Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2016-ųjų prognozės: karas Ukrainoje – pabaiga ar įšaldymas?

15min pateikia svarbiausių 2016 metų įvykių apžvalgą įvairiose srityse – nuo politikos ar ekonomikos iki sporto, pramogų ar mados. 2014 metų kovo mėnesį prasidėjęs karas Ukrainoje kuriam laikui aprimo. Minske pasiektų susitarimų įgyvendinimui neprieštaravo net ir dalį valstybės teritorijos praradęs Kijevas. Kaip įvykiai Ukrainoje klostysis 2016 metais?
Ukrainos kariai Marjinkoje
Ukrainos kariai Marjinkoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žuvusiųjų skaičius per pusantrų metų spėjo perkopti 6000, o Vakarų lyderių bandymai rasti sprendimą atsimušdavo į faktą, kad Rusija neprisipažįsta remianti ir ginkluojanti Donecko bei Luhansko separatistus.

Ekonominės Vakarų sankcijos bei sąrašai, ribojantys įtakingų pareigūnų judėjimą, vis dar išlieka didžiausia bausme Rusijai, aneksavusiai Krymą ir sukėlusiai sumaištį Rytų Ukrainoje. Esminis klausimas: ar Ukraina pajėgi atsiimti separatistų užgrobtas teritorijas?

2015 m. spalio mėnesį 15min kalbintas Ukrainos specialiųjų pajėgų vadas Sergejus Kryvonosas teigė: „Ekonomiškai šaliai svarbus Donbaso regionas turi būti sugrąžintas ir nešti dar daugiau ekonominės naudos nei buvo iki tol. Krymas taip pat bus sugrąžintas, ir tie tušti paplūdimiai, kuriuos matote dabar, bus užpildyti… Ir ne tik ukrainiečių.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Nepanašu, kad šis ryžtas ir ukrainiečių pasirengimas galėtų tapti realybe be Vakarų paramos. Tuo metu Vakarų politiniai lyderiai vis didesnį dėmesį teikia globalaus terorizmo problemai, kurios sprendime Rusija tampa reikšmingu faktoriumi.

Panašu, kad Rusija tuo naudojasi ir kuria įšaldytą konfliktą, kurį bet kada galės atgaivinti savo įvaizdžio naudai.

Nuo ko priklausys sėkmingi procesai? Deja, ne nuo pačių ukrainiečių ryžto bei noro keisti savo valstybės veidą

Be to, nuo 2016 metų pradžios Ukrainai gresia dar didesnis finansinis spaudimas bei Rusijos maisto embargas. Šalies ekonominės problemos bei lėtas modernizacijos pažadų vykdymas bet kurią akimirką gali išversti iš posto ne tik atskirus ministrus, bet ir patį premjerą Arsenijų Jaceniuką.

Ukrainiečių parama negali būti užtikrintas ir prezidentas Petro Porošenka, kurio reputaciją taip pat naikina neįgyvendinti pažadai. Vis didesnį rinkėjų palaikymą apklausos žada buvusiai premjerei Julijai Tymošenko, kuri auditorijos dėmesį traukia griežta, populistine retorika. 

Šaltiniai Lietuvos diplomatiniame korpuse liūdnai konstatavo, kad Ukraina bet kada gali tikėtis naujų politinių neramumų.

„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos prezidentas Petro Porošenka
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos prezidentas Petro Porošenka

2016 metai bus labai svarbūs karo ir korupcijos nualintai šaliai, kurios politinis stabilumas kasdien kybo ant plauko. Nuo ko priklausys sėkmingi procesai? Deja, ne nuo pačių ukrainiečių ryžto bei noro keisti savo valstybės veidą.

Modernizacijai reikės ir Rytų Ukrainos konflikto sprendimo, Vakarų valstybių paramos bei palankiai susiklosčiusių aplinkybių. Optimizmo tai neteikia, tačiau viltį palieka.

VISAS 2016-ųjų PROGNOZES RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius