-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 24 /13:28

Karo akivaizdoje ukrainiečiai švenčia Velykas

Šį savaitgalį daugelis ukrainiečių bando švęsti vieną svarbiausių metų švenčių: Velykas. Šį sekmadienį, kuris tradiciškai yra apmąstymų ir atgimimo metas, taip pat sueina lygiai du mėnesiai nuo tada, kai vasario 24 d. į šalį įsiveržus Rusijos pajėgoms prasidėjo niokojantis karas. Ukrainiečiams švenčiant stačiatikių Velykas sostinėje Kyjive pasirodė saulė ir buvo meldžiamasi už karius, kovojančius fronto linijose, ir už žmones, įstrigusius Mariupolyje bei kituose Rusijos pajėgų apgultuose miestuose.

Šeštadienio vakare sakydamas kalbą Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apmąstė šios datos reikšmę.

„Šiandien Rytų apeigų krikščionims buvo Didysis šeštadienis. Diena tarp Nukryžiavimo ir Prisikėlimo. Atrodo, kad Rusija tokią dieną yra įstrigusi.

Dieną, kai mirtis triumfuoja, o Dievo tariamai nebėra. Tačiau bus Prisikėlimas. Gyvybė nugalės mirtį. Tiesa nugalės bet kokį melą. Ir blogis bus nubaustas“, – pridūrė V.Zelenskis.

Pietinėje ir rytinėje Ukrainos dalyje intensyvėjant kovoms, daugelis ukrainiečių, ieškodami paguodos, atsigręžia į savo tikėjimą, o kiti renkasi kelionę namo iš kaimyninės Lenkijos, kad per Velykų minėjimą būtų tarp artimųjų, rašo CNN.

Ukrainos vyriausybė paskelbė naują komendanto valandą Velykų savaitgaliui, valdžios institucijoms įspėjus apie galimą didesnį Rusijos karinį aktyvumą švenčių metu. O anksčiau šią savaitę Luhansko ir Sumų sričių pareigūnai ragino gyventojus dalyvauti virtualiose pamaldose, nurodydami galimas Rusijos „provokacijas“, kartu pažymėdami, kad per invaziją buvo sugriauta daug bažnyčių.

„Netrukus patekės aušra“

Kyjivo Šv. Volodymyro katedrą apgulė šimtai tikinčiųjų su velykiniais krepšiais, kuriuos reikėjo palaiminti. Viduje viena moteris laikė suspaudusi kario ranką ir pasisukusi pabučiavo jam alkūnę. Kiti kariai meldėsi laikydami rankose žvakes, paskui persižegnojo. Pagyvenusi moteris lėtai skynėsi kelią pro minią ir stovus su mirgančiomis žvakėmis. Viena jauna moteris laikė narcizų puokštelę.

Prie katedros Mychaila prisistatęs karys panaudojo savo šalmą kaip velykinį krepšį. Jis sakė, kad kitokio neturi.

„Tikiuosi, kad šalmą teks panaudoti tik šiam reikalui“, – sakė jis.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis per pamaldas kitoje sostinės vietoje ragino ukrainiečius neleisti, kad pyktis dėl karo juos užvaldytų.

„Visi mes tikime, kad netrukus mums patekės aušra“, – sakė jis.

Stačiatikių bažnyčiai susiskaldžius dėl įtampos tarp Rusijos ir Ukrainos, kai kurie tikintieji vylėsi, kad Velykos gali paskatinti taikdariškų gestų.

„Bažnyčia gali padėti“, – sakė Serhijumi prisistatęs vyras, atėjęs į vieną iš Maskvos patriarchatui pavaldžių bažnyčių Kyjive.

Kunigai švęstu vandeniu apšlakstė Serhijaus ir kitų tikinčiųjų velykinius krepšius su margučiais, uždegtomis žvakėmis ir net viskio „Jack Daniel's“ buteliais.

Velykas šventė ir karo nuniokotų kaimų gyventojai.

„Švęsime Velykas, kad ir kas nutiktų, kad ir kiek siaubo būtų“, – sakė 68-erių Kateryna Lazarenko, gyvenanti šiauriniame Ivanivkos kaime prie Černihivo, kur keliai vis dar nusėti sunaikintų rusų tankų.

„Kaip jaučiuosi? Labai nervinuosi, visi nervinasi, – sakė kita vietos gyventoja Olena Koptyl, kepdama velykinį pyragą. – Velykų šventė neteikia jokio džiaugsmo. Daug verkiu. Negalime pamiršti, kaip gyvenome.“

Moteris su kitais 12 žmonių mėnesį slėpėsi nuo rusų kareivių savo namų rūsyje, kol šie pasitraukė.

Sekmadienį Ukraina rengėsi pirmajam oficialiam aukšto rango JAV pareigūnų vizitui nuo vasario 24 dienos, kai prasidėjo karas.

V.Zelenskis šeštadienio vakarą pranešė, kad susitiks su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu ir gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu.

Spaudos konferencijoje prezidentas pateikė nedaug detalių, bet sakė, kad tikisi rezultatų.

„Ne tik dovanų ar kažkokių pyragų, mes tikimės konkrečių dalykų ir konkrečių ginklų“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius