-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas sieja Donaldą Trumpą, deimantų vagystę Maskvoje ir rusiškų ginklų kontrabandą?

Ne sankcijų ir ne NATO karių iš Rytų Europos atšaukimo iš naujosios JAV Baltųjų rūmų administracijos gali pirmiausia siekti Rusija. Kaip rašo „The Moscow Times“, Maskvai itin knieti susigrąžinti Amerikoje nuo 2010-ųjų kalintį garsųjį ginklų prekeivį Viktorą Butą. Kaip? Tipišku Šaltojo karo būdu – mainais.
VIktoras Butas kalėjime Tailande
VIktoras Butas kalėjime Tailande / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vienas garsiausių visų laikų ginklų kontrabandininkų Viktoras Butas, kurio karjera, kaip manoma, įkvėpė garsaus filmo „Karo dievas“ kūrėjus, dar 2008 metais buvo sučiuptas Tailande.

Po pustrečių metų, Bankokui patenkinus Vašingtono prašymą dėl ekstradicijos, šis Tadžikistane gimęs 49-erių rusas atsidūrė jau JAV kalėjime. 2012 metais V.Butas buvo nuteistas kalėti ketvirtį amžiaus.

Rusija niekada neslėpė norinti susigrąžinti savo pilietį, o dabar, regis, pajuto, kad D.Trumpas gali sutikti su Šaltąjį karą menančiu apsikeitimu kaliniais.

Kam Maskvai reikalingas V.Butas? Žinoma, tai tik gandai, bet kalbama, kad ginklų prekeivis ilgus metus veikė išvien su Rusijos žvalgybos tarnybomis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vikoras Butas kalėjime Tailande
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vikoras Butas kalėjime Tailande

Be to, jis greičiausiai puikiai pažįstamas su vienu įtakingiausių Vladimiro Putino aplinkos žmonių – „Rosneft“ vadovu Igoriu Sečinu – ir žino per daug paslapčių.

Keista deimantų vagystė

Apiplėšimui prireikė drąsos, bet pastangų – ne per daugiausiai. Trys vyrai, apsimetę deimantų turtingam klientui ieškančiais pirkėjais, ramiai įžengė į prabangią brangenybių parduotuvę Maskvoje.

Svečiai sugebėjo įtikinti pardavėjus įleisti juos į saugyklą – juk reikia patikrinti, kas perkama. Bet vos atidarius plienines duris, į parduotuvę įsiveržė dar keturi kaukėti vyrai, kurie iškart nutaikė į pardavėjus ginklus.

Užpuolikai pareiškė esantys Rusijos Federalinės saugumo tarnybos agentai, esą tiriantys nelegalią prekybą deimantais. Iš parduotuvės „agentai“ išsinešė brangenybių už 2,8 mln. JAV dolerių ir 670 tūkst. dolerių grynaisiais.

Fotolia nuotr./Deimantai
Fotolia nuotr./Deimantai

Ši vagystė buvo įvykdyta dar 2010 metų rugpjūtį. Tyrėjai niekur neskubėjo, bet po dvejų metų jų dėmesys nukrypo į dvigubą Rusijos ir JAV pilietybę turintį verslininką Genadijų Klocmaną.

Tyrėjų dėmesys nukrypo į dvigubą Rusijos ir JAV pilietybę turintį verslininką Genadijų Klocmaną.

Įtarimai pasitvirtino, G.Klocmanas netrukus buvo nuteistas ir dešimčiai metų nusiųstas į griežtojo režimo koloniją.

G.Klocmanas ir gyvendamas JAV turėjo problemų su teisėsauga, įvairių įdomių draugų nusikaltėlių ir politikų pasaulyje. Bet šiaip jis nebuvo labai garsus nusikaltėlis, tad Rusijos žiniasklaida į jo areštą didelio dėmesio nekreipė.

Iki šiol – lapkritį pasirodė informacija, kad G.Klocmanas yra vienas iš trylikos JAV piliečių, kalinčių Rusijoje, kuriuos Maskva siekia iškeisti į du rusus, įkalintus Amerikoje.

Siekia susigrąžinti stambias žuvis

Normaliomis aplinkybėmis rusų pasiūlymas amerikiečiams išties viliojantis – juk siekiama iškeisti net 13 mūsiškių į vos du jūsiškius. Tačiau tas rusų duetas – išties stambios žuvys.

Kaip dar rugpjūtį skelbė „Izvestija“, kuri citavo Užsienio reikalų ministerijos dokumentą, Kremlius amerikiečiams dūrė pirštu į pačią savo turimo sąrašo viršūnę. Joje – būtent garsusis ginklų prekeivis V.Butas ir narkotikus lėktuvu gabendavęs pilotas Konstantinas Jarošenka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Butas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Butas

„The Moscow Times“ pastebi, kad būtent šie kaliniai galbūt turi įdomios informacijos apie Rusijos valdžią, todėl pastarąją taip ir domina.

JAV ambasada Maskvoje informacijos apie mainus nekomentuoja, bet patvirtino, kad G.Klocmanas yra kalinamas Rusijoje. Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministerija iš dalies patvirtino gandus.

M.Galeotti: „V.Butas žino daug slaptos informacijos. Tad jei jis kol kas nebendradarbiauja su amerikiečiais, Rusija bijo, kad vieną dieną jis gali prabilti.“

„Smulkmenas dar reikia aptarti konfidencialiai, – naujienų agentūrai „RIA Novosti“ pareiškė Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas. – Bet pagal šią schemą norėtume, kad būtų paleistas K.Jarošenka, taip pat – V.Butas.“

Abu rusai buvo sulaikyti ne Amerikoje. K.Jarošenka 2010-aisiais buvo sučiuptas Liberijoje ir apkaltintas siekiu į JAV įvežti kokaino už maždaug 100 mln. JAV dolerių, o V.Butas 2008 metais buvo areštuotas Tailande.

„V.Butas iš tikrųjų yra nuostabi, unikali asmenybė – jis buvo teisėtai veikęs verslininkas ne visai teisėtose srityse.

Kiek žinau, jis dirbo ir Rusijos žvalgybai, – sako Rusijos saugumo tarnybų ekspertas Markas Galeotti. – Šis vyrukas žino daug slaptos informacijos. Tad jei jis kol kas nebendradarbiauja su amerikiečiais, jie (Rusija, – red.) bijo, kad vieną dieną jis gali prabilti.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Butas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Butas

Pats V.Butas, kurio prekybos ginklais tinklas driekėsi per visą pasaulį, tikina esantis nekaltas, o jam pritaria ir Kremlius. Esą jis buvo apgautas, kai pasakė – o jo žodžiai buvo įrašyti – galėsiantis parduoti Kolumbijos FARC sukilėliams priešlėktuvinių raketų.

Vis dėlto jau senokai kalbama, kad šis kontrabandininkas išties susijęs su Rusijos tarnybomis, konkrečiai – Vyriausiąja žvalgybos valdyba (GRU).

Rusijos ekspertė Karen Dawisha rašo: „V.Butas vykdė nelegalias prekybos ginklais ir narkotikais operacijas, o pinigus dalindavosi su Igoriu Sečinu“. Pastarasis – artimas V.Putino bičiulis, vienas vadinamųjų silovikų lyderių.

Tokius įtarimus sunku įrodyti, bet yra įdomių ženklų, rodančių, kad būtent dėl sąsajų su I.Sečinu V.Butas buvo įkalintas.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Igoris Sečinas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Igoris Sečinas

Vasarą ginklų prekeivio žmona Ala atskleidė, kad JAV pasiūlė sutrumpinti V.Butui bausmę ir patogų gyvenimą Amerikoje – už informaciją apie I.Sečiną. Tačiau V.Butas atsisakė ir buvo ilgam nusiųstas už grotų.

Kalinio draugas – D.Trumpo patarėjas

Iš pirmo žvilgsnio nelengva suprasti, kodėl Rusija mano, kad JAV iškeistų V.Butą ir K.Jarošenką į 13 amerikiečių. Bet metas sugrįžti prie G.Klocmano ir jo biografijos, mat joje – įrašai apie įtartinus verslo sandėrius kartu su dar vienu Rusijoje gimusiu amerikiečiu Felixu Sateriu.

F.Sateriui buvo aštuoneri, kai jo tėvai emigravo į Braiton Byčą – Mažąja Rusija vadinamą rajoną Niujorke. Anot K.Dawishos, F.Saterio tėvas buvo susijęs su rusų mafija.

O pats Felixas gerai pažįstamas su nekilnojamojo turto magnatu – išrinktuoju prezidentu D.Trumpu. F.Saterio vizitinė kortelė skelbia, kad jis – vyresnysis D.Trumpo patarėjas.

„Facebook“ nuotr./Felixo Saterio vizitinė kortelė
„Facebook“ nuotr./Felixo Saterio vizitinė kortelė

Savo ruožtu G.Klocmanas ir F.Sateris – seni draugai. Jie kartu gėrė viename Niujorko bare 1991 metais, kai Felixas įsiutęs dūrė kokteilio taurės šuke jį užrūstinusiam brokeriui į veidą.

1993-aisiais bičiuliai perėmė tarpininkų kompanijos „White Rock Partners“ kontrolę ir iš investuotojų apgaule išviliojo beveik 40 mln. dolerių. F.Sateris ir G.Klocmanas pripažino kaltę.

Iš pirmo žvilgsnio nelengva suprasti, kodėl Rusija mano, kad JAV iškeistų V.Butą ir K.Jarošenką į 13 amerikiečių.

Keistas posūkis – abu jie tuo metu buvo Maskvoje ir abu jie pasiekė susitarimą su JAV teisėsauga. F.Sateris laisvę nusipirko suteikdamas pareigūnams informacijos apie nelegalius JAV Centrinės žvalgybos valdybos pirkinius, o G.Klocmanas teisme įskundė 19 buvusių savo bendražygių.

Aišku, G.Klocmanas vėliau įkliuvo jau rusams ir turėtų kalėti iki 2022 metų. Bet dabar, JAV prezidentu tapus D.Trumpui, kuris su šiuo kaliniu gal ir nepažįstamas, bet tikrai sužinos iš F.Saterio, jis gali tapti mainų į V.Butą dalimi.

„Facebook“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Felixas Sateris (dešinėje)
„Facebook“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Felixas Sateris (dešinėje)

Kita vertus, svarstoma, kad V.Butas Kremliui iš tiesų nėra toks svarbus. Esą priešingu atveju jis jau seniausiai būtų apsikeitęs vietomis su Maskvoje gyvenančiu JAV paslapčių viešintoju Edwardu Snowdenu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius