Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas buvo George'as Floydas? Artimieji ir draugai kalba apie „švelnų milžiną“

46-erių amerikietis George'as Floydas dabar žinomas visam pasauliui. Vyro žūtis jį areštuojant policininkams Mineapolyje, vienas kurių daugiau nei devynias minutes spaudė keliu jam kaklą, įplieskė audringus protestus visose JAV. G.Floydą artimieji ir draugai vadina „švelniu milžinu“.
Protestuotojų nešama George'o Floydo nuotrauka
Protestuotojų nešama George'o Floydo nuotrauka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Būtent G.Floydo mirtis sukėlė galybę protestų šimtuose JAV miestų. Žmonės, tiesa, ne tik protestuoja prieš policijos brutalumą ir, jų teigimu, įsišaknijusį institucinį rasizmą – Amerikoje netrūko ir audringų riaušių bei plėšimų.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas iš pradžių demonstrantus išvadino banditais, o tada – kraštutinės kairės ir „Antifa“ ekstremistais. Jis taip pat paskelbė, kad pasiųs tūkstančius karių į miestų gatves tvarkai palaikyti.

Daugelis pranešimų iš JAV – būtent apie tai, kas vyksta dabar, jau po G.Floydo mirties nuo policininko rankos. Mažai kas žino, koks buvo praėjusį pirmadienį mirusio vyro gyvenimas.

VIDEO: Jautrioje kalboje George'o Floydo dukros mama nesulaikė ašarų ir sunkiai rinko žodžius

„Negaliu kvėpuoti“

„Sky News“ primena, kad praėjusios savaitės pirmadienį Mineapolio policija gavo pranešimą, kad parduotuvės „Cup Foods“ lankytojas – afroamerikietis G.Floydas – už pirkinius bandė susimokėti nebegaliojančia 20 dolerių kupiūra.

Nors iki šiol neaišku, ar G.Floydas apskritai žinojo, kad su savimi turėjo būtent tokią kupiūrą, už kurią nusipirko cigarečių, parduotuvės darbuotojai, nuėję prie automobilio, kuriame sėdėjo vyras ir dar du asmenys, pareikalavo grąžinti rūkalų pakelį.

G.Floydas mažiau nei per penkias minutes 16 kartų pasakė: „Negaliu kvėpuoti.“ Jis taip pat šaukėsi mamos, maldavo policininkų jo nenužudyti.

Kai G.Floydas atsisakė, jie iškvietė policiją. Vyras nepanoro sėsti į pareigūnų automobilį – jis pareiškė, kad yra klaustrofobas ir kad jam sunku kvėpuoti.

Kilus sąmyšiui, padėti dviem policininkams atvykę kolegos pabandė įgrūsti G.Floydą į automobilį, bet vyras iš jo iškrito ant žemės, o pareigūnas Derekas Chauvinas tuomet daugiau nei 9 minutes spaudė vyro kaklą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Chauvinas keliu spaudžia G.Floydo kaklą prie žemės
AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Chauvinas keliu spaudžia G.Floydo kaklą prie žemės

Vėliau suskaičiuota, kad G.Floydas mažiau nei per penkias minutes 16 kartų pasakė: „Negaliu kvėpuoti.“ Jis taip pat šaukėsi mamos, maldavo policininkų jo nenužudyti.

Kažkurią akimirką G.Floydas nustojo reaguoti į aplinką – tuo metu D.Chauvinas vis dar spaudė jo kaklą keliu, nors ir „Cup Foods“ darbuotojai, ir keli praeiviai, kurie filmavo incidentą, pareigūnų prašė paleisti nesipriešinantį vyrą.

D.Chauvinas G.Floydą prie žemės spaudė jam jau nutilus ir net jau atvykus medikams. Į ligoninę išvežto vyro atgaivinti nepavyko – po valandos buvo konstatuota jo mirtis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'o Floydo portretas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'o Floydo portretas

Penkeri metai kalėjime

Iki lemtingos gegužės 25-osios G.Floydo gyvenimas buvo išties komplikuotas. Paauglystėje jis džiaugėsi, kai gyvendamas ir mokydamasis Hjustone daug pasiekė su amerikietiškojo futbolo komanda.

Hjustone G.Floydas augo į pietus nuo miesto centro, kur gyvena daug juodaodžių. Ten pat augo Beyonce, o kanadietis reperis Drake'as ne kartą kalbėjo apie to rajono gyvybiškumą – manoma, kad ir pats G.Floydas repavo vienoje hiphopo grupėje.

Tiesa, pastaraisiais metais tą Hjustono rajoną, dar vadinamą „Third Ward“, apsiautė skurdas ir rasinis susiskaldymas. Rajone siautėja gaujos, dėl gyvenamosios erdvės stygiaus kyla nemažai neramumų.

„Visi, kurie čia atvyksta, man sako, kad dar nėra matę tokio skurdo – lyg čia būtų sprogusi bomba. Žmonės čia vis dar gyvena lūšnose, iškilusiose prieš 100 metų. Skurdas – kiekviename žingsnyje. Iš čia sunku ištrūkti“, – sako Ronnie Lillardas, pažinojęs G.Floydą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Hjustone
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Hjustone

Augdamas G.Floydą išstypo iki 196 cm ūgio, o draugai jį vadino „švelniu milžinu“, kuriam puikiai sekėsi žaisti tiek amerikietiškąjį futbolą, tiek krepšinį. Sportuojantis G.Floydas 1993–1995 metais buvo išvykęs mokytis į Pietų Floridos koledžą.

Netrukus jis grįžo į Teksasą, bet ten universiteto taip ir nebaigė. G.Floydas pasuko ne pačiu geriausiu keliu – jis ne kartą buvo suimtas už vagystes ir disponavimą narkotikais.

Jau vėliau buvo pasiektas dugnas, kai 2007 metais jis buvo suimtas ir už apiplėšimą pasiųstas už grotų.

Skelbiama, kad tada vyras įsiveržė į vienus namus, pagrasino vienai moteriai pistoletu ir ėmė ieškoti pinigų bei narkotikų. Kalėjime G.Floydas praleido penkerius metus.

Bet nuo dugno jau, regis, buvo atsispirta. Išėjęs į laisvę G.Floydas prisijungė prie vietinės religinės bendruomenės „Resurrection Houston“ ir bandė ieškoti darbo.

Dirbo apsaugininku šokių klube

Dar 2017 metais G.Floydas viešai smerkė vieną opiausių JAV žaizdų – nuolatines šaudynes. Tada vaizdo įraše jis ragino jaunus žmones „eiti namo“ ir nesiautėti gatvėse.

Į Minesotos valstiją jis išvyko 2018 metais, kai Hjustone pastovaus darbo taip ir nerado. Draugai paragino G.Floydą pasinaudoti krikščioniškos įsidarbinimo programos privalumais.

„Jis norėjo pradėti viską iš naujo, jam reikėjo naujos pradžios. Jam patiko, kad jis imasi permainų“, – JAV žiniasklaidai teigė praėjusio savaitę mirusio amerikiečio draugas ir buvęs klasiokas Christopheris Harris.

Jungtines Amerikos Valstijas nuo 2020 m. gegužės 26 d. drebina protestai po incidento Mineapolyje, kur neginkluotas juodaodis George'as Floydas mirė policijai jį areštavus, baltajam policininkui keliu spaudžiant vyro kaklą.
Jungtines Amerikos Valstijas nuo 2020 m. gegužės 26 d. drebina protestai po incidento Mineapolyje, kur neginkluotas juodaodis George'as Floydas mirė policijai jį areštavus, baltajam policininkui keliu spaudžiant vyro kaklą.

Buvęs atletas Mineapolyje dirbo labdaros organizacijos „Salvation Army“ vietiniame skyriuje, vėliau vairavo sunkvežimį ir ėmė budėti prie šokių klubo „Conga Latin Bistro“ durų. Ten jis buvo žinomas kaip „Didysis Floydas“.

„George'as labai mėgdavo, kai jį vis apkabindavo nuolatiniai klientai. Jis labai supykdavo, jei su juo nepasisveikindavai, nes jam patikdavo su visais pasilabinti ir matyti, kaip visi linksminasi“, – pasakojo į klubą vaikštanti Jessi Zendejas.

Beje, kitame klube „El Nuevo Roeo“ apsaugininku yra dirbęs ir G.Floydas, ir jį praėjusią savaitę keliu prie žemės spaudęs policininkas D.Chauvinas. Tiesa, nežinoma, ar jie pažinojo vienas kitą.

Kaip ir labai daug kitų amerikiečių, prasidėjus COVID-19 protrūkiui klubas užvėrė duris ir G.Floydas prarado darbą.

Courteney Ross nuotr./George'as Floydas su savo drauge Courteney Ross
Courteney Ross nuotr./George'as Floydas su savo drauge Courteney Ross

O praėjusį pirmadienį tėvą prarado šešerių metų dukra Gianna, gyvenusi Hjustone su savo mama Roxie Washington. G.Floydas pastaruoju metu draugavo su Courteney Ross, kuri pareiškė, kad jai „plyšta širdis“.

„Jei jis šįryt atsibustų ir pamatytų degantį Mineapolį, jį tai labai nuliūdintų. Jis labai mylėjo šį miestą, į kurį atvyko dėl žmonių ir dėl progos prasimušti gyvenime“, – teigė C.Ross.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius