Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Karybos ekspertas: kur dingo rusų tankų brigados ir divizijos?

Ukrainiečiai toliau spaudžia Rusijos pajėgas prie Bachmuto ir Zaporižios srityje, o rusai, kai tik gali, vykdo nedideles kontratakas. Vyksta abipusis pajėgų sekinimas ir abi pusės tikisi, kad priešininkas išsikvėps pirmas, kasdienėje karo apžvalgoje socialiniame tinkle „Facebook“ rašo karybos ekspertas Egidijus Papečkys.
Rusijos tankas Mariupolyje
Rusijos tankas Mariupolyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jo teigimu, gali pasirodyti, kad Ukrainos pajėgos be reikalo leidosi į tokius resursus deginančius veiksmus, bet kol jokios kitos galimybės tiesiog nėra.

„Jeigu tik jie sumažins spaudimą, agresorius trumpam atsikvėps, ir iš karto pamėgins perimti iniciatyvą“, – pridūrė E.Papečkys.

Rusijos pajėgoms sekinantys karo veiksmai daro didelius, kol kas neatstatomus nuostolius, vertino karybos ekspertas, ir suvokia, kad Vakarų karinė parama gali ukrainiečiams suteikti tokį pranašumą, kad rusai gali tiesiog nebeatsilaikyti.

Tačiau, pasak E.Papečkio, ir jie neturi kitos galimybės, nes šiuo metu stokoja jėgų kokiems nors kitiems didesnio masto veiksmams.

„Jau senokai kyla klausimas – o kur dingo rusų tankų brigados ir divizijos? Jeigu anksčiau rusiškuose ir ukrainietiškuose šaltiniuose nuolat girdėdavome jų pavadinimus, tai dabar minimi tik motošaulių ir oro desanto divizijos, jūrų pėstininkų brigados bei pulkai. Tankų yra, bet jie priklauso jau paminėtų kariuomenės rūšių daliniams.

Ar tankų divizijos ir brigados tausojamos vėlesniam rusų puolimui? Labai abejotina. Greičiausiai jos taip „nukraujavo“, kad dabar išvestos iš pagrindinių karo veiksmų zonų.“

E.Papečkys spėjo, kad dabartiniame karo etape dideli savarankiški tankų junginiai rusams greičiausiai neatrodo reikalingi, antra vertus, jiems sukomplektuoti banaliai trūksta tankų.

„Reuters“/„Scanpix“/Netoli Bachmuto iš oro sunaikintas rusų tankas
„Reuters“/„Scanpix“/Netoli Bachmuto iš oro sunaikintas rusų tankas

Kaip įprasta, abi pusės toliau atakavo taikinius viena kitos užnugaryje bepiločiais orlaiviais ir raketomis, apžvelgė karybos ekspertas. Rusai savo ruožtu nesiliauja intensyviai naudoti bepiločių „Shahed“ dronų prieš civilinę Ukrainos infrastruktūrą.

„Tačiau tokiomis atakomis sustabdyti laivų judėjimo į ir iš Ukrainos uostus nepajėgia. Tiesa, kol kas juda pavieniai laivai, ir rusofašistai reikalauja kad Kremlius šiuos laivus atakuotų jūroje, bet Vladimiro Putino režimas kol kas tam nesiryžta. Be abejo, atgraso ir didelė tikimybė, kad jūroje rusų karo laivai bus atakuoti ukrainiečių antvandeniniais dronais“, – komentavo žinovas.

Nesėkmes slepia po propaganda

E.Papečkys atkreipė dėmesį, kad nesėkmes fronte Rusijos valdžia liepia pridengti propagandistams.

„Kremliaus propaganda primityvi, bet koordinuota. Pirmadienio vakarą staiga plūstelėjo pranešimai apie neva ukrainiečių Europoje platinamas ligas. Pirma, tai visiems antibiotikams atspari infekcija (kaip nors ją pavadinti Kremliaus propagandistams pritrūko medicininių žinių). Ją Ukrainos kariai neva išplatino Lenkijoje, sklinda neregėtų greičiu, o Lenkijos valdžia slepia ir nieko nedaro, nes gaili pinigų kovai su infekcija“, – su ironija pasakojo jis.

Kaip antrąją Kremliaus melagieną E.Papečkys išskyrė pranešimus apie „drabužių blakių“ griaužiamą Paryžių, „kurias, kaip nesunku atspėti, pasak rusų, išplatino pabėgėliai iš Ukrainos“.

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

„Ką gi, anksčiau plačiai tiražuotą melagieną „karines amerikiečių laboratorijas Ukrainoje“ pakeitė pigesnė versija apie infekcijas ir blakes“, – pridūrė karybos ekspertas.

Jo nuomone, šiuo metu daugiausiai pastangų skiriama įtikinėjimui, kad Vakarų parama Ukrainai mažėja.

„Dėl JAV vidaus politinių batalijų, rinkimų Slovakijoje ir kitų įvykių tokia propaganda Rusijos visuomenei yra kaip gurkšnis alaus pagirioms, tai režimo trubadūrai juos tokiomis žiniomis ir maitina.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius