Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kopenhagoje teroristų taikiniu tapęs karikatūristas Larsas Vilksas medžiojamas ne pirmus metus

Teroristų atakos taikiniu Kopenhagoje šeštadienį tapęs švedų karikatūristas Larsas Vilksas džihadistus erzina dar nuo 2007-ųjų, kai už jo galvą buvo pasiūlyta 150 tūkst. dolerių. Jam, kaip ir „Charlie Hebdo“ vyriausiajam redaktoriui Gerardui Biardui, buvo metų metus grasinama dėl pranašo Mahometo karikatūrų.
Larsas Vilksas su karikatūra
Larsas Vilksas su karikatūra / „Scanpix“ nuotr.

„Man susidarė įspūdis, kad jam pavojus buvo praėjęs. Jis piešė labai idilišką paveikslą“, – pasakojo L.Vilksas, prisimindamas paskutinį jų susitikimą Kopenhagoje.

G.Biardas išvengė žudikų kulkos, tuo metu 12 „Charlie Hebdo“ darbuotojų buvo nužudyti.

Kaip sausį rašė „The Wall Street Journal“, M.Vilksui, kuris ilgą laiką kritikavo islamą, skerdynės Paryžiuje priminė, kad pavojus yra arti.

„Kuo ilgiau būna ramu, tuo labiau imi tikėti, kad nieko neatsitiks. Tačiau pavelgus racionaliau, kuo labiau viskas rimsta, tuo didesnė naujo išpuolio galimybė“, – sakė jis interviu.

Galbūt elgčiausi kitaip, jeigu turėčiau vaikų.

Tačiau jis tikino, kad išpuolių nebijo ir neketina slėptis.

„Galbūt elgčiausi kitaip, jeigu turėčiau vaikų. Tačiau būtų blogai, jei turėtum eiti į kompromisus dėl susidariusių aplinkybių“, – pabrėžė jis.

Žinutės „tu mirsi“ tapo kasdienybe

L.Vilkso gyvenimas smarkiai pasikeitė 2007-aisiais, kai viena iš jo nupieštų Mahometo karikatūrų buvo paskelbta švedų laikraštyje, ja buvo iliustruotas vedamasis apie išraiškos laisvę.

Po jos Artimuosiuose Rytuose kilo didelės demonstracijos, „al Qaeda“ už karikatūristo galvą pasiūlė 150 tūkst. dolerių. „Tu mirsi“, „Mes ateiname tavęs“ ir panašios žinutės buvo tapusios jo kasdienybe.

Nuo to laiko jį kiaurą parą saugojo policija. Po išpuolio Prancūzijoje ši apsauga buvo atnaujinta.

Tais laikais džihadistų išpuoliai prieš dailininkus Švedijoje dar buvo negirdėtas dalykas. Tai pasikeitė 2010 metais, kai Stokholme buvo padegtas dailininko namas, L.Vilksas vėliau tapo dar dviejų išpuolių taikiniu.

Tais pačiais metais protestuotojai sužeidė dailininką už tai, kad jis paskaitos metu parodė filmą apie islamą ir homoseksualizmą. Nuo to laiko jį kiaurą parą saugojo policija. Po išpuolio Prancūzijoje ši apsauga buvo atnaujinta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius