Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kas pakeis Angelą Merkel?

Angela Merkel apsisprendė nebekandidatuoti į Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) vadovės pareigas ir nesiekti dar vienos Vokietijos kanclerės kadencijos. Geroji žinia: CDU pagaliau priversta rimtai diskutuoti apie savo ateitį – ar bent tiek rimtai, kiek pavyks, rašo „Strategic Europe“ vyriausioji redaktorė Judy Dempsey „Carnegie Europe“ svetainėje skelbiamame straipsnyje.
Akimirkos iš Angelos Merkel gyvenimo
Angela Merkel / „Scanpix“/AP nuotr.

2000 m. perėmusi CDU vairą A.Merkel valdė geležiniu kumščiu. Ji beveik nepraleisdavo reguliarių parlamentinės frakcijos susitikimų ir viską kontroliavo. Metusieji iššūkį partijos vadovei turėdavo pasišalinti. Diskusijos nebuvo skatinamos, ką jau kalbėti apie nepritarimą, rėžia J.Dempsey.

Tačiau dabar A.Merkel apsisprendus ketvirtąjį kartą nekandidatuoti į kanclerės postą, į ringą išsiveržė trys kandidatai į įpėdinius.

„Scanpix“/AP nuotr./Angela Merkel ir Annegret Kramp-Karrenbauer
„Scanpix“/AP nuotr./Angela Merkel ir Annegret Kramp-Karrenbauer

Viena jų yra Annegret Kramp-Karrenbauer. Praėjusį vasarį A.Merkel paskyrė šią 56-erių moterį CDU generaline sekretore. Tai gana įtakingos pareigos. Buvusi Saro žemės ministrė pirmininkė traukia rinkėjų dėmesį ir priklauso liberaliajam partijos sparnui, bet migracijos ir homoseksualių santuokų klausimais yra net konservatyvesnė už A.Merkel, rašo J.Dempsey.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jensas Spahnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jensas Spahnas

Kitas kandidatas – Jensas Spahnas. 38-erių politikas neslepia ambicijų. Praėjusiais metais A.Merkel pakvietė jį eiti sveikatos ministro pareigas. Jis akivaizdžiai atstovauja dešinįjį CDU sparną, kritiškai vertina A.Merkel migracijos politiką ir dvigubą pilietybę.

Galiausiai, rašo autorė, yra buvęs kanclerės priešininkas 63-ejų Friedrichas Merzas. Kadaise jis užėmė labai įtakingas pareigas – vadovavo konservatyviajai parlamentinei frakcijai. Tuo metu turėjo ambicijų perimti ir A.Merkel pozicijas, bet partijos vadovė be ceremonijų jo atsikratė. Dabar jis ketina grįžti tikėdamasis verslo bendruomenės paramos.

Iššūkis – ne laimėti vadovo rinkimus, o susigrąžinti rinkėjus

Visi trys atrodo labai skirtingi, bet visi supranta, kad norėdami užimti Vokietijos kanclerio postą pirmiausia privalės susigrąžinti šimtus tūkstančių rinkėjų, perbėgusių arba pas kraštutinę dešiniąją partiją „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), arba pas Žaliuosius, aiškina ekspertė.

J.Spahnas norėtų pastūmėti partijos ideologiją dešinėn. Neaišku, kaip nusivylusius rinkėjus viliotų F.Merzas, kurio jaunesnė karta ne itin mėgsta. Iš visų trijų kandidatų šiuo metu populiariausia yra A.Kramp-Karrenbauer. Užuot pataikavusi AfD, ji bandytų stiprinti partijos centrą. Tam reikėtų pasiūlyti naują politiką, kaip spręsti Vokietijos tiksinčios demografinės bombos, integracijos, būsto, švietimo ir augančios gebėjimų stokos, nuo kurios kenčia pramonė, klausimus.

Šiuo metu visi kandidatai ruošiasi metiniam CDU suvažiavimui, kuris vyks Hamburge gruodžio 7–8 d. Kad ir kas laimėtų partijos pirmininko pareigas, J.Dempsey įsitikinusi, kad naujojo vadovo laukia sunkūs išbandymai.

A.Merkel įpėdiniui ir galbūt net kitam Vokietijos kancleriui teks gerai persvarstyti šalies vaidmenį Europoje. Jei norime, kad ES išliktų kaip ekonominis, prekybinis ir politinis blokas, Vokietija privalo parodyti jai strateginę kryptį. Skaitmeninimo, globalizacijos ir Kinijos galios audimo tempai tokie greiti, kad nei ES, nei Vokietija nebegali savęs apgaudinėti, esą nieko nereikia keisti, perspėja J.Dempsey.

Teks imtis ilgai ignoruotų problemų

Ilgą laiką manyta, kad po Antrojo pasaulinio karo įtvirtinta ir JAV palaikoma liberalioji Vakarų tvarka amžina. Bet padėtis pasikeitė. Ne tik dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo politikos. Europa ir ypač Vokietija nenori pripažinti, kad pokario era baigiasi. Pasak straipsnio autorės, anuomet įkurtos daugiašalės institucijos nebeatliepia šiandien besikeičiančių geostrateginių sąjungų, naujų regioninių ir pasaulinių jėgų, tokių kaip Kinija, ir naujų grėsmių, ypač kibernetinių išpuolių.

Skaitmeninių technologijų galimybes trikdyti nusistovėjusią tvarką jau pajuto socialinė žiniasklaida ir tradicinės demokratijos praktikos, kurias ilgai laikėme savaimine duotybe. Trikdomos ir globalios tiekimo grandinės – pasak J.Dempsey, ir Vokietijai, kaip eksporto lyderei, ir visai ES pagaliau laikas dėl to sunerimti.

Štai tie sudėtingi klausimai, kurių vokiečių politikai beveik nesprendžia. Galbūt dėl to, kad norint priimti globalizaciją, apsaugoti milžinišką tiekimo grandinių tinklą ir prisitaikyti prie skaitmeninio pasaulio būtina formuoti naują užsienio, saugumo ir gynybos politiką. Bet nuo to priklauso, ar pavyks apginti itin sunkioje padėtyje atsidūrusias vertybes ir demokratines institucijas, įsitikinusi J.Dempsey.

A.Merkel nuo šių klausimų išsisuko. Dabar ji ruošiasi perleisti vadovavimą, bet visiškai neaišku, ar kuris nors iš galimų įpėdinių pasirengęs diskusijas paversti strategija, perspėja autorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius