-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas 2018 metais labiausiai domino latvių ir estų skaitytojus?

Dažnai mes nemažai žinome, kas vyksta pasaulyje, tačiau nelabai nutuokiame, kuo gyvena artimiausių šalių žmonės. Todėl 15min pateikia sąrašus temų ir straipsnių, kurie praėjusiais metais buvo skaitomiausi Latvijoje ir Estijoje – šiuos sąrašus 15min pateikė „Eesti media“ priklausantis Estijos portalas postimees.ee ir Latvijos tvnet.lv.
Incidentas Kerčės sąsiauryje
Incidentas Kerčės sąsiauryje / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

Estijos TOP 10

Tuo metu, kai Lietuvoje alkoholio reklama draudžiama ir žiniasklaida į bet kokį alkoholio paminėjimą bent kiek teigiamame kontekste žiūri labai atsargiai, Estijoje skaitomiausias praėjusių metų straipsnis buvo apie tai, kaip iš vynuogių pasigaminti vyno. Šiame tekste buvo pateikiamas paprastas receptas, kaip iš 10 kilogramų vynuogių ir 2,5–3 kilogramų cukraus namų sąlygomis pasigaminti vyno.

Antroje skaitomiausių šio estų portalo publikacijų vietoje atsidūrė straipsnis apie konfrontaciją Kerčės sąsiauryje, kuomet Rusijos pasieniečiai apšaudė ir užėmė tris ukrainiečių laivus.

„Scanpix“/AP nuotr./Incidentas Kerčės sąsiauryje
„Scanpix“/AP nuotr./Incidentas Kerčės sąsiauryje

Trečioje vietoje – publikacija apie karščio bangą praėjusią vasarą Estijoje – dvi savaites termometrai čia rodė apie 30 laipsnių, ir tai šiai šaliai buvo labai neįprasta.

Populiarūs pas kaimynus ir straipsniai su praktiniais patarimais: ketvirtoje skaitomiausių publikacijų vietoje atsidūrė straipsnis apie tai, kokios depiliacijos namų sąlygomis priemonės yra efektyviausios.

Viena skaitomiausių pasaulio naujienų postimees.ee praėjusiais metais buvo informacija apie Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Kashoggi nužudymą.

Didelio skaitytojų dėmesio sulaukė ir informacija apie laidos „Kotudunde“ vedėją – po avarijos sunkios būklės ši televizijos žvaigždė buvo paguldyta į ligoninę.

Estiją praėjusiais metais sukrėtė tragedija – privačiame name Taline buvo rasti dviejų vaikų kūnai – jie mirtinai apsinuodijo dujomis. Ši tragedija sulaukė didžiulio visuomenės dėmesio.

Aštuntoje vietoje atsidūrė tekstas apie tai, kad policija ieško dingusio ginkluoto savo kolegos.

Devintoje vietoje 2018 metais postimees.ee buvo publikacija apie tai, kad Ispanijos karinių oro pajėgų naikintuvas virš Pietų Estijos atsitiktinai paleido kovinę „oras-oras“ klasės raketą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Estijos kariuomenė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Estijos kariuomenė

Tuo metu, kai iš sporto informacijos pas mus karaliauja krepšinis, Estijoje populiariausias šios srities tekstas praėjusiais metais buvo apie Velso ralį, kurį laimėjo Sebastienas Ogier.

Didžiausio dėmesio sulaukusios publikacijos Latvijoje

Latvijoje milžiniško skaitytojų susidomėjimo praėjusiais metais sulaukė „Ikea“ atidarymas – į Latviją šis prekybos tinklas įžengė rugpjūčio 30-ąją. Vien pirmą dieną Rygoje šiame prekybos centre apsilankė 20 tūkst. žmonių.

Ne ką mažesnio dėmesio sulaukė ir informacija apie vieno turtingiausių Latvijos žmonių, farmacijos gigantės „Olainfarm“ vadovo Valerijaus Malygino mirtį. Jis mirė 2017 metų gruodžio 9 dieną, ir visus 2018-uosius buvo pranešama apie tai, kaip buvo dalijama jo imperija ir pinigai.

Kriminalinės naujienos pas kaimynus, kaip ir visose šalyse, taip pat būna tarp skaitomiausiųjų. Didžiausio rezonanso praėjusiais metais Latvijoje sulaukusi žinia – apie žymaus advokato Martinio Bunkaus nužudymą – iki šiol nerasti nei šios žmogžudystės užsakovai, nei vykdytojai.

Tvnet.lv nuotr./Martinio Bunkaus nužudymas
Tvnet.lv nuotr./Martinio Bunkaus nužudymas

Ketvirtoji pagal skaitomumą praėjusių metų Latvijos naujiena taip pat susijusi su M.Bunkaus nužudymu – po pranešimų apie galimą pinigų plovimą ir kitus finansinius nusikaltimus likviduotas bankas „ABVL Bank“. Manoma, kad M.Bunkaus mirtis susijusi su šio banko likvidacija.

Kaip ir Estijoje, viena pagrindinių pasaulio naujienų Latvijoje buvo įtampa Kerčės sąsiauryje, Rusijos pasieniečių apšaudytais ukrainiečių laivais.

Baltijos šalyse, skirtingai nei Lietuvoje, popiežiaus vizitas netapo viena pagrindinių naujienų – tai nestebina, nes katalikų bendruomenės ten nėra tokios didelės kaip Lietuvoje. Tačiau Latvijoje informacija apie šį vizitą visgi pateko į skaitomiausių metų tekstų sąrašą.

Viena pagrindinių naujienų Latvijoje tapo ir „Rimševičiaus byla“. Latvijos centrinio banko vadovas Ilmaras Rimševičius buvo sulaikytas, įtariant jį korupcija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Latvijos centrinio banko prezidentas Ilmaras Rimševičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Latvijos centrinio banko prezidentas Ilmaras Rimševičius

Žinoma, populiarios buvo ir su šou verslu susijusios naujienos. Ypatingo populiarumo sulaukė publikacija apie garsaus šou „Орел и Решка“ vizitą Latvijoje. Pagal šios programos taisykles, vienas iš vedėjų turi savaitgalį šalyje praleisti už 100 dolerių, o kitas gali leisti pinigus be apribojimų.

Netiesa, kad didžiausio dėmesio sulaukia skandalingiausios istorijos. Bent jau tai įrodė tvnet.lv – praėjusiais metais tarp skaitomiausių buvo kiekvieną sekmadienį publikuotos jautrios istorijos apie žmones, kurie net ir sunkiose situacijose stengiasi įkvėpti kitus.

Didelės reakcijos sulaukė ir straipsnis apie pagundas jaunoms merginoms. „2000 eurų per mėnesį ir daugiau. Darbas, apie kurį nenorėsi papasakoti savo mamai“ – taip vadinosi publikacija apie tai, kaip merginos viliojamos į erotinių paslaugų pasaulį.

Fotolia nuotr./Erotiška moteris
Fotolia nuotr./Erotiška moteris

Plastinė chirurgija pastaruoju metu itin populiari, lygiai kaip ir publikacijos apie ją, ir vienas iš skaitomiausių praėjusių metų tekstų Latvijoje buvo apie krūtų didinimo operacijas ir tai, kiek jos kainuoja.

Latvijoje egzistuoja daugiau kaip 100 sektų, kai kurios iš jų – gana radikalios organizacijos. Tvnet.lv žurnalistai su slapta kamera apsilankė kai kuriose iš jų. Tai irgi sulaukė didelio dėmesio.

Video kadras/Kino teatras „Pionieris“
Video kadras/Kino teatras „Pionieris“

Pastaraisiais metais pas mus pastebimas susidomėjimas Vilniaus istorija, įvairiais jos aspektais. Tai matoma ir Rygoje. Vienas skaitomiausių tekstų praėjusiais metais buvo apie tai, kaip dabar atrodo buvę Rygos kino teatrai ir kaip jie tapo tūkstančių rygiečių likimų liudininkais.

Latvijos skaitytojus labai sudomino ir istorija apie kelionę Transsibiro magistrale. 9288 kilometrų nuo Maskvos iki Vladivostoko – tokį kelią įveikę du tvnet.lv žurnalistai, viską detaliai aprašė savo publikacijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius