Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 09 /2022 03 10

Karas Ukrainoje: Mariupolyje subombarduoti gimdymo namai, Rusija į mūšius siunčia net šauktinius

Mūšiai Ukrainos teritorijoje tęsiasi, sostinę Kyjivą ginančios pajėgos ir toliau sėkmingai atremia agresoriaus puolimą. JAV žvalgyba sako, kad Rusijos ir Ukrainos kariuomenės neteko nuo 8 iki 10 procentų jų naudotos karinės technikos. Pentagono vertinimu, Ukrainoje žuvo 2-4 tūkst. rusų karių. Skirtingose Ukrainos vietovėse prasidėjo gyventojų evakuacija. Tuo tarpu Rusija buvo priversta pripažinti, kad į Ukrainą kariauti siunčia ir šauktinius, nors Vladimiras Putinas tikino, kad jie nebus siunčiami.
Mariupolyje subombarduota vaikų ligoninė
Mariupolyje subombarduota vaikų ligoninė / Mariupolio miesto tarybos nuotr.

Svarbiausios naujienos iš ukrainos

  • Ukrainos kariuomenė toliau stabdo Rusijos pajėgas ir išlaiko didžiųjų miestų kontrolę
  • Rusijos atakos pražudė dar dešimtis civilių
  • JAV skelbia, kad Rusijos kariuomenė neteko nuo 8 iki 10 procentų karinės technikos, kuri naudota invazijai į Ukrainą
  • Pentagono vertinimu, Ukrainoje žuvo 2-4 tūkst. rusų karių
  • Skirtingose Ukrainos vietovėse prasidėjo gyventojų evakuacija
  • Mariupolyje Rusijos pajėgos subombardavo gimdymo namus ir vaikų ligoninę, daug aukų
  • Kremlius pripažino, kad į karą Ukrainoje siunčia net šauktinius

Svarbiausias antradienio naujienas skaitykite čia.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą skaitykite čia.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Agresoriaus planai išlieka tie patys

02:10

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas paskelbė keturioliktos karo dienos, kovo 9-osios pabaigos suvestinę.

Generalinio štabo duomenimis:

  • Ukrainos kariuomenė atkakliai ginasi ir atremia Rusijos puolamąją operaciją visomis kryptimis;

  • Kai kuriose iš jų okupacinės pajėgos prarado kovinę galią ir į operaciją įtraukiami rezervai;

  • Baltarusija padeda Rusijos pajėgoms, tiekdama joms degalus;

  • Išlieka diversijų pavojus kariniuose ir civilinės infrastruktūros objektuose;

  • Agresoriaus planai išlieka tie patys: apsupti Kijevą, todėl puolamoji operacija sostinės kryptimi tęsiasi;

  • Priešas taip pat puola Iziumo, Petrovo Krasnosilios, Hrušavachos, o taip pat Sumų ir Ochtyrkos kryptimis, didina savo grupuotę Mykolajivo kryptimi.

V.Zelenskis V.Putino branduolinius bauginimus vadina blefu

01:02

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio nuomone, baugindamas branduoliniu ginklu V.Putinas „demonstruoja silpnumą“, o tokie bauginimai yra blefas. Apie tai Ukrainos lyderis pareiškė interviu Vokietijos laikraščiui „Die Zeit“.

„Aš manau, kad bauginimas branduoliniu karu – tai blefas. Viena būti žudiku. Kita – įvykdyti savižudybę“, – sakė V.Zelenskis.

„Jūs grasinate panaudoti branduolinį ginklą tik tada, kai niekas nebeveikia“, – sakė V.Zelenskis. – „Kiekvienas branduolinio ginklo panaudojimas reiškia galą visoms pusėms, o ne vien tai, prieš kurią jis yra panaudojamas.“

Meras: per Mariupolio apgultį žuvo 1207 civiliai

00:08

Per devynias dienas trunkančią Rusijos pajėgų vykdomą Ukrainos Mariupolio uostamiesčio apgultį iš viso žuvo 1207 civiliai gyventojai, trečiadienį pranešė jo meras.

Per pirmąsias devynias Rusijos apgulties dienas „žuvo 1207 taikūs Mariupolio gyventojai“, paskelbė miesto valdžia platformoje „Telegram“ kartu su mero Vadymo Boičenkos vaizdo kreipimusi.

Šis pranešimas paskelbtas po to, kai Rusijos aviacijos smūgis anksčiau trečiadienį sunaikino miesto vaikų ligoninę.

TATENA prarado ryšį ir su antra rusų užgrobta atomine jėgaine

23:55

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) skelbia praradusi ryšį su antra Ukrainos branduoline elektrine. Trečiadienį pranešta, kad Zaporižios atominė elektrinė Ukrainoje nebesiunčia duomenų į TATENA būstinę Vienoje, rašo naujienų agentūra „Reuters“.

Tas pats antradienį atsitiko ir su Černobylio atomine elektrine. Abi atominės elektrinės nuo praėjusios savaitės yra užgrobtos Rusijos pajėgų.

TATENA išplatintame pareiškime organizacijos direktorius Rafaelis Grossi teigė esąs susirūpinęs, kad staiga nutrūko stebėsenos duomenų perdavimas iš dviejų elektrinių, kuriose yra didžiuliai kiekiai branduolinių medžiagų.

TATENA teigia, kad vis dar gauna informacijos iš trijų Ukrainos branduolinių elektrinių.

Ukraina yra pasiruošusi perkelti savo serverius į užsienį

23:12

Ukrainos vyriausybė yra pasiruošusi perkelti savo serverius ir jautrius duomenis į užsienį, jeigu Rusijos armija įsiskverbtų giliau į šalį. Tokią informaciją remdamasi aukšto lygmens kibernetinio saugumo pareigūnu praneša naujienų agentūra „Reuters“. 

Ukrainos Specialiųjų komunikacijų ir duomenų apsaugos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Viktoras Žora pabrėžė, kad tai būtų atsarginis planas.

„Planas A būtų apsaugoti IT infrastruktūrą Ukrainoje. Jos perkėlimas į kitą šalį būtų planas B ar C“, – V.Žora teigė naujienų agentūrai „Reuters“.

123RF.com nuotr./Serveriai
123RF.com nuotr./Serveriai

Toks perkėlimas būtų įmanomas tik tuomet, jei parlamentas patvirtintų reikalingus įstatymo pakeitimus. Pranešama, kad Ukrainos valdžia jau perkelė dalį įrangos ir atsargines duomenų kopijas į saugesnius šalies regionus.

V.Žora naujienų agentūrai „Reuters“ teigė, kad Ukraina yra sulaukusi pasiūlymų perkelti savo duomenis į kitas šalis, tačiau atsisakė atskleisti, kurios iš jų tokius variantus yra pasiūliusios. Kibernetinio saugumo ekspertas teigė, kad Ukraina pageidautų perkėlimą atlikti į kurią nors Europos šalį. 

Ukrainos kariai išlaisvino miestą Charkivo srityje

22:58

Ukrainos kariuomenė išstūmė Rusijos okupacines pajėgas iš Derhačių. Derhačiai – tai 18 tūkst. gyventojų prieš karą turėjęs miestas už 12 km į šiaurės vakarus nuo Charkivo.

Ukrainiečiai visiškai kontroliuoja teritoriją. Apie tai pranešė Charkivo srities karinės administracijos pirmininkas Olehas Sinehubovas.

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos išvijo Rusijos okupantus iš Derhačių ir visiškai kontroliuoja teritoriją. Ten jau ilgą laiką vyksta aktyvūs mūšiai. Rusijos okupantai mėgino apsupti miestą. Bet mūsų kariai atmušė priešą ir perėjo į kontrpuolimą“, – pažymėjo jis.

Pasak O.Sinehubovo, priešas prarado du tankus ir du šarvuotus automobilius.

Per dieną Ukrainoje iš susirėmimų zonų evakuota 40 000 žmonių

22:02

Trečiadienį Ukrainoje iš rusų kariuomenės puolamų miestų ir gyvenviečių buvo evakuota 40 tūkst. žmonių, iš jų daugiau kaip 3 tūkst. – iš Irpinio ir Vorzelio regionų, rašo internetinis portalas „Ukrainskaja Pravda“.

Problemiškiausias regionais įvardintos Mariupolio, Charkivo ir Kyjivo sritys.

Nacionalinė policija praneša, kad iš Kyjivo srities Bučanskio rajono buvo evakuota keli tūkstančiai žmonių.

„Šiandien, kovo 9 d., bendromis Kyjivo srities policijos, Raudonojo Kryžiaus, Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos ir vietos valdžios institucijų pastangomis iš okupuotų Irpinio ir Vorzelio rajonų išvežta daugiau kaip 3 tūkst. žmonių. Tarp išgelbėtų piliečių yra keli šimtai vaikų, pagyvenusių, sunkiai sergančių žmonių“, – sakoma pranešime.

Evakuacijoje iš Bučanskio rajono dalyvavo apie šimtas autobusų, dalis gyventojų išvežti greitosios pagalbos automobiliais.

V.Zelenskis telefonu aptarė humanitarinių koridorių galimybes su U.von der Leyen

21:52

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigė trečiadienį aptaręs humanitarinių koridorių ir kitus klausimus su Europos Komisijos vadove Ursula von der Leyen.

V.Zelenskis socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad jie pokalbio telefonu metu sutarė dėl „poreikio užtikrinti efektyvius humanitarinius koridorius civiliams“.

Ukrainos prezidentas pažymėjo, kad jis dar kartą iškėlė Ukrainos narystės Europos Sąjungoje klausimą ir išreiškė padėką dėl dar vieno Rusijai skirto sankcijų paketo.

JAV gynybos pareigūnas: dėl Ukrainos oro erdvės vis dar kovojama

21:12

JAV gynybos pareigūnas trečiadienį paneigė Rusijos teiginius apie Ukrainos oro pajėgų nesėkmes, rašo CNN.

„Didžioji dalis“ Ukrainos orlaivių vis dar yra „nepažeisti ir tinkami naudoti“, trečiadienį žurnalistams sakė aukštas JAV gynybos pareigūnas, pridūręs, kad dėl oro erdvės virš Ukrainos tebėra kovojama, o Ukrainos oro gynybos sistema „tebėra gyvybinga“ ir „veiksminga“.

Rusijos gynybos ministerija trečiadienį pareiškė, kad 90 proc. Ukrainos karinių aerodromų šiuo metu neveikia.

Daugėja informacijos apie Rusijos įvykdytą vaikų ligoninės ir gimdymo namų ataką

20:13

Patikslintais duomenimis, per Rusijos ataką apgultame Mariupolio uostamiestyje buvo smarkiai apgriauta vaikų ligoninė ir gimdymo namai.

Vietos pareigūnas Pavlo Kyrylenka sakė, kad, remiantis preliminariais duomenimis, buvo sužeisti 17 žmonių.

Buvęs Ukrainos nacionalinės policijos vadovo pirmasis pavaduotojas Viačeslavas Abroskinas socialiniame tinkle „Facebook“ kiek anksčiau parašė, kad Rusijos pajėgos trečiadienį iš artilerijos pabūklų apšaudė 2-uosius gimdymo namus Mariupolyje.

„Scanpix“/AP nuotr./Mariupolio gimdymo namai
„Scanpix“/AP nuotr./Mariupolio gimdymo namai

Liudininkai iš įvykio vietos portalui „Ukrainska pravda“ sakė, kad sprogimų epicentras buvo kieme tarp gimdymo namų ir pediatrijos skyriaus.

„Šiuo metu turime 17 sužeistų ligoninės darbuotojų“, – socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame vaizdo įraše sakė pietrytinės Donecko srities vadovas P.Kyrylenka.

Jis pridūrė, kad „kol kas nėra sužeistų vaikų“ ir „nėra žuvusiųjų“.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas trečiadienį pasmerkė aviacijos smūgį ligoninei Mariupolyje, žadėdamas patraukti Rusijos prezidentą atsakomybėn „už jo siaubingus nusikaltimus“.

„Scanpix“/AP nuotr./Gelbėtojai neša sužeistą nėščią moterį.
„Scanpix“/AP nuotr./Gelbėtojai neša sužeistą nėščią moterį.

„Mažai kas gali būti žiauriau negu taikymasis į pažeidžiamus ir beginklius žmones“, – „Twitter“ parašė B.Johnsonas.

Jungtinių Tautų atstovas Stephane'as Dujarricas savo ruožtu pabrėžė, kad jokia sveikatos apsaugos įstaiga „niekada neturėtų tapti taikiniu“.

JT ir Pasaulio sveikatos organizacija paragino „nedelsiant nutraukti išpuolius prieš sveikatos priežiūros įstaigas, ligonines, sveikatos priežiūros darbuotojus, greitosios pagalbos automobilius“, spaudos konferencijoje sakė S.Dujarricas.

Kyjive esantys baltarusiai suformavo atskirą miesto gynybos batalioną

20:06

Nors Baltarusijos valdžia prisideda prie Rusijos sukelto karo Ukrainoje, Kyjivo mieste rasti ir atvirkštinių pavyzdžių.

Ukrainoje esantys baltarusiai suformavo atskirą Kyjivo gynybos batalioną, kurį pavadino Konstantino Kalinausko vardu, rašo portalas Unian.net . K.Kalinauskas buvo vienas 1863 m. sukilimo prieš Rusijos imperiją vadovų.

Internete jau plinta šių karių vaizdo įrašas.

„Mes pasirengę ginti Kyjivą“, – sako baltarusiai vaizdo įraše.

Evakuacija vėl nutraukta, ukrainiečiai kaltina Rusijos pusę

19:57 Atnaujinta 19:58

Bučos miesto taryba pranešė, kad Rusijos okupantai sužlugdė iš anksto sutartą gyventojų okupaciją iš Bučos ir Hostomelio miestų, kurie smarkiai apgriauti per nesibaigiančias kovas. Anot Bučos miesto tarybos, su Rusijos puse nepavyko susitarti: 50 autobusų tebėra užblokuoti.

Evakuacija iš Iziumo taip pat buvo sutrikdyta dėl Rusijos pusės kaltės. Apie tai pranešė Charkivo srities administracijos vadovas Olehas Sinehubovas.

Oleho Sinehubovo nuotr./Iziumo miesto gyventojų evakuacijai skirti autobusai
Oleho Sinehubovo nuotr./Iziumo miesto gyventojų evakuacijai skirti autobusai

Pasak pareigūno, dešimtys autobusų, išvykusių pas gyventojus, negalėjo pasiekti miesto dėl nesiliaujančio apšaudymo. Nepraėjo ir humanitarinės pagalbos konvojus su maistu, vandeniu ir šiltais drabužiais.

O.Sinehubovas rašo, kad Iziumo miestas beveik sunaikintas. Čia nėra elektros, vandens, šildymo, mobiliojo telefono ir interneto. Žmonės sėdi slėptuvėse. Reikia evakuoti daugiau kaip 5 tūkst. žmonių.

 

Apsuptame Mariupolyje jau žuvo 1300 civilių

19:41

Pasak Mariupolio mero patarėjo Petro Andriuščenkos, per Rusijos okupantų vykdomą Mariupolio blokadą jau žuvo apie 1 300 civilių gyventojų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vaizdai iš Mariupolio, smarkiai nukentėjusio nuo Rusijos pajėgų atakų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vaizdai iš Mariupolio, smarkiai nukentėjusio nuo Rusijos pajėgų atakų

P.Andriuščenka savo paskyroje „Facebook“ pranešė, kad Rusijos okupacinės pajėgos nenutraukė apšaudymo iš lėktuvų ir artilerijos.

Be to, jis teigė, kad okupantai delsia patvirtinti maršrutą konvojams su humanitarine pagalba civiliams.

 

Charkive sugriautas policijos pastatas, yra žuvusiųjų

19:38

Charkive Rusijos karių paleista artilerijos ugnis sugriovė Charkivo srities Nacionalinės policijos vyriausiosios valdybos pastatą, žuvo 4 žmonės ir 15 buvo sužeista.

Stop kadras iš video/Sugriautas Charkivo srities Nacionalinės policijos vyriausiosios valdybos pastatas
Stop kadras iš video/Sugriautas Charkivo srities Nacionalinės policijos vyriausiosios valdybos pastatas

Tai pranešė Charkivo srities Nacionalinės policijos vyriausiosios valdybos Tyrimų departamento vadovas Serhijus Bolvinovas.

 

Rusija pripažino, kad kare Ukrainoje dalyvauja šauktiniai

19:28

Rusijos kariuomenė trečiadienį pirmą kartą pripažino, kad Ukrainoje sukeltame Maskvos kare dalyvauja šauktiniai, nors prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo, kad ten bus tik profesionalūs kariai.

Nuo vasario 24 dienos, kai Maskva įsiveržė į Ukrainą, pasipylė pranešimai apie provakarietiškoje šalyje kovojančius jaunus šauktinius rusus.

 Ukrainos valstybinės ypatingų situacijų tarnybos nuotr./Rusų kariai atakuoja gyvenamuosius rajonus
Ukrainos valstybinės ypatingų situacijų tarnybos nuotr./Rusų kariai atakuoja gyvenamuosius rajonus

Šauktinių motinos socialiniuose tinkluose ieškojo savo sūnų, o teisių gynimo grupės teigė, kad jas užplūdo šauktinių šeimų skambučiai.

Pirmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė nesiųsiantis šauktinių ir rezervistų kariauti į Ukrainą. Pasak jo, Ukrainoje yra tik Rusijos kariai profesionalai.

Tačiau trečiadienį Rusijos gynybos ministerijos atstovas spaudai Igoris Konašenkovas sakė, kad ukrainiečių pajėgos paėmė į nelaisvę keletą šauktinių.

„Deja, pasitvirtino keli atvejai, kai Rusijos ginkluotųjų pajėgų daliniuose, dalyvaujančiuose specialiojoje karinėje operacijoje Ukrainos teritorijoje, buvo šauktinių“, – teigė jis.

„Beveik visi tokie kariai jau išvesti į Rusijos teritoriją“, – pridūrė I.Konašenkovas, tačiau pripažino, kad kažkiek šauktinių tapo karo belaisviais.

Jis teigė, kad Maskva imsis „priemonių, kad šauktiniai nebūtų siunčiami į kovos vietas“.

Tuo metu V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas greitai pareiškė, kad prieš pradėdamas puolimą Ukrainoje V.Putinas liepė Rusijos kariuomenės vadams „kategoriškai pašalinti“ šauktinius iš konflikto ir pažadėjo „nubausti“ pareigūnus, kurie juos ten pasiuntė.

D.Peskovas sakė, kad karinių prokurorų buvo paprašyta „patikrinti ir teisiškai įvertinti veiksmus ir nubausti pareigūnus, atsakingus už šio įsakymo pažeidimą“.

PSO užfiksavo 18 išpuolių prieš Ukrainos sveikatos apsaugos sistemą

19:25

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pranešė, kad nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios užfiksavo 18 išpuolių prieš sveikatos priežiūros įstaigas, darbuotojus ir greitosios pagalbos automobilius.

PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas per spaudos konferenciją sakė, kad Jungtinių Tautų sveikatos agentūra pristatė 81 toną atsargų į Ukrainą ir šiuo metu ruošia logistiką papildomos įrangos tiekimui.

Pasak PSO vadovo, iki šiol organizacija išsiuntė pakankamai chirurgijos reikmenų 150 traumuotų pacientų gydyti, taip pat kitų reikmenų 45 tūkst. skirtingos būklės žmonių gydymui.

PSO ekstremaliųjų situacijų vadovas dr. Michaelas Ryanas pripažino, kad siunčiami medicinos reikmenys į Ukrainą vargu ar iš esmės pakeis sudėtingą situaciją.

„Šiuo metu tai tarsi mirtinų žaizdų tvarstymas“, – pridūrė jis.

Anot Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso, tarp pagrindinių sveikatos problemų, su kuriomis pareigūnai susiduria Ukrainoje, yra hipotermija ir nušalimai, kvėpavimo takų ligos, širdies ligos, vėžys ir psichikos sveikatos sutrikimai.

Jis pridūrė, kad kai kurie PSO darbuotojai buvo nusiųsti į su Ukraina besiribojančias šalis teikti psichologinės pagalbos pabėgėliams, daugiausia moterims ir vaikams.

Tuo metu Ukrainos nacionalinės policijos vadovo pirmasis pavaduotojas Viačeslavas Abroskinas socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad Rusijos pajėgos trečiadienį iš artilerijos pabūklų apšaudė gimdymo namus Mariupolyje.

„Rusijos okupantai sudavė artilerijos smūgį Mariupolio 2-iesiems gimdymo namams. Anot liudininkų, gimdymo namų nebėra, yra daug sužeistų ir žuvusių moterų“, – V.Abroskiną citavo naujienų agentūra „Unian“.

Tuo metu Mariupolio miesto tarybos spaudos tarnyba pranešė, kad įsiveržusios pajėgos numetė kelias bombas ant vaikų ligoninės.

Mariupolyje apšaudyti gimdymo namai ir ligoninė

17:00 Atnaujinta 19:33

Ukrainos nacionalinės policijos viršininko pirmasis pavaduotojas Viačeslavas Abroskinas savo feisbuke parašė, kad rusų okupantai maždaug prieš valandą paleido artilerijos smūgį į gimdymo namus Mariupolyje.

„Rusų okupantai apšaudė Mariupolio gimdymo namus Nr. 2. Pasak liudininkų, gimdymo namų nebėra, daug moterų yra sužeista ir nužudyta. Rusai, jūs degsite pragare“, – rašė V.Abroskinas.

Be to, Mariupolio miesto tarybos spaudos tarnyba pranešė, kad Rusijos kariuomenė numetė kelias bombas ant vaikų ligoninės.

„Šiuo metu Rusijos okupacinės pajėgos numetė kelias bombas ant vaikų ligoninės. Sunaikinimai milžiniški. Gydymo įstaigos, kurioje neseniai buvo gydomi vaikai, pastatas yra visiškai sugriautas. Informacija apie sužalotus vaikus tikslinama. Niekada nepamiršime! Mes niekada neatleisime“, – teigiama pareiškime.

Mariupolio miesto tarybos nuotr./Mariupolyje subombarduota vaikų ligoninė
Mariupolio miesto tarybos nuotr./Mariupolyje subombarduota vaikų ligoninė

Į Mariupolio apšaudymą sureagavo ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. 

„Mariupolis. Tiesioginis Rusijos kariuomenės smūgis į gimdymo namus. Žmonės, vaikai yra po nuolaužomis. Žiauru! Kiek dar pasaulis bus bendrininku, ignoruojančiu terorą? Uždarykite oro erdvę dabar! Sustabdykite žudynes! Jūs turite galią, bet atrodo, kad prarandate žmogiškumą“, – tviteryje rašė V.Zelenskis. 

 

Rusija pripažino, kad Ukrainoje kariauja jos šauktiniai

16:37 Atnaujinta 18:02

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neigė, kad okupuoti Ukrainos pasiųsti ir šauktiniai kariai. Tačiau trečiadienį Rusijos gynybos ministerija ne tik pripažino jų buvimą kaimyninėje šalyje, bet ir tai, kad jie pateko į nelaisvę. 

„Per operaciją Ukrainoje buvo sučiupta nemažai rusų šauktinių“, – sakė Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas. 

Rusija iki šiol nevadina savo invazijos į Ukrainą karu, o naudoja „specialiosios operacijos“ terminą. 

„Deja, buvo aptikti keli faktai apie šauktinių buvimą Rusijos ginkluotųjų pajėgų daliniuose, dalyvaujančiuose specialioje karinėje operacijoje Ukrainos teritorijoje. Beveik visi tokie kariai jau išvesti į Rusijos teritoriją“, – sakė I.Konašenkovas.

Jis taip pat pripažino, kad Rusijos šauktinių yra ir tarp karių, kuriuos į nelaisvę paėmė Ukrainos kariai. 

Tuo metu V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas greitai pareiškė, kad prieš pradėdamas puolimą Ukrainoje V.Putinas liepė Rusijos kariuomenės vadams „kategoriškai pašalinti“ šauktinius iš konflikto ir pažadėjo „nubausti“ pareigūnus, kurie juos ten pasiuntė.

D.Peskovas sakė, kad karinių prokurorų buvo paprašyta „patikrinti ir teisiškai įvertinti veiksmus ir nubausti pareigūnus, atsakingus už šio įsakymo pažeidimą“.

Ukraina ragina nutraukti ugnį, kad būtų galima atnaujinti elektros tiekimą į Černobylį

15:38

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba paragino Rusiją susitarti dėl paliaubų, kad būtų galima skubiai atlikti remonto darbus.

Jis sakė, kad rezerviniai dyzeliniai generatoriai turi 48 valandų pajėgumą aprūpinti elektrinę elektros energija. „Po to sustos panaudoto branduolinio kuro saugyklos aušinimo sistemos, todėl radiacijos nuotėkis taps neišvengiamas“, – rašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Kaip skelbia BBC, ministras pranešimą paskelbė po to, kai valstybinė branduolinės energetikos bendrovė „Energoatom“ nurodė, kad dėl nuotėkio „radioaktyvus debesis vėjas gali nunešti į kitus Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos ir tolimesnius Europos regionus“.

Trečiadienį paskelbtame pareiškime Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) nurodė, kad dėl laiko, praėjusio nuo 1986 m. Černobylio avarijos, panaudoto branduolinio kuro saugyklos baseino šiluminė apkrova ir baseine esančio aušinamojo vandens kiekis yra pakankamas, kad būtų palaikomas veiksmingas šilumos nuvedimas be elektros energijos tiekimo.“

Plačiau skaitykite ČIA.

Evakuojant gyventojus žuvo Ukrainos seržantas

14:11

Kyjivo srities policija feisbuke pranešė, kad trečiadienį evakuacijos iš Demidovo metu Rusijos kariai apšaudė konvojų. Žuvo štabo seržantas Aleksejus Ponomarenko, dar du žmonės sužeisti. 

Ukrainos sostinės policija nurodo, kad evakuacija jau prasidėjo ir pasidalijo keliais vaizdais. Gyventojų prašoma paklusti policijos ir teisėsaugos pareigūnų nurodymams.

 

M.Podoliakas: V.Zelenskis jau išgyveno daugiau nei dešimt pasikėsinimų į savo gyvybę

14:03

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis jau išgyveno daugiau nei dešimt pasikėsinimų į savo gyvybę.Tai interviu ES pareiškė prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas, Ukrainos delegacijos narys derybose su okupacine šalimi Mychailo Podoliakas.

„Mūsų užsienio partneriai kalba apie du, tris bandymus. Tikiu, kad tokių bandymų buvo ne viena dešimtis. Nes nuolat turime operatyvią informaciją, kad yra kokių nors diversinių grupių, kurios bando patekti į vyriausybės kvartalą ir panašiai“, – sakė M.Podoliakas. 

Anot jo, Ukraina turi labai stiprų žvalgybos ir kontržvalgybos tinklą. Specialistai stebi galimas grėsmes ir pašalina diversines grupes dar joms artėjant.

„Saugumo požiūriu negaliu pasakyti kelių dalykų, rizikos neišnyko. Vakarų žvalgyba teisi teigdama, kad pagrindinis V.Putino taikinys yra Zelenskis, kalbant apie vyriausybės kvartalo užpuolimą ir bandymą pašalinti pagrindinį šalies asmenį“, – kalbėjo M.Podoliakas. 

Ukrainos lyderis ragina Vakarus išspręsti Lenkijos naikintuvų klausimą

14:00

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį paragino Vakarų valstybes skubiai išspręsti klausimą dėl Lenkijos pasiūlymo perduoti jo šaliai naikintuvų.

„Kada bus sprendimas? Žiūrėkite: mes kariaujame!“ – sakė V.Zelenskis vaizdo pareiškime, paskelbtame jo „Telegram“ kanalu.

„Dar kartą prašome jūsų nuspręsti kuo greičiau. Atsiųskite mums lėktuvų“, – sakė jis.

Antradienį Jungtinės Valstijos atmetė Lenkijos pasiūlytą planą jos sovietų gamybos naikintuvus MiG-29 nusiųsti Ukrainai per JAV oro pajėgų bazę Ramšteine Vokietijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Lenkija siūlė, kad vietoje šių lėktuvų jos oro pajėgos gautų amerikietiškų F-16.

„Žiniasklaidoje matėme, kad vyksta amerikiečių ir lenkų diskusijos. Tačiau jaučiame, kad lenkų pasiūlymas neremiamas, – sakė V.Zelenskis. – Neturime laiko žiniasklaidai, visiems šitiems signalams. Tai ne stalo tenisas. Tai – žmonių gyvybės.“

Tuo metu Kremlius trečiadienį pareiškė, kad lenkų pasiūlymas gali nuvesti prie „pavojingo scenarijaus“.

„Tai labai nepageidautinas ir potencialiai pavojingas scenarijus“, – sakė Kremliaus atstovas D.Peskovas.

Pentagono atstovas Johnas Kirby antradienį sakė, kad sumanymas Jungtinėms Valstijoms perduotus lėktuvus nuskraidinti iš JAV ir NATO bazės „į oro erdvę virš Ukrainos, kuri yra ginčijama Rusijos, kelia rimtų nuogąstavimų visam NATO aljansui“.

„Nemanome, kad Lenkijos pasiūlymas yra įgyvendinamas“, – sakoma J.Kirby pranešime. 

Daugiau šia tema skaitykite: Naikintuvų perdavimo Ukrainai dilema: Lenkija bando įtraukti NATO, JAV bijo karo plėtros

Ukrainos kariuomenė: priešas sumažino veržimosi tempą, bet nesustojo

13:14

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų spaudos tarnyba pranešė, kad Rusijos okupantai dabar sutelkia pagrindines pajėgas kelių miestų užėmimui.

„Priešas ir toliau sutelkia dėmesį į Kyjivo miesto apsupimą, Sumų, Charkivo, Mariupolio, Mykolajivo užėmimą. Taip pat sausumos koridoriaus tarp Krymo ir žemyninės Rusijos užtikrinimą. Rusija neatsisako bandymų pasiekti Luhansko ir Donecko sričių administracines sienas“, – rašoma pareiškime. 

Kariuomenė taip pat pridūrė, kad priešas gerokai sumažino kariuomenės veržimosi tempą, tačiau neatsisakė vykdyti puolamosios operacijos.

Dėl apšaudymų Černobylio AE nėra elektros

12:48 Atnaujinta 14:45

Černobylio atominei elektrinei (ČAE), kur 1986 metais įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė katastrofa, taip pat jėgainės apsaugos sistemoms visiškai nutrauktas elektros tiekimas, trečiadienį pranešė Ukrainos energetikos operatorė „Ukrenergo“.

ČAE „buvo visiškai atjungta nuo elektros tinklo“, socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė „Ukrenergo“. Bendrovės pareiškime priduriama, jog dėl karo veiksmų „nėra galimybės atkurti linijų“.

„Ukrenergo“ nurodė, kad šiuo metu įjungti avariniai dyzeliniai generatoriai, tiekiantys elektros energiją AE. Dyzeliniams generatoriams kuro pakaks 48 valandoms.

Antradienį Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pranešė, kad ČAE nebesiunčia duomenų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Černobylio atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Černobylio atominė elektrinė

JT pavaldi agentūra taip pat išreiškė susirūpinimą dėl jėgainės darbuotojų, priverstų dirbti patiriant didelę įtampą dėl Rusijos pajėgų buvimo.

Maskva: derybose su Ukraina pasiekta „tam tikra pažanga“

12:26

Rusija trečiadienį pareiškė, kad derybose su Kyjivo pareigūnais, per kurias siekiama išspręsti konfliktą su Ukraina, buvo pasiekta tam tikra pažanga ir kad Maskva nesiekia nuversti Ukrainos vyriausybės“.

„Buvo pasiekta tam tikra pažanga“, – per spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova, turėdama galvoje tris jau įvykusius derybų su Kyjivu ratus.

Anot M.Zacharovos, Rusijos kariuomenei nėra pavesta „nuversti dabartinę vyriausybę“. „Į jos uždavinius neįeina nei Ukrainos okupacija, nei jos valstybingumo naikinimas, nei dabartinės valdžios nuvertimas“, – tikino ji.

Vasario 24 dieną, kai Maskva pasiuntė savo pajėgas į provakarietišką kaimyninę šalį, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas teigė siekiantis Ukrainos „demilitarizacijos“ ir „denacifikacijos“.

Plačiau skaitykite ČIA.

Netoli Charkivo Ukraina pradėjo kontrpuolimą

11:36

Ukrainos ginkluotosios pajėgos Charkivo srityje kartu su Nacionalinės gvardijos ir teritorinės gynybos daliniais surengė kontrataką prieš priešo pozicijas, kurios apšaudė Charkivo apylinkes. Pranešama, kad dalis Rusijos karių, palikę sunkiąją ginkluotę, pabėgo į mišką.

Apie tai pranešimu „Telegram“ kanale pasidalijo Charkivo srities valstybės administracijos pirmininkas Olehas Sinehubovas. Jis nurodė, kad miestą kontroliuoja Ukrainos pajėgos.

Be to, pranešama, kad naktį Balaklajos rajono Andrejevnos kaime įvyko mūšis tarp Valstybės sienos apsaugos tarnybos kariškių ir priešo diversinių bei žvalgybinių grupių. 

Ukraina sutinka su siūlomais humanitarinės evakuacijos maršrutais

11:02 Atnaujinta 12:10

Ukrainos kariuomenė trečiadienį susitarė su Rusija dėl 12 valandų paliaubų, kad civiliai gyventojai galėtų evakuotis keliais humanitariniais koridoriais, pranešė Ukrainos ministro pirmininko pavaduotoja Iryna Vereščuk.

I.Vereščuk pridūrė, kad ministras pirmininkas Denisas Šmyhalas trečiadienį kalbėsis su Tarptautiniu Raudonojo Kryžiaus komitetu dėl siūlomų paliaubų maršrutų, kurie galiotų nuo 9 iki 21 val. vietos laiku.

Be kitų vietovių ji išskyrė du maršrutus – civilių gyventojų evakuaciją iš Mariupolio uostamiesčio ir rytinio Volnovachos miesto, kurie jau kelias dienas yra apsupti Rusijos pajėgų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Irpenis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Irpenis

„Volnovachos gyventojai kreipiasi į mane ir prašo, kad šiandien būtų įvykdytas Rusijos Federacijos pažadas, žmonėms turi būti suteikta galimybė palikti vietas, kuriose jie dabar slepiasi nuo GRAD [raketų] krušos ir niokojančios ugnies, kuri juos žudo“, – sakė ji.

I.Vereščuk sakė, kad taip pat bus surengta speciali operacija evakuoti našlaičių namus netoli Kijevo, Vorzelo priemiestyje. Ji sakė, kad ten yra 55 vaikai ir 26 darbuotojai.

Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūra UNHCR nurodė, kad iš Ukrainos dėl karo pasitraukė jau 2,1–2,2 mln. žmonių.

Rytų Ukrainoje per Rusijos pajėgų apšaudymą žuvo mažiausiai 10 žmonių

10:48

Rusijos pajėgoms antradienį smogus Ukrainos rytiniam Severodonecko miestui žuvo mažiausiai 10 žmonių, pranešė vienas Luhansko srities pareigūnas.

Pareigūnas per platformą „Telegram“ parašė, kad Rusijos kariuomenė „paleido ugnį“ į gyvenamuosius namus ir kitus pastatus Severodonecke, bet kol kas nedetalizavo, ar tai buvo artilerijos ataka.

Pastarosiomis dienomis šiame regione vyko įnirtingos kautynės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Charkivas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Charkivas

 

Žemėlapis: kaip Rusija siekia izoliuoti Ukrainos pajėgas rytuose

10:19

Ukraina kol kas išlaiko didžiųjų miestų kontrolę, tačiau rusai tęsia puolimą keliais frontais ir taikosi į Dnipro miestą centrinėje Ukrainoje.

Jei Rusijai pavyktų prie jo prieiti tiek iš šiaurės, tiek iš pietų, rusai galėtų izoliuoti Ukrainos pajėgas, kovojančias rytiniame Donbaso regione, arba priversti jas atsitraukti. 

Rusijos puolimas rytų ir pietų Ukrainoje
Rusijos puolimas rytų ir pietų Ukrainoje

 

Rusija bando prasiveržti į šiaurę nuo Kyjivo, Ukraina sėkmingai ginasi

08:36

Rusijos pajėgoms nesiseka smarkiai prasiveržti į šiaurę nuo Kyjivo, o Ukrainos pajėgoms, atrodo, pavyksta numušti priešo lėktuvus, teigiama naujausioje Didžiosios Britanijos gynybos ministerijos atnaujintoje mūšio lauko žvalgybos informacijoje.

Tviteryje paskelbtoje ministerijos žinutėje taip pat rašoma, kad Rusijos pajėgoms nepavyksta padaryti jokio reikšmingo proveržio.

„Atrodo, kad Ukrainos priešlėktuvinė gynyba labai sėkmingai kovoja su moderniais Rusijos koviniais lėktuvais, tikriausiai neleisdama jiems kontroliuoti oro erdvės“, – nurodė Didžiosios Britanijos gynybos ministerija bei pridūrė, kad Charkivas, Černihivas, Sumai ir Mariupolis tebėra apsupti Rusijos pajėgų ir toliau patiria intensyvų apšaudymą.

Pirmoji sėkminga evakuacija iš Sumų bus tęsiama ir trečiadienį

08:09

Humanitarinis koridorius iš Sumų į Poltavą, kuriuo antradienį išvyko apie 5 tūkst. žmonių, bus tęsiamas ir trečiadienį, nuo devintos ryto iki devintos vakaro, pranešė Sumų regiono karinės administracijos vadovas Dmytro Žyvickis.

„Visą naktį dirbo derybų grupė ir humanitarinis koridorius iš Sumų į Poltavą buvo pratęstas šiandien nuo 9 iki 21 val. Galite išvykti savo transportu, be to, apie 14 val. iš Poltavos į Sumus grąžinsime 22 autobusus, kurie vakar išvažiavo pirmajame konvojuje, ir atiduosime juos pakrauti nėščiosioms, moterims su vaikais, vyresnio amžiaus žmonėms ir žmonėms su negalia! Sumų miesto valdžia kartu su liaudies deputatais visą naktį ieškojo transporto, o apie pirmosios organizuotos Raudonojo Kryžiaus lydimos kolonos išvykimo vietą informuosime papildomai!“, – rašė D.Žyvickis savo „Telegram“ paskyroje. 

 

Rusija žada humanitarinius koridorius dar penkių Ukrainos miestų gyventojams

07:56

Trečiadienį ryte Maskva paskelbė dar vienas paliaubas, kad civiliai Ukrainos gyventojai galėtų palikti miestus, praneša Rusijos valstybinė žiniasklaida.

Rusijos teigimu, humanitariniai koridoriai Kyjivo, Černihivo, Sumų, Charkivo ir Mariupolio gyventojams vėl bus atverti 10 val. vietos laiku.

Rusijos Nacionalinio gynybos kontrolės centro vadovas Michailas Mizincevas pranešė, kad rusų pajėgos šiose vietovėse laikysis „tylos režimo“, skelbia TASS.

„The New York Times“/Lindsay Addario nuotr./Per evakuaciją rusų pajėgos apšaudė bėgančius civilius
„The New York Times“/Lindsay Addario nuotr./Per evakuaciją rusų pajėgos apšaudė bėgančius civilius

Tai jau trečias kartas, kai Maskva skelbia paliaubas – dauguma jų buvo nesėkmingos.

Vakar Ukrainos pareigūnai pranešė, kad jiems pavyko evakuoti 5 tūkstančius žmonių iš Sumų – tai buvo pirmoji sėkminga masinė evakuacija.

Tuo metu panašus bandymas evakuoti žmones iš Černihivo nepavyko, nes Rusija nuolat apšaudė jų išvykimo maršrutą, skelbia Ukrainos institucijos. 

Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas: Kyjivas sėkmingai ginamas

07:54

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas paskelbė naujausią informaciją apie situaciją šalyje. Remiantis pranešimu, tęsiasi kovos Polisijos ir Voluinės operacinėse zonose, taip pat prie Ukrainos valstybinės sienos ir Nižyno, Ivanicos, Trostjaneco gyvenvietėse. Tęsiama Černihivo gynyba. 

Pajėgos, ginančios Ukrainos sostinę Kyjivą, toliau sėkmingai atremia Rusijos atakas. 

„Turimais duomenimis, dėl didelių specialiųjų pajėgų nuostolių priešas ir toliau vykdo apsimestinę mobilizaciją – rengia mokomąsias stovyklas laikinai okupuotose Krymo, Krasnodaro krašto ir kai kurių Donecko bei Luhansko sričių rajonų teritorijose. Suaktyvino savanorių verbavimą karui Ukrainos teritorijoje“, – nurodo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas. 

Štabo duomenimis, Chersono srityje nustatyta, kad civiliais drabužiais apsirengę Rusijos kariškiai buvo pastebėti važiuojantys Mykolajivo miesto link. 

TATENA praranda ryšį su apsaugos stebėjimo sistemomis Černobylyje

07:23

Tarptautinė atominės energijos agentūra teigia, kad prarado ryšį su Černobylio atominės elektrinės duomenų sistemomis, nes elektrinė nebeperduoda duomenų JT atominės energetikos priežiūros institucijai, praneša „The Guardian“.

Antradienį paskelbtame pareiškime TATENA generalinis direktorius Rafaelis Mariano Grossi teigė, kad „nutrūko nuotolinis duomenų perdavimas iš Černobylio atominėje elektrinėje įrengtų apsaugos priemonių stebėjimo sistemų“ ir kad agentūra šiuo metu „tiria apsaugos priemonių stebėjimo sistemų kitose Ukrainos vietose būklę“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Černobylio atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Černobylio atominė elektrinė

Jis taip pat išreiškė susirūpinimą dėl 210 techninio personalo darbuotojų ir sargybinių, dirbusių elektrinėje, kai Rusijos pajėgos prieš dvi savaites perėmė jos kontrolę, gerovės.

Agentūra su elektrine galėjo susisiekti tik elektroniniu paštu, be to, darbuotojai nebuvo rotuojami, o tai „labai svarbu branduolinei saugai“.

„Esu labai susirūpinęs dėl sunkios ir įtemptos padėties, su kuria susiduria Černobylio atominės elektrinės personalas, ir dėl galimos rizikos, kurią tai kelia branduolinei saugai. Raginu faktinę objekto kontrolę vykdančias pajėgas skubiai sudaryti sąlygas saugiai personalo rotacijai“, – sakė M.Grossi.

CŽV vadovas: V.Putinas planavo užimti Kyjivą per dvi dienas

07:04 Atnaujinta 09:57

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas planavo užimti Ukrainos sostinę Kyjivą per dvi dienas, pareiškė CŽV vadovas Williamas Burnsas, praneša BBC. Antradienį kalbėdamas Kongreso posėdyje W.Burnsas perspėjo JAV įstatymų leidėjus: „Manau, kad Putinas dabar yra supykęs ir nusivylęs. Tikėtina, kad jis padvigubins savo veiksmus ir bandys sutriuškinti Ukrainos kariuomenę, nepaisydamas civilių aukų“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyijivo regionas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyijivo regionas

W.Burnsas sakė, kad V. Putinas „jau daugelį metų dūsta degiame nuoskaudų ir ambicijų derinyje“.

Vasario 24 d. invaziją į Ukrainą jis apibūdino kaip Kremliaus vadovo „gilaus asmeninio įsitikinimo“ reikalą.

Plačiau skaitykite: JAV žvalgyba: V.Putinas pyksta dėl karo Ukrainoje

Po Rusijos atakos Juodojoje jūroje dega naftos tanklaivis

07:03

Juodojoje jūroje dega naftos tanklaivis, praėjus beveik dviem savaitėms po akivaizdaus Rusijos karinio smūgio, skelbia CNN.

Moldovos naftos tanklaivis „Millennial Spirit“ vis dar dega Juodojoje jūroje, rodo palydovinės nuotraukos, praėjus beveik dviem savaitėms po to, kai jam buvo suduotas akivaizdus Rusijos karinis smūgis.

Bendrovė „Planet Labs PBC“ pranešė antradienį gavusi naują palydovinę nuotrauką, kurioje matyti didelis juodų dūmų pliūpsnis, kylantis iš tanklaivio, plaukiančio maždaug už 32 km į rytus nuo Ukrainos Odesos miesto.

Pasak Ukrainos gynybos ministerijos, laivas gabeno 600 tonų mazuto ir dyzelino. Per smūgį buvo sunkiai sužeisti du įgulos nariai, nurodė ministerija.

Savanoriai iš užsienio šalių galės gauti Ukrainos pilietybę

06:55

Kariauti Ukrainai padedantys užsienio šalių savanoriai galės gauti Ukrainos pilietybę, televizijos transliacijos metu pranešė pirmasis vidaus reikalų ministro pavaduotojas Jevhenas Jeninas, skelbia portalas UNIAN. 

„Jei tokie užsienio piliečiai nori įgyti Ukrainos pilietybę, mūsų teisės aktai numato tokią galimybę“, – sakė jis. 

Dabar tokie kariai gauna karinę kortelę, prilygstančią leidimui gyventi šalyje.

Anksčiau skelbta, kad iš užsienio šalių kovoti į Ukrainą apie daugiau kaip 20 tūkst. savanorių.

Sumų puolimas: dar 22 aukos, iš griuvėsių ištrauktas vaiko kūnas

06:44

Aukų skaičius Sumuose išaugo iki 22, kalnakasiai iš po griuvėsių ištraukė mažo vaiko kūną, telegram kanale pranešė regiono karinės administracijos vadovas Dmytro Žyvickis.

„Tai pagrįstai galima vadinti žudynėmis, viena bomba nusinešė 22 žmonių gyvybes. Rusijos kariai surengė oro smūgį gyvenamajam rajonui Sumų mieste“, – naktį paskelbė jis.

Pasak D.Žyvickio, bomba nukrito ant nuosavo namo, kuriame buvo 9 žmonės. Jie visi žuvo. Dar keli namai sugriauti, aplink buvę – apgriauti. 

„Iš 22 žuvusių žmonių 3 buvo vaikai. Iš pradžių buvo pranešta apie du, tačiau šiandien gelbėjimo tarnybos iš griuvėsių ištraukė jauno berniuko kūną. Jie visi yra iš tos pačios šeimos. Taip pat buvo sužeisti aštuoni žmonės, įskaitant trejų metų mergaitę“, – telegram kanale rašė D.Žyvickis.

JT: nuo karo pradžios patvirtintos jau 474 civilių žūtys, bet tikrieji skaičiai gali būti daug didesni

06:18

Jungtinių Tautų organizacija antradienį paskelbė, kad nuo vasario 24 dienos, kai Rusija pradėjo savo puolimą, Ukrainos teritorijoje žuvo mažiausiai 474 civiliai gyventojai, 861 buvo sužeistas. 

Tikėtina, kad tikslus civilių aukų skaičius bus daug didesnis nei iki šiol turimi duomenys, skelbia JT.
 
„Daugiausia civilių gyventojų aukų pareikalavo Rusijos pajėgų vykdomi oro smūgiai ir naudojami plataus masto sprogstamieji užtaisai, įskaitant sunkiąją artileriją ir daugkartinius raketų paleidimo įrenginius“, – cituojama JT Žmogaus teisių komiteto atstovė spaudai Liz Trossell

„Dėl to daugelyje miestų, įskaitant Černigovą, Charkovą, Chersoną, Mariupolį ir Kijevą, buvo apgadinta arba visiškai sugriauta šimtai gyvenamųjų pastatų“, – teigė ji. 

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovas Tarikas Jasarevičius pranešė, kad iš viso buvo įvykdyta ir 16 išpuolių prieš sveikatos priežiūros įstaigas, per kuriuos žuvo devyni ir buvo sužeista 16 žmonių, įskaitant sveikatos priežiūros darbuotojus.

Naujausi Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) duomenys rodo, kad žmonių, bėgančių nuo smurto ir kertančių Ukrainos sieną, skaičius toliau auga.

„Dėl ginkluoto konflikto iš Ukrainos į kaimynines valstybes jau pabėgo daugiau kaip du milijonai žmonių“, – sakė TMO atstovas Paulas Dillonas.

Didžioji dalis žmonių kirto Lenkijos sieną. Tarp pabėgėlių yra ir 103 tūkst. trečiųjų šalių piliečių.

Visos tarptautinės organizacijos pabrėžia humanitarinių koridorių svarbą situacijoje, kurią Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus organizacijos atstovai vadina „apokaliptine civiliams gyventojams“. 

 JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro atstovas Jensas Laerke pranešė, kad Maskvoje vyksta tarp biuro ir Rusijos institucijų. 

JAV atmeta Lenkijos pasiūlymą dėl naikintuvų MIG-29 perdavimo jų žinion

05:51

Antradienį vakare Pentagonas atmetė prieš kelias valandas Lenkijos pateiktą pasiūlymą perduoti savo naikintuvus MiG-29 Jungtinėms Valstijoms, kad šios galėtų juos pristatyti Ukrainai.

Pentagono spaudos sekretorius Johnas Kirby pareiškime teigė, kad Pentagonas nemano, jog Varšuvos pasiūlymas yra „pagrįstas“, praėjus kelioms valandoms po to, kai Lenkijos pareigūnai išplatino pareiškimą, kuriame nurodė, kad Vyriausybė yra pasirengusi dislokuoti visus savo naikintuvus MiG-29 JAV Karinių oro pajėgų Rammsteino aviacijos bazėje Vokietijoje, iš kurios jie galėtų būti perduoti su Rusija kovojančiai Ukrainai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kirby
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kirby

„Mums paprasčiausiai neaišku, ar tam yra pakankamas pagrindas“, – sakė jis.

„Mes ir toliau konsultuosimės su Lenkija ir kitais NATO sąjungininkais šiuo klausimu ir dėl sudėtingų logistinių iššūkių, tačiau nemanome, kad Lenkijos pasiūlymas yra pagrįstas“, – teigė jis. 

J.Kirby sakė, kad sprendimą dėl Lenkijai priklausančių lėktuvų perdavimo Ukrainai „galiausiai priima Lenkijos vyriausybė“, ir pridūrė, kad šis pasiūlymas rodo, jog klausimas yra sudėtingas, nes Rusija yra paskelbusi grasinančių pareiškimų dėl ukrainiečiams teikiamos ginkluotės, kuri būtų naudojama prieš Rusijos pajėgas.

J.Kirby teigimu, Lenkijos pateikta idėja buvo pernelyg rizikinga, nes JAV ir NATO siekia išvengti atviro konflikto tarp aljanso ir Rusijos.

„Perspektyva, kad naikintuvai, esantys Jungtinių Amerikos Valstijų Vyriausybės žinioje, išskris iš JAV bei NATO bazės Vokietijoje ir skris į oro erdvę, dėl kurios su Ukraina kaunasi su Rusija, kelia rimtą susirūpinimą visam NATO aljansui“, – sakė J.Kirby.

Plačiau skaitykite ČIA. 

Iš Sumų miesto evakuota 5 000 žmonių

05:30

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kirilas Timošenko teigia, kad iš Sumų miesto evakuota 5 000 žmonių, skelbia CNN. Pasak jo, antradienį iš Sumų miesto šiaurės rytų Ukrainoje evakuota apie 5 000 žmonių ir 1 000 automobilių.

K.Timošenko apie tai pranešė savo "Telegram" kanale. Jis taip pat paskelbė vaizdo įrašą, kuriame, atrodo, matyti evakuacijos metu išvykstantys žmonės.

CNN atkreipė dėmesį, kad nepriklausomai patikrinti K.Timošenkos pateiktos evakuacijos statistikos nėra galimybės.

„Scanpix“/AP nuotr./Žmonės slepiasi rūsiuose
„Scanpix“/AP nuotr./Žmonės slepiasi rūsiuose

Per pastarąsias kelias dienas Sumai patyrė smarkius išpuolius ir yra beveik atkirsti nuo likusios šalies dalies. Pranešama, kad pirmadienio vakarą per oro antskrydį mieste žuvo apie 21 žmogus.

Pasak Poltavos srities administracijos vadovo Dmytro Lunino, antradienį vyko įtempta ir trumpalaikė evakuacija iš Sumų: civiliai gyventojai bėgo privačiais automobiliais ir autobusais, vežančiais žmones į Poltavą, esančią maždaug už 160 km centrinėje Ukrainoje.

 

Paskutinis atnaujinimas 2022-03-09 05:30

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius