vis didesnį spaudimą pratęsti sutartis ir tęsti kovą arba vėl būti įkalinti.

Toks likimas ištiko dešimtis buvusių kalinių iš Sibiro, kurie buvo užverbuoti karui. Grupė kalinių, anksčiau su Rusijos Gynybos ministerija pasirašiusių šešių mėnesių trukmės sutartis dėl dalyvavimo kare prieš Ukrainą, pasibaigus sutarties galiojimo laikui atsisakė jas pratęsti.

Iš pradžių jiems buvo daromas spaudimas ir grasinama, bet galiausiai jie buvo perkelti į nelegalų kalėjimą vadinamojoje Luhansko liaudies respublikoje, kurią Rusija yra aneksavusi ir laiko savo teritorija. Šiame kalėjime laikomi Rusijos okupacinės kariuomenės kariai, atsisakę dalyvauti „specialiojoje karinėje operacijoje“ – taip Rusija vis dar vadina karą prieš Ukrainą.

Plačiau skaitykite čia.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai

 

Rusija nusprendė pakeisti istoriją: kratosi kaltės dėl žudynių Katynėje

22:41

Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas pasiūlė sudaryti darbo grupę, kuri išanalizuotų, kaip traktuojama Katynės tragedija rusiškuose šaltiniuose. Pagal jo sumanymą, grupėje dirbsiantys visų frakcijų parlamentarai ir istorikai turėtų archyvuose pareikalauti visos informacijos apie 1940 m. pavasario įvykius. Toks buvo Dūmos pirmininko atsakas į komunisto Nikolajaus Ivanovo žodžius esą laikas atšaukti 2010 m. priimtą Dūmos pareiškimą dėl Katynės tragedijos ir jos aukų.

Tokiu būdu Rusija gali pakeisti savo požiūrį į žudynes Katynėje, kur NKVD smogikai nužudė daugybę Lenkijos karininkų, rašo vot-tak.tv.

Minėtame 2010 metų Rusijos valstybės Dūmos pareiškime pripažįstama, kad būtent NKVD atsakinga už tūkstančių Lenkijos karininkų sušaudymą Smolensko srityje 1940 m. pavasarį. Tačiau, kaip pareiškė N.Ivanovas, šis pareiškimas „prarado dabartinėmis sąlygomis bet kokią prasmę ir reikšmę, kurios daro didelę žalą Rusijos interesams ir reputacijai“.

Minėtame 2010 m. dokumente pirmą kartą Rusijos istorijoje tokiame aukštame lygyje atsakingu už žudynes buvo pripažintas diktatorius Josifas Stalinas. Taip pat ten buvo aprašytas sovietinės propagandos, kuri dešimtys metų šį nusikaltimą vertė naciams, vaidmuo.

Plačiau skaitykite čia .

Ekrano nuotr. iš warsawinstitute.org/Katynės žudynių aukų kūnų ekshumacija
Ekrano nuotr. iš warsawinstitute.org/Katynės žudynių aukų kūnų ekshumacija

 

Daugiau nei 60 proc. ukrainiečių tiki, kad į ES įstos greičiau nei per 10 metų

21:36

Dauguma Ukrainos piliečių optimistiškai vertina laiką, per kurį valstybė įstos į Europos Sąjungą: 60,5 proc. mano, kad tai įvyks greičiau nei per 10 metų, 20,6 proc. – per 2 metus, pranešė „European Pravda“.

Dar 19,9 proc. respondentų Ukrainos įstojimą į ES vadina realiu po trejų-ketverių metų, 14,3 proc. – po penkerių-šešerių metų, o 5,7 proc. – po septynerių-devynerių metų.

Tik 3,7 proc. apklaustų ukrainiečių mano, kad Ukraina galės tapti Europos Sąjungos nare per 10-15 metų, dar 2 proc. mano, kad tai įvyks per daugiau nei 15 metų, o 6,1 proc. pasirinko variantą „niekada“.

Beveik 28 proc. apklaustųjų negalėjo atsakyti, per kiek laiko Ukraina įstos į Europos Sąjungą, arba atsisakė atsakyti į šį klausimą.

123RF.com nuotr./NATO, Europos Sąjunga, Ukraina
123RF.com nuotr./NATO, Europos Sąjunga, Ukraina

 

Lenkų sunkvežimių vairuotojai užblokavo pasienio punktus prie Ukrainos sienos

18:36

Kyjivas ketvirtadienį pranešė, kad jo pasienyje su Lenkija, kur lenkų sunkvežimių vairuotojai jau ketvirtą dieną blokuoja Ukrainos pasienio punktus, protestuodami prieš, jų teigimu, nesąžiningą konkurenciją iš kaimyninės šalies įmonių pusės, didėja eilės.

Abiejose sienos su Lenkija pusėse buvo užblokuota daugiau kaip 20 tūkst. transporto priemonių.

„Šiuo metu abiejose pusėse yra užblokuota daugiau kaip 20 tūkst. transporto priemonių“, – pareiškė Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas ir pridūrė, kad dėl protesto nukentėjo abiejų šalių ekonomika.

Lenkijos transporto įmonių protestas – tai naujausias kaimyninių šalių, kurios tradiciškai yra artimos sąjungininkės, tačiau pastaraisiais mėnesiais jų santykiai pašlijo, ekonominis konfliktas.

„Nuo lapkričio 6-osios eismas Ukrainos ir Lenkijos pasienyje trimis kryptimis išlieka sudėtingas“, – sakė Ukrainos pasienio tarnybos atstovas Andrijus Demčenka.

Kyjivo duomenimis, apie 1 700 sunkvežimių laukia eilėse, kad galėtų įvažiuoti į Ukrainą.

Lenkijos pasienio tarnyba savo interneto svetainėje paskelbė, kiek laiko sienos perėjimo punktuose reikės laukti įvažiavimo į Ukrainą.

Ji apskaičiavo, kad krovininiu sunkvežimiu pervažiuoti sieną per Hrebenės perėjimo punktą užtruktų 150 valandų, o toliau į pietus esančiame Medykos pasienio punkte – 55 valandas.

Lenkų protestuotojai nori, kad jų varžovams iš Ukrainos būtų grąžinti leidimai įvažiuoti į šalį.

Po Rusijos invazijos į Ukrainą Europos Sąjunga panaikino leidimų Ukrainos transporto bendrovėms įvažiuoti į 27 šalių bloką, kuriam priklauso ir Lenkija, sistemą.

Kyjivas pareiškė, kad Lenkijos sunkvežimių vairuotojų blokada kenkia abiejų šalių interesams ir kad nėra gavęs jokių oficialių Lenkijos transporto įmonių reikalavimų.

„Karo metu uždaryti sieną su Ukraina yra neteisinga“, – naujienų agentūrai AFP sakė 36-erių sunkvežimio vairuotojas Oleksandras, nenorėjęs skelbti pavardės, kuris jau dvi dienas laukė eilėje Rava Ruskoje.

Varšuva buvo viena ištikimiausių Ukrainos rėmėjų nuo pat Rusijos visapusiškos invazijos pradžios 2022 metais. 

Tačiau kaimyninių šalių santykiai pašlijo per šį rudenį Lenkijoje vykusius visuotinius rinkimus, kai jos valdančioji nacionalistų partija įsivėlė į kelis nesutarimus su Kyjivu.

Ekscentriška ir mirtina dovana V.Zalužno patarėjui turi aukštą kainą

18:35

Ketvirtadienį Ukrainos valstybinis tyrimų biuras pranešė apie įtarimus Generalinio štabo karininkui, kuris gimtadienio proga Ginkluotųjų pajėgų vado Valerijaus Zalužno patarėjui Henadijui Častiakovui įteikė granatų.

Ekscentriška ir mirtina dovana pulkininkui Timčenko atsieis labai brangiai – ne vieneriais metais kalėjime.

Karininkui pranešta apie įtarimus dėl sprogstamųjų įtaisų įsigijimo, laikymo, nešiojimo ir pardavimo neturint teisėto leidimo (Ukrainos baudžiamojo kodekso 263 straipsnio 1 dalis). Šiame straipsnyje numatyta laisvės atėmimo bausmė iki septynerių metų.

Valstybinio tyrimų biuro spaudos tarnyba pranešė, kad pareigūnas be leidimo įsigijo aštuonias rankines universalias puolamąsias-apsaugines granatas DM 51A2 ir atsinešė jas į savo kabinetą.

Vėliau šešias iš jų supakavo į medinę dovanų dėžutę, į ją įdėjo butelį stipriojo alkoholio. Šią dėžutę jis padovanojo H.Častiakovui jo gimtadienio proga.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Telegram“/Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vado patarėjas Henadijus Častiakovas
„Telegram“/Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vado patarėjas Henadijus Častiakovas

 

Ukrainos jūrų eksportas tęsiamas nepaisant rusų raketos smūgio

17:56

Ukrainos pietiniuose uostuose prie Juodosios jūros ketvirtadienį toliau vyksta laivyba, nors diena anksčiau Rusija paleido raketą į civilinį laivą, plaukusį į uostą Odesos srityje.

Jungtinių Tautų humanitarinės pagalbos pasiuntinė Ukrainoje ketvirtadienį pasmerkė išpuolį, per kurį nukentėjo su Liberijos vėliava plaukiojantis laivas ir žuvo žmogus.

Ketvirtadienį iš trijų Odesos srities uostų išplaukė šeši laivai su 231 tūkst. tonų žemės ūkio produkcijos, socialiniuose tinkluose parašė Infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas.

„Eismas Ukrainos koridoriumi tęsėsi nepaisant sistemingų Rusijos išpuolių prieš uostų infrastruktūrą“, – sakė O. Kubrakovas.

Rusija incidento nekomentavo.

Juodoji jūra yra labai svarbus Ukrainos, vienos didžiausių pasaulyje žemės ūkio produktų gamintojos ir eksportuotojos, prekybos kelias.

Nuo liepos, kai žlugo Jungtinėms Tautoms tarpininkaujant sudarytas susitarimas dėl saugaus ukrainietiškų žemės ūkio produktų eksporto, Kyjivas ir Maskva suintensyvino karinius veiksmus Juodojoje jūroje.

Vėliau Ukraina paskelbė atverianti naują humanitarinį koridorių – jūrinį maršrutą civiliams laivams, vengiant tarptautinių vandenų.

JT humanitarinės pagalbos pasiuntinė Ukrainoje ketvirtadienį kritikavo nuolatinius Rusijos išpuolius prieš Ukrainos eksportą.

„Šios žiaurios ir nesiliaujančios Rusijos atakos prieš uostų objektus turi pražūtingų padarinių Ukrainos ekonomikai ir šimtams milijonų badaujančių žmonių visame pasaulyje“, – sakoma Denise Brown pareiškime.

Ji sakė, kad po Juodosios jūros grūdų iniciatyvos žlugimo užfiksuota daugiau kaip 30 smūgių uostų objektams.

ES įstatymų leidėjai ragina uždrausti rusiškas suskystintas gamtines dujas

17:40

Europos Parlamentas ketvirtadienį paragino Bendriją uždrausti importuoti iš Rusijos suskystintas gamtines dujas (SGD) bei uždaryti jau galiojančių sankcijų spragas, kurios padeda Maskvai finansuoti jos karą Ukrainoje.

Europos Sąjunga nuo 2022-ųjų vasario, kai Kremlius pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, įvedė 11 beprecedenčių sankcijų Rusijai paketų.

Šiuo metu Briuselis rengia pasiūlymus dėl 12-ojo, į kurį, kaip tikimasi, bus įtrauktas draudimas prekiauti rusiškais deimantais. Diplomatų teigimu, naują sankcijų Rusijai „porciją“ ES valstybės narės turėtų aptarti kitą savaitę.

Kita vertus, kelios Bendrijos narės iš Rytų Europos raginą embargą skelbti ir rusiškoms SGD. Tačiau, kaip teigia stebėtojai, Bendrija kol kas nėra tam linkusi, nes toks draudimas gali stipriai sukrėsti trapią Europos dujų rinką ir pakelti kainas.

Plačiau skaitykite ČIA.

REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

 

Europos Parlamentas ragina griežčiau įgyvendinti ES sankcijas Rusijai

17:23

Europos Parlamentas paragino griežčiau įgyvendinti Europos Sąjungos sankcijas Rusijai, kad būtų apribotos Maskvos galimybės jas apeiti.

Ketvirtadienį priimtoje rezoliucijoje europarlamentarai nuogąstauja dėl ES sankcijų Rusijai veiksmingumo mažėjimo bei dėl egzistuojančių spragų. Europarlamentarai sunerimę, kad Rusijai taikomų ES sankcijų, įskaitant sankcijas naftai, laikomasi itin prastai.

EP rezoliucijoje reiškiamas didelis susirūpinimas dėl tebevykstančios ES valstybių ir Rusijos prekybos, ypač karinei agresijai reikalingomis prekėmis, kurioms taikomos sankcijos, bei dėl pranešimų apie tai, kad Azerbaidžanas ir kitos šalys klastoja duomenis apie rusiškų dujų kilmę.

Europarlamentarai pažymi, kad dėl nuolatinio dujotiekiu tiekiamų dujų ir suskystintų gamtinių dujų (SGD) importo, taip pat dėl įvairių draudimų importuoti žalią naftą ir naftos produktus išimčių ES tebėra viena didžiausių Rusijos klienčių iškastinio kuro srityje. 

EP neįpareigojamoje rezoliucijoje paragino ES lygmeniu stiprinti ir centralizuoti sankcijų įgyvendinimo priežiūrą ir sukurti sankcijų apėjimo prevencijos ir stebėsenos mechanizmą. Jie siūlo visiškai uždaryti ES rinką iškastiniam kurui iš Rusijos.

EP taip pat paragino ES ir jos valstybes rasti teisėtų būdų konfiskuoti įšaldytą Rusijos turtą ir jį panaudoti Ukrainos atstatymui bei Rusijos agresijos aukoms skirtoms kompensacijoms.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai

 

„Bloomberg“ įvardijo, ką turi daryti Ukraina, kad pasiektų pergalę

16:53

Ukrainos vasaros puolimas įstrigo. Ekspertai tikina, kad, vargu, ar Ukrainai bepavyks pasiekti tokį proveržį fronto linijoje, kokį ji pasiekė pernai Kyjivo, Charkivo ir Chersono srityse, rašo naujienų agentūra „Bloomberg“.

Pažymima, kad Ukrainai reikia naujos strategijos, paremtos ne pergalės, o susitarimo pasiekimu.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys

„Tačiau susitarimui, kuriam Ukraina ir jos sąjungininkai galėtų pritarti – ir, kas ne mažiau svarbu, kurį Rusija galėtų gerbti, – reikės tuo pat metu kovoti, ginkluotis ir derėtis“, – rašo „Bloomberg“.

Prezidento Vladimiro Putino tikslas yra plėsti Rusijos galią, tad pasiekti ilgalaikį susitarimą bus daug sunkiau. Rusijai bus labai svarbu užtikrinti, kad bet koks susitarimas su Ukraina bent jau parodytų pasipriešinimo beprasmiškumą ir kartu paliktų Maskvai galimybę ateityje išlaikyti Ukrainos rinkas ir išteklius.

Dėl tos pačios priežasties Ukrainai būtina, kad pasibaigus karui būtų sukurta sistema, kuri visam laikui nutrauktų kovas ir leistų jai pačiai užsitikrinti saugumą ir gerovę.

„Taigi Ukrainai reikės tankų „Leopard“, raketų ATACMS ir karo lėktuvų F-16 flotilės, kad atgrasytų Rusiją net ir pasibaigus kovoms“, – pažymėjo straipsnio autoriai.

Tačiau „Bloomberg“ pripažino, kad Ukraina jau daug pasiekė remiama savo sąjungininkų.

„Pagrindinis V.Putino invazijos tikslas – Kyjivo užėmimas, Ukrainos „denacifikacija“ ir „demilitarizacija“ – nepavyko... Ukrainos ginkluotosios pajėgos pakankamai paskandino Juodosios jūros laivyną, kad jį marginalizuotų, ir įtvirtino nacionalinį identitetą, kuris iki pirmojo Rusijos puolimo 2014 m. buvo jaučiamas tik kai kuriose šalies dalyse“, – rašoma straipsnyje.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Ukrainos kontrpuolimas
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Ukrainos kontrpuolimas

Teigiama, kad koks galimas susitarimas bus šimtmečius trukusios Ukrainos kovos už valstybingumą ir nepriklausomybę nuo Rusijos kulminacija.

Ukraina taip pat turi imtis būtinų veiksmų, kad Rusija susitaikytų su savo praradimais. Tačiau šių tikslų pasiekti nebus lengva, pigu ar taiku, reziumavo „Bloomberg“.

Kiek anksčiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pažymėjo, kad Ukraina nėra aklavietėje, nes karas įžengė į pozicinio išsekimo stadiją. Jis taip pat pažymėjo, kad Ukraina ir toliau stengsis pasiekti sėkmės mūšio lauke dar šiais metais.

Po smūgio rusų bazei likviduoti keli aukšto rango karininkai

16:16

Anksčiau pranešta, kad Ukrainos pajėgos smogė Rusijos karių susitelkimo vietai laikinai okupuotame Skadovske, Chersono srityje. Tačiau paaiškėjo daugiau šio smūgio detalių.

Pasak „Laisvosios Europos radijo“, jos korespondentas Markas Krutovas atskleidė smūgio lokaciją ir įvardijo, jog atakuota „Lotus“ bazė. Teigiama, kad į ją pataikyta iš HIMARS.

„Sugriautas antrasis pastato aukštas, – pranešė jis. – Rusijos ir Ukrainos šaltinių duomenimis, žuvo keli aukšto rango Rusijos karininkai.“

Kiek anksčiau ketvirtadienį Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka susirašinėjimo platformoje „Telegram“ rašė, kad smogta netoli bazės. Jis informavo, jog yra žinoma, kad 5 rusai žuvo ir mažiausiai 15 buvo sužeisti.

Rusijos pajėgos Skadovską užėmė invazijos į Ukrainą pradžioje.

Šaltiniai: Odesos regione vyras metė granatą į mikroautobusą

15:41

Ketvirtadienį Odesos srityje kamufliažine uniforma vilkintis vyras į mikroautobusą metė granatą, skelbia naujienų agentūra „RBC-Ukraine“, remdamasi šaltiniais.

Teigiama, kad 14 val. 14 min. Odesos srities Bilhorodo-Dnistrovskio rajono Serhijivkos kaime nežinomas vyras į mikroautobusą „Mercedes-Benz“ metė granatą, kuri sprogo.

Dėl sprogimo buvo sužeistas keleivis.

Šaltiniai pažymėjo, kad įvykio aplinkybės ir kaltininko tapatybė nustatinėjama. Vyras vilkėjo kamufliažinę uniformą, tačiau tiksliai nežinoma, ar jis buvo kariškis.

Anksčiau Čerkasų srityje vyras surengė susišaudymą, užsibarikadavo name ir grasino susprogdinti granatą. Dėl incidento buvo sužeistas policininkas.

Analitikai: rinkimų kampanijos metu V.Putinas planuoja ignoruoti karo prieš Ukrainą temą

15:34

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas 2024 m. rinkimų kampanijos metu vengs karo prieš Ukrainą temos. Vietoje to jis daugiausia dėmesio skirs tariamam Rusijos stabilumui ir Vakarų kritikai, naujausioje ataskaitoje skelbia JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

Remdamiesi pranešimais Rusijos žiniasklaidoje, analitikai teigia, kad prezidento rinkimų kampanijos metu bus siekiama pristatyti V.Putiną kaip lyderį, kuris pavertė Rusiją „taikos sala“.

Pažymėtina, kad V.Putino reitingai kyla po kalbų, kuriose jis kritikuoja Vakarus, o Rusijos valstybinė propaganda prie to prisidės vis dažniau skelbdama istorijas apie „sunkumus“ Vakarų šalyse ir tariamą Jungtinių Valstijų nesugebėjimą vienu metu remti Ukrainą ir Izraelį.

Plačiau skaitykite ČIA.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

 

Ypač pavojingas rusų ginklas kare su Ukraina: štai kokios jo galimybės

14:38

Rusija, atakuodama Ukrainą, intensyviai naudoja valdomąsias aviacines bombas. Rusijos kariuomenė per dieną gali paleisti iki 100 bombų, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadavietės atstovas spaudai Jurijus Ihnatas, skelbia „Defence Express“.

Jis paaiškino, kad valdomos aviacinės bombos yra ypač pavojingos, nes nuo paleidimo vietos iki taikinio gali nuskrieti iki 70 km.

„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos naikintuvas „Su-35“
„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos naikintuvas „Su-35“

J.Ihnatas pažymėjo, kad iš pradžių Rusija šiuos ginklus išbandė Chersono srityje, o Beryslavo rajonas patyrė didelės žalos.

J.Ihnatas pabrėžė bombų atakų keliamos grėsmės rimtumą. Jis pareiškė, kad vienintelė veiksminga kovos priemonė – sunaikinti bombas gabenančius orlaivius, tarp kurių yra naikintuvai „Su-35“ ir „Su-34“. Šie orlaiviai gali būti paleisti iš laikinai okupuotų Ukrainos teritorijų, jūros ar net iš Rusijos teritorijos.

„Norint atremti šiuos orlaivius, mums reikia tolimojo nuotolio priešlėktuvinės gynybos raketinių sistemų, tokių kaip „Patriot“, arba naikintuvų „F-16“, aprūpintų raketomis, galinčiomis pasiekti rusų „Suchoi“ orlaivius. Turime bent jau atgrasyti juos nuo priartėjimo prie mūsų sienų ir nustumti juos atgal“, – aiškino J.Ihnatas.

 

Ukrainos dronų operatoriai baiminasi: pranašumas prieš rusus jau gali būti prarastas

14:29

Ukrainos mažų ir pigių bepiločių orlaivių parką pilotuojantys kariai išreiškė susirūpinimą, kad, nepaisant to, jog jie pradėjo orlaivius naudoti pirmieji, dabar Rusija jau juos lenkia, nes Maskva dronų sektoriui skiria aibę pinigų ir išteklių, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.

Judrių pirmojo asmens vaizdo (FPV) dronų naudojimas mūšyje buvo viena sėkmingiausių iš įvairių pigių strategijų, kurias Ukraina naudojo siekdama apsisaugoti nuo Rusijos, daug turtingesnės ir galingesnės kaimynės, plataus masto invazijos.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys

Tačiau Maskva taip pat palaipsniui ėmė vis dažniau naudoti šiuos dronus, kurie iš pradžių buvo pagaminti mėgėjų ir entuziastų lenktynėms, bet modifikuoti taip, kad galėtų gabenti sprogmenis ir padaryti rimtos žalos.

Abiejų pusių dronų įrašus matome socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje.

Rytų Donecko srityje netoli Bachmuto kovojančios 80-osios oro desantininkų brigados pilotai sakė, kad Rusija šioje srityje įgyja pranašumą dėl labiau organizuoto tiekimo ir galimybių priimti didesnes išlaidas.

„Jų dronai visada yra ore, dieną ir naktį. Matome, kad jie pradėjo serijinę žvalgybai, stebėjimui ir smūgiams skirtų bepiločių orlaivių gamybą“, – naujienų agentūrai sakė 34 metų bepiločių orlaivių būrio vadas, prisistatęs šaukiniu „Komradas“.

Nors sunku tiksliai įvertinti Rusijos skaitinę persvarą bepiločių orlaivių srityje – o dalinio prie Bachmuto patirtis tik apytiksliai parodo, kas vyksta, – „Komradas“ ją įvertino kaip maždaug dvigubai didesnę nei turi Ukraina jo vadovaujamame fronto sektoriuje.

Rusija smogė Chersono miestui

14:21

Ketvirtadienį Rusijos kariai smogė Chersono Korabelnyj rajonui, per apšaudymą žuvo vienas žmogus, kitas paguldytas į ligoninę, o dar du civiliai sužeisti, skelbia Chersono srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas. 

„Taip atrodo Chersono Korabelnyj rajonas po dar vieno Rusijos apšaudymo. Nuo priešo ugnies nukentėjo daugiabučiai namai, bendruomenės centro patalpos, švietimo įstaiga ir garažai“, – sakė jis.

Pasak O.Prokudino, per išpuolį žuvo 72 metų vyras, kuris apšaudymo metu buvo balkone. 

Kitą vyrą greitosios pagalbos automobilis išvežė į ligoninę su sužalota koja. Dar vienas Chersono gyventojas patyrė lengvą sumušimą.

Vėl apsižioplino: V.Putinas iškraipė Kazachstano vadovo vardą

14:15

Vladimiras Putinas ketvirtadienį per kelionę į Astaną, kreipdamasis į Kazachstano prezidentą Kasymą-Žomartą Kemelevičių Tokajevą, vėl nesugebėjo ištarti jo vardo. Tai jau mažiausiai ketvirtas kartas, kai viešuose renginiuose jam nepavyksta jo teisingai ištarti.

Dvišalių derybų pradžioje kreipdamasis į K.Tokajevą, V.Putinas padarė maždaug dviejų sekundžių pauzę prieš ištardamas Kazachstano vadovo vardą ir tėvavardį. Tačiau iš pirmo karto jis vis tiek nesugebėjo teisingai ištarti vardo ir pavadino prezidentą Kamiliu Žomartovičiumi.

Po to jis padarė dar dviejų sekundžių pauzę ir tada jau galėjo aiškiai ir taisyklingai ištarti K.Tokajevo vardą ir tėvavardį. Šioje kalboje Putinas padėkojo K.Tokajevui už pakvietimą į Kazachstaną.

Plačiau skaitykite ČIA.

VIDEO: V.Putinas vėl iškraipė Kazachstano vadovo vardą

Skadovske Ukraina sudavė skausmingą smūgį Rusijos pajėgoms

12:53

Ketvirtadienį ryte pranešta, kad laikinai okupuotame Skadovske, Chersono srityje nuaidėjo sprogimai. Teigta, kad buvo pataikyta į karinę bazę „Lotus“. Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka suteikė daugiau detalių apie sėkmingą smūgį.

Jo teigimu, Skadovske žuvo 5 rusų kariškiai ir mažiausiai 15 buvo sužeista. Tačiau smoga ne „Lotus" bazei, o kitai Rusijos kovotojų koncentracijos vietoje.

„Jau žinome apie mažiausiai 15 sužeistųjų ir penkis „gerus rusus“, kurie niekada negrįš namo“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ rašė jis.

Pasak P.Andriuščenkos, atakos punktas jau užblokuotas, o rusai nieko neprisileidžia artyn.

„Smūgio vieta buvo ne „Lotus“, o šiek tiek toliau – buvusio Sovietų Ukrainos kolūkio pastatas Gagarino ir Portovo gatvių kampe“, – pažymėjo jis.

Rusijos paskirtas Chersono srities gubernatorius Vladimiras Saldo sakė, kad per smūgį buvo sužeisti „Skadovsko gyventojai“. Jis nurodė 11 sužeistųjų, kurie buvo paguldyti į ligoninę. V.Saldo teigimu, vieną raketą esą numušė priešlėktuvinė gynyba, o antroji esą „atakavo privatų sektorių“ ir padarė žalos namams.

Ukraina: raginimai derėtis su Rusija yra nepagrįsti

12:43

Po pranešimų, kad Ukrainos sąjungininkės spaudžia ją derėtis su Rusija, Kyjivas ketvirtadienį sukritikavo tokius raginimus.

Praėjus metams ir devyniems mėnesiams po Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios, po didžiulių Ukrainos ir Rusijos pajėgų puolamųjų veiksmų ilga fronto linija iš esmės nesikeičia.

„Tie, kas teigia, kad Ukraina dabar turėtų derėtis su Rusija, yra arba neinformuoti, arba suklaidinti“, – socialiniuose tinkluose pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba

„Arba jie yra Rusijos pusėje ir nori, kad [Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas padarytų pertrauką prieš dar didesnę agresiją“, – pridūrė jis.

D.Kulebos teigimu, nuo 2014 metų, kai Rusijos remiami separatistai perėmė didelės Rytų Ukrainos dalies kontrolę, o Maskva vienašališkai aneksavo Krymo pusiasalį, Kyjivas su Maskva surengė šimtus derybų etapų.

Derybos, kurioms tarpininkavo Vokietija ir Prancūzija ir po kurių 2019 metais Paryžiuje įvyko tiesioginis V.Putino ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio susitikimas, neatnešė ilgalaikės taikos.

D.Kuleba pridūrė, kad šiomis derybomis nepavyko „sutrukdyti Putinui 2022 metų vasario 24 dieną pradėti brutalią invaziją į Ukrainą“.

Ukrainos ir Rusijos delegacijos buvo susitikusios ankstyvuoju karo etapu, tačiau V.Zelenskis nutraukė derybas po to, kai 2022 metų pavasarį Bučos mieste ir kituose netoli Kyjivo esančiuose miestuose buvo nustatyti žiaurūs nusikaltimai.

Praėjusią savaitę V.Zelenskis sakė, kad Ukraina nepasirengusi deryboms su Rusija, nebent Maskvos kariai atsitrauktų.

Jis taip pat atsisako derybų, kol V.Putinas lieka valdžioje.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas trečiadienį teigė: „Kyjive ir Vašingtone atėjo laikas visiems suprasti, kad Rusijos neįmanoma nugalėti mūšio lauke“.

Jis taip pat sakė, kad dialogas labai reikalingas ir kad Maskva yra pasirengusi jį pradėti.

Rusija vilioja „Wagner“ veteranus grįžti kariauti į Ukrainą

12:41

Rusijos ginkluotųjų pajėgų verbuotojai nusitaikė į Jevgenijaus Prigožino buvusios privačios karinės bendrovės „Wagner“ veteranus, kad šie grįžtų kariauti į Ukrainą, skelbia amerikiečių leidinys „The New York Times“.

Pasak straipsnyje cituojamų buvusių karių ir karinių tinklaraštininkų, Rusijos pajėgos aktyviau stengiasi verbuoti „Wagner“ veteranus, kad padėtų Kremliui išvengti dar vienos mobilizacijos ir išsaugoti dalį pajėgų kovinio potencialo po birželį surengto maišto ir karinės grupuotės vado J.Prigožino žūties.

„AP“/„Scanpix“/„Wagner“ kariai Rostove prie Dono
„AP“/„Scanpix“/„Wagner“ kariai Rostove prie Dono

Anot „The New York Times“, keturi buvę rusų kaliniai, kovoję „Wagner“ gretose Rytų Ukrainoje, teigė, kad pastarosiomis savaitėmis sulaukė skambučių ir žinučių su pasiūlymais sudaryti naujus karinius kontraktus. Tokie jų pareiškimai patvirtina neseniai pasirodžiusius Rusijos karinių tinklaraščių autorių pranešimus.

Trys buvę kovotojai teigė, kad jiems buvo konkrečiai siūloma prisijungti prie „Rosgvardijos“ – sukarinto Rusijos nacionalinės gvardijos sparno.

„Wagner“ bendrovė oficialiai tampa „Rosgvardijos“ dalimi. Visa struktūra, darbo metodai ir vadai lieka tie patys“, – leidinys cituoja buvusio „Wagner“ smogiko gauto laiško tekstą.

Straipsnio autoriai pažymėjo, kad žinutės autentiškumo patikrinti nepavyko, tačiau ji pasirodė platesnių „Rosgvardijos“ pastangų pristatyti save kaip „Wagner" išsiplėtusių prokremliškų sukarintų pajėgų, kurių piko metu trijuose žemynuose buvo dešimtys tūkstančių kovotojų, įpėdinę, kontekste.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kariai Rostove prie Dono
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kariai Rostove prie Dono

Vienas „Rosgvardijos“ pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, patvirtino, kad pajėgos neseniai sukūrė specialią brigadą, kuri priims buvusius kalinius, kovojusius „Wagner“ daliniuose.

Teigiama, kad kiti buvę "Wagner“ nariai galėjo prisijungti prie „Rosgvardijos“ taktinio padalinio „Achmat“, įsikūrusio Rusijos pietiniame Čečėnijos regione.

Rugsėjo mėnesį „Wagner“ sustabdė samdinių verbavimą, apie tai pranešė Rusijos žiniasklaida, remdamasi žinutėmis bendrovei tarnavusių kovotjų giminaičių susirašinėjimuose.

Viename iš platformos „Telegram“ kanalų, susijusių su „Wagner“ taip pat buvo publikuota administratoriaus žinutė, kurioje teigiama, kad „dėl pastarųjų įvykių verbavimas į kompaniją laikinai sustabdytas“.

Pasak „The New York Times“, norintys kovoti bendrovės gretose yra įrašyti į „rezervą“.

Vėliau Pavelas, likviduoto Rusijos PMC „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino sūnus, tapo „didžiuoju žmogumi“ ir vadovavo šiai privačiai karinei bendrovei, kuri dabar yra „Rosgvardijos“ dalis.

Britų žvalgyba: Rusijos gynybos pajėgumai periferijoje gali susilpnėti

12:28

Po to, kai praėjusią savaitę buvo pranešta apie kelių Rusijos ilgojo nuotolio raketų „žemė-oras“ sistemų SA-21 praradimą, nauja analizė rodo, kad, norėdama išlaikyti aprėptį virš Ukrainos, Rusija greičiausiai turės perskirstyti oro gynybos sistemas, kurios įprastai saugo atokias Rusijos dalis, naujausioje karo apžvalgoje skelbia Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Pagrindinės Rusijos tolimojo nuotolio „žemė-oras“ sistemos, tokios kaip SA-21, gali atakuoti taikinius iki 400 km atstumu.

Pasak britų žvalgybos, sistemų, išdėstytų strategiškai svarbiose vietose, taip pat palei Rusijos sienas, pašalinimas beveik neabejotinai susilpnintų Rusijos oro gynybos pozicijas jos pakraščiuose.

„Strateginių oro gynybos priemonių perskirstymas dar kartą parodytų, kad konfliktas Ukrainoje ir toliau per daug išsklaido Rusijos kariuomenę ir apsunkina jos gebėjimą išlaikyti bazinę gynybą didžiulėje teritorijoje“, – rašoma Gynybos ministerijos apžvalgoje.

Respublikonų kandidatas į prezidentus išvadino V.Zelenskį „naciu“

12:04

Respublikonų partijos kandidatas į prezidentus Vivekas Ramaswamy per praėjusį vakarą Majamyje vykusius debatus Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį pavadino „naciu“. Žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose tai sukėlė šoko bangą, tačiau V.Ramaswamy kampanijos atstovai tvirtino, kad omenyje jis turėjo ne tai.

Debatų metu paklaustas, ar jį įtikina V.Zelenskio raginimai suteikti daugiau paramos Kyjivui karui su Rusija, respublikonų atstovas pažymėjo, kad ne, ir pridūrė, jog respublikonų gretos, sekančios jo pavyzdžiu, auga bei ima nepritarti JAV įsitraukimui į šį karą.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vivekas Ramaswamy
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vivekas Ramaswamy

 

Vidurinėje Azijoje lankosi Rusijos, Turkijos ir Irano prezidentai

11:15

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį atvyko į Kazachstaną, o Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ir jo kolega iš Irano Ebrahimas Raisi laukiami Uzbekistane, padidėjus diplomatiniam susidomėjimui šiuo regionu.

Buvusios sovietinės Vidurinės Azijos respublikos stengiasi įvairinti savo partnerystes, mažėjant Maskvos įtakai regione po Rusijos invazijos į Ukrainą praėjusių metų vasarį.

Tačiau duodami interviu prieš planuojamą susitikimą Astanoje tiek V.Putinas, tiek Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas teigiamai atsiliepė apie abiejų šalių santykius.

„Mūsų strateginė partnerystė yra tikrai perspektyvi“, – teigė V.Putinas, o K.-J.Tokayevas gyrė „aljansą su turtinga praeitimi ir šviesia ateitimi“.

Vis dėlto praėjus trims dešimtmečiams po Sovietų Sąjungos subyrėjimo ir Rusijai įklimpus į kovas Ukrainoje, kitos pasaulio galybės atkreipė dėmesį į Vidurinę Aziją.

Kinija, įgyvendindama milžinišką infrastruktūros projektą „Viena juosta, vienas kelias“ (Belt and Road Initiative, BRI), tapo svarbia šio regiono partnere.

V.Putino vizitas Astanoje vyksta po Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono praėjusios savaitės apsilankymo ir tuo metu, kai Europos Sąjunga, JAV, Iranas bei Turkija siekia stiprinti ryšius Kazachstane.

Plačiau skaitykite ČIA.

VIDEO: V.Putinas, R.T.Erdoganas ir E.Raisi lankosi Vidurio Azijoje

Partizanai iššniukštinėjo Rusijos karinę bazę Simferopolyje

11:12

Partizanų grupė „Atesh" surengė reidą į Perevalnų kaimą Simferopolio rajone, laikinai okupuotame Kryme, kur yra dislokuota 126-osios Rusijos pakrančių gynybos brigados bazė.

„Agentai atliko dar vieną žvalgybą Perevalnų kaime, kur žvalgė 126-ąją atskirąją Rusijos pakrančių gynybos brigadą“, – teigiama pranešime susirašinėjimo platformoje „Telegram“.

Partizanams pavyko išsiaiškinti brigados karinės technikos skaičių, būklę ir veikimo zoną.

„Priešas aktyviai naudojasi degalų cisternomis“, – rašoma pranešime.

Partizanai taip pat išsamiai ištyrė patruliavimo aplink karinį dalinį schemą.

Karo pradžioje Rusijos karinio jūrų laivyno 126-osios pakrančių apsaugos brigados personalas patyrė didelių nuostolių. Partizanai teigė, kad daugiau kaip 75 proc. kovotojų žuvo ir buvo sužeisti. Dabar, iš naujo sukomplektavus štabą, jie buvo perdislokuoti į Chersono kryptį.

Per pirmąją žvalgybos operaciją "Atesh" pastebėjo, kad kariniame dalinyje yra daug rusų karių. Rugsėjo pabaigoje okupantai į Simferopolį pradėjo perkelti priešlėktuvinės gynybos sistemas. Spalio viduryje taip pat užfiksuotas įrangos ir personalo judėjimas.

Ukrainos saugumas: šalies konsulė padėjo nelegaliems migrantams persikelti į ES

11:02

Kyjive demaskuota Ukrainos ambasados vienoje iš Vidurinės Azijos šalių antroji sekretorė konsuliniams ir administraciniams reikalams, organizavusi tarptautinį „srautą“.

Ukrainos saugumo spaudos centro duomenimis, dirbdama diplomatinėje įstaigoje ji siūlė kelių Pietų Azijos šalių piliečiams nelegaliai vykti į Europos Sąjungą tranzitu per Ukrainą už pinigus.

Ukrainos saugumo tarnyba/ „Telegram“/Ukrainos konsulės sulaikymas
Ukrainos saugumo tarnyba/ „Telegram“/Ukrainos konsulės sulaikymas

Pažymima, kad šiuo tikslu pareigūnė savo klientams išduodavo vizas atvykti į Ukrainą kaip šalies aukštųjų mokyklų studentams. Teigiama, kad tokios paslaugos kaina vienam nelegaliam imigrantui siekė iki 3 tūkstančių JAV dolerių.

„Įtariamoji į neteisėtą veiklą įtraukė du užsieniečius. Jie ieškojo klientų, susitardavo su jais dėl „kelionės sąlygų“ ir pervesdavo pinigus schemos organizatorei. Turimais duomenimis, nusikaltėlių „paslaugomis“ naudojosi iki 900 asmenų iš terorizmo rizikos šalių. Už gautus pinigus konsulė įsigijo prabangaus nekilnojamojo turto Kyjivo ir Odesos centre“, – rašoma Ukrainos saugumo tarnybos pareiškime. 

Tyrimo duomenimis, minėta pareigūnė valstybės tarnautojos priesaiką davė dar 1995 m., baigusi Maskvos jaunimo institutą. Vėliau ji dirbo įvairiose Ukrainos valstybinėse įstaigose ir privačiose įmonėse, o nuo 2007 m. – Užsienio reikalų ministerijoje.

Per kratas jos bute Kyjive teisėsaugos pareigūnai rado kompiuterinės įrangos, mobiliųjų telefonų ir juodraščių su nusikalstamos veikos įrodymais.

Ukraina skelbia apie smūgius rusų bazei Chersono srityje

10:23

Ketvirtadienio rytą laikinai okupuotame Skadovske, Chersono srityje, pasigirdo sprogimai, kurių epicentras buvo rusų bazėje „Lotus“, skelbia Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenko.

„Skadovskas. #MūsųAkysVisur praneša apie „atvykimą" prie „Lotoso“ bazės maždaug prieš 25 minutes“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ rašė jis.

Skadovskas yra miestas Chersono srityje, įsikūręs kairiajame Dniepro upės krante. Gyvenvietę Rusijos kariuomenė užėmė 2022 m. vasario mėn. Pastaruoju metu ten fiksuojama daug sėkmingų smūgių.

Lapkričio 4 d. Skadovske taip pat girdėjosi sprogimai. Tuo metu rašyta apie „atvykimą“, pirmiausia į viešbutį „Citadelė“. Buvo pranešta, kad po sprogimo viename iš miesto rajonų nutrūko elektros tiekimas.

V.Zelenskis atskleidė svarbią informaciją apie Ukrainos nuostolius

10:04

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis naujienų agentūros „Reuters“ renginyje „Hosts Interview“ savo kalboje pasidalijo svarbia informacija apie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų nuostolius, komentuodamas kai kurių užsienio šalių vadovų pareiškimus, kad Rusija gerokai lenkia Ukrainą gyventojų skaičiumi, todėl Ukrainos kariai esą „negalės ilgai priešintis“ užpuolikams.

“...Negaliu su jumis pasidalinti mūsų nuostoliais, bet mūsų nuostoliai yra bent penkis kartus mažesni nei rusų“, – pažymėjo jis.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Po to, kai 2022 m. vasario 24 d. ankstyvą rytą Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, ji jau patyrė milžiniškų nuostolių. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo duomenimis, bendri Rusijos gyvosios jėgos nuostoliai siekia apie 308 720 žmonių. Tuo tarpu Ukrainos nuostoliai yra valstybinė paslaptis.

Vasaros pabaigoje amerikiečių leidinys „The New York Times“ rašė, kad Rusijos nuostoliai artėja prie 300 tūkst. (apie 120 tūkst. žuvusiųjų ir 170-180 tūkst. sužeistųjų), o Ukraina esą neteko 70 tūkst. karių ir turi apie 100-120 tūkst. sužeistųjų.

V.Zelenskis taip pat pažymėjo, kad šiais metais Ukrainos pajėgos dar bandys parodyti rezultatą.

„Mums nereikia nustebinti visų pasaulyje, to reikia mums patiems“, – pabrėžė šalies vadovas.

Jis aiškino, jog karo veiksmus lydi daugybė blogų staigmenų.

„Krizės kokiame nors parlamente ar Kongrese. Sprendimai priimami šiek tiek lėtai. Mūsų kariai atvyko į pietus ir pamatė daug minų laukų, nes septynis mėnesius laukėme amunicijos.“

A.Blinkenas įspėja dėl pavojingų Šiaurės Korėjos ir Rusijos karinių ryšių

09:27

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ketvirtadienį lankydamasis svarbioje Vašingtono sąjungininkėje Pietų Korėjoje įspėjo dėl plečiamo Šiaurės Korėjos ir Rusijos karinio bendradarbiavimo.

„Drauge esame labai susirūpinę dėl KLDR (Šiaurės Korėjos) augančio ir pavojingo karinio bendradarbiavimo su Rusija“, – sakė A.Blinkenas Seule surengtoje bendroje spaudos konferencijoje su Pietų Korėjos užsienio reikalų ministru.

A. Blinkenas taip pat paragino Kiniją padėti sulaikyti Šiaurės Korėją nuo destabilizuojamų veiksmų, tokių kaip draudžiami raketų bandymai.

„Kinija palaiko unikalius santykius su Šiaurės Korėja. Dėl tų santykių ji turi realią įtaką ir mes tikrai tikimės, kad Kinija pasinaudos šia įtaka ir suvaidins konstruktyvų vaidmenį atitraukiant Šiaurės Korėją nuo neatsakingo ir pavojingo elgesio“, – sakė jis.

REUTERS-Scanpix nuotr./ JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas
REUTERS-Scanpix nuotr./ JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas

 

Dėl patiriamų nuostolių Ukrainoje Rusija prašo kitų šalių grąžinti joms parduotą techniką

09:14

Rusijos Federacija bando derėtis su tokiomis šalimis kaip Pakistanas, Egiptas, Baltarusija ir Brazilija, kad jos grąžintų ginklus, kuriuos joms tiekė Rusija dėl didelių patiriamų nuostolių kare su Ukraina. Apie tai praneša „The Wall Street Journal“, remdamasis su situacija susipažinusiais šaltiniais.

Balandžio mėn. rusų delegacija lankėsi Egipte ir paprašė prezidento Abdul-Fattah Khalil al-Sisi grąžinti daugiau kaip šimtą anksčiau Egiptui parduotų sraigtasparnių Mi-8 ir Mi-17 variklių. Šiais metais Rusija taip pat bandė pirkti variklius atakos ir transporto sraigtasparniams iš Pakistano, Brazilijos ir Baltarusijos.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Scanpix Baltics“/Mi-8 sraigtasparnis
„Scanpix Baltics“/Mi-8 sraigtasparnis

 

Generalinis štabas: Ukrainos pajėgos surengė 16 atakų prieš sutelktus Rusijos dalinius

08:53

Per praėjusią parą Ukrainos pajėgos surengė 12 atakų prieš sutelktas Rusijos karių ir technikos grupes, panaudodamos oro pajėgas, ir dar keturias atakas raketomis, lapkričio 9 d. rytiniame pranešime pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Ukraina taip pat surengė tris oro smūgius prieš Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemas, o Ukrainos raketinės pajėgos taikėsi į aštuonias Rusijos artilerijos sistemas, tris amunicijos sandėlius, radiolokacinę stotį, tris elektroninės kovos stotis ir vieną nenurodytą karinį taikinį, teigiama pranešime.

Generalinis štabas per praėjusią parą užregistravo 78 susirėmimus su Rusijos pajėgomis, taip pat du Rusijos raketų smūgius, 48 oro smūgius ir 79 daugkartinio paleidimo raketų sistemų atakas, nukreiptas į karinius ir civilinius taikinius.

Ukrainos sausumos pajėgų nuotr./Ukrainos kariai
Ukrainos sausumos pajėgų nuotr./Ukrainos kariai

Generalinio štabo duomenimis, Rusijos artilerija taikėsi į daugiau kaip 100 Ukrainos gyvenviečių.

Rusijos pajėgos paleido Kh-31 ir Kh-59 iš oro paleidžiamas raketas, pastaroji buvo numušta, pranešė kariuomenė. Gubernatorius Serhijus Lysakas pranešė, kad raketa buvo numušta virš Dniepropetrovsko srities.

Pranešama, kad Maskvos kariuomenė pradėjo smarkias atakas Bachmuto kryptimi. Ukrainos gynėjai šiame sektoriuje atrėmė apie 30 atakų, pranešė Generalinis štabas.

Pranešama, kad apie 10 rusų atakų buvo atremta prie Avdijivkos, 20 – aplink Marinką, o šešios – Kupjansko kryptimi.

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

08:17 Atnaujinta 09:21

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad per pastarąją parą likvidavo 1080 Rusijos kovotojų. Nuo invazijos pradžios gyvosios jėgos nustolis Rusijos pusėje siekia 308,7 tūkst. žmonių.

Pasak Generalinio štabo, buvo sunaikinta 15 tankų, 18 šarvuotųjų transporto priemonių, 36 artilerijos sistemos, 3 daugkartinio paleidimo raketų sistemos, 5 priešlėktuvinės gynybos sistemos, 39 automobilių įrangos, autocisternų, degalų talpų vienetai, 5 specialiosios įrangos vienetai.

Ukrainos gynėjai taip pat numušė 26 bepiločius rusų orlaivius ir vieną sparnuotąją raketą.

Pasak pranešimo, nuo invazijos pradžios Rusija neteko 5 316 tankų, 10 014 šarvuotų kovos mašinų, 9 853 automobilių ir degalų cisternų, 7 475 artilerijos sistemų, 875 daugkartinio paleidimo raketų sistemų, 577 priešlėktuvinės gynybos sistemų, 322 lėktuvų, 324 sraigtasparnių, 5 593 bepiločių orlaivių, 20 laivų ir katerių ir vieno povandeninio laivo.

Rusija apšaudė 9 bendruomenes Sumų srityje, sukėlė daugiau kaip 149 sprogimus

06:34

Lapkričio 8 d. Rusijos pajėgos apšaudė 9 Ukrainos šiaurės rytų Sumų srities gyvenvietes ir sukėlė daugiau kaip 149 sprogimus, pranešė regiono karinė administracija.

Buvo atakuojamos Chotino, Krasnopilio, Bilopilio, Putyvlio, Šalynės, Seredinos-Budos, Esmano, Znob-Novhorodsko ir Myropilio bendruomenės.

Be artilerijos apšaudymo, Rusijos pajėgos regioną atakavo bepiločiais lėktuvais, artilerija, minomis ir minosvaidžiais.

Nuotr. iš D.Žyvickio telegram kanalo/Audros padariniai Ukrainos Sumų srityje
Nuotr. iš D.Žyvickio telegram kanalo/Audros padariniai Ukrainos Sumų srityje

Nukentėjusiųjų ir žalos civilinei infrastruktūrai nepadaryta.

Rusijos pajėgos terorizuoja Sumų sritį kasdienėmis atakomis nuo 2022 m. pavasario, kai Ukrainos pajėgos išlaisvino dalį regiono.

O.Danilovas: Ukraina okupuotame Kryme pasiekė didžiulių laimėjimų

06:30 Atnaujinta 09:22

Trečiadienį Ukraina pasiekė „didžiulių laimėjimų“ naikindama Rusijos karinius objektus laikinai okupuotame Kryme, pareiškė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas, kurį cituoja naujienų agentūra „Ukrinform“.

„Šiuo metu Krymo kryptimi mums labai sekasi“, – pažymėjo O.Danilovas.

Anksčiau šį mėnesį Ukrainos pareigūnai patvirtino, kad Kerčėje sunaikintas naujai pastatytas Rusijos kreiserinių raketų laivas.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Oleksijus Danilovas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Oleksijus Danilovas

Karinis laivas „Askold“ buvo nuleistas į vandenį 2021 m. ir dar nebuvo priimtas į Rusijos karinį laivyną, nurodė JK gynybos ministerija.

Dėl laivo apgadinimo „tikėtina, kad artimiausioje ateityje jis taps neveiksnus“, lapkričio 7 d. rašė Karo studijų institutas (ISW).

Ukrainos pajėgos anksčiau yra surengusios kitų sėkmingų smūgių prieš Rusijos turtą Kryme, įskaitant Rusijos raketų sistemos sunaikinimą ir Krymo tilto atakas.

„Mes nuolat kreipiame dėmesį į tai, kas susiję su sausuma, – sakė O.Danilovas.  

„Tačiau tai, kas susiję su Rusijos Federacijos sunaikinimu, jų turto sunaikinimu Krymo teritorijoje ir Juodosios jūros laivyno sunaikinimu – tai didžiuliai mūsų šalies pasiekimai.“

Paskutinis atnaujinimas 2023-11-09 06:30

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius