Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karo ekspertai perspėja dėl klimato kaitos grėsmės: laukia karas dėl geriamojo vandens ir milijonai migrantų

Klimato kaita gali sukelti tokio masto humanitarinę krizę, kokios žmonija dar nebuvo patyrusi, perspėjo Jungtinės Karalystės karo ekspertai.
Migrantai blokuoja geležinkelio liniją Graikijoje
Migrantai blokuoja geležinkelio liniją Graikijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Net jei valstybės ir įsipareigos bei laikysis susitarimo sumažinti pasaulinės temperatūros augimą dviem laipsniais, klimato kaita jau įsibėgėjo. Jos padarinių suvaldymas kainuos labai brangiai, teigė atsargos admirolas Neilas Morisettis.

Buvęs Jungtinės Karalystės karinių jūrų pajėgų vadas ir valstybės klimato bei energetinio saugumo pasiuntinys teigė, kad britai privalo jau dabar rengtis būsimoms humanitarinėms krizėms, kurios prasidės žmonėms nevaldomai migruojant į saugesnes vietas.

„Chatham House“ organizuotame renginyje kalbėję karo ekspertai sutiko, kad kol kas pasiruošimo tokiai krizei stinga.

JAV brigados generolas Stephenas Cheney teigė: „Klimato kaita gali sukelti neregėtų proporcijų neramumus. Mes jau dabar matome, kad žmonės migruoja dėl maisto trūkumo, geriamojo vandens trūkumo, ekstremalių klimato sąlygų. Tai taps kasdienybe.“

Jo manymu, kylanti temperatūra, lemianti sausrą, sukels nestabilumą Europos pašonėje ir būtent europiečiai susidurs itin dideliais migracijos mastais. Jei šalys nesusitars dėl šiltnamio efektą keliančių dujų emisijos mažinimo, chaosas gali tik augti.

Provokuoja karus

Buvęs Bangladešo prezidento patarėjas kariniais klausimais, generolas majoras Muniras Muniruzzamanas teigė, kad Pietų Azija bus pirmasis regionas, kuriame kils karas dėl geriamojo vandens išteklių.

Jo teigimu, ir taip neramiame regione vandens trūkumas tik dar labiau išjudins konfliktus tarp valstybių. Bangladešas dėl kylančio vandens lygio gali prarasti penktadalį savo žemyninės teritorijos.

Laukia neįtikėtino masto pabėgėlių problemos. Gali būti, kad be gyvenamosios vietos vien mano šalyje liks apie 30 milijonų žmonių, – sakė generolas majoras.

„Laukia neįtikėtino masto pabėgėlių problemos. Gali būti, kad be gyvenamosios vietos vien mano šalyje liks apie 30 milijonų žmonių“, – sakė generolas majoras.

Nerimą kelia ir tirpstantys Arkties ledynai, kurie atveria naujus gamtinius resursus. Kova dėl milžiniškų vertingų išteklių klodų taip pat gali paskatinti karus tarp suinteresuotų valstybių. Savo karinį kontingentą Arkties regione itin plečia Rusija.

Atsargos admirolo N.Morisetti teigimu, sparti klimato kaita padidina globalių problemų mastą keliasdešimt kartų.

„Klimato kaita yra grėsmė saugumui. Ji ne tik koegzistuoja šalia terorizmo ar valstybių konfliktų, bet ir dar labiau pakursto jų mastą“, – sakė jis.

„Tai labai kompleksiškas ir sudėtingas iššūkis, kuris laukia ne rytoj, jis vyksta jau dabar“, – konstatavo admirolas N.Morisetti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius