Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas slypi už vis glaudesnės B.Netanyahu ir V.Putino draugystės

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu negalėjo liautis šypsotis, kai šią savaitę susitiko jau ketvirtą kartą 2016 metais, rašo „Newsweek“.
Vladimiras Putinas ir Benjaminas Netanyahu
Vladimiras Putinas ir Benjaminas Netanyahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Netanyahu Maskvoje lankosi trečią kartą nuo 2015-ųjų rudens. Šįkart – paminėti 25-ąsias Rusijos ir Izraelio diplomatinių santykių atnaujinimo metines.

Izraelis ir Rusija nėra tradiciniai sąjungininkai – prieš daugiau nei 25 metus jie net neturėdavo tiesioginių komunikacijos kanalų. Sovietų Sąjunga Izraelį laikė JAV remiama valstybe, ir 1975 m. netgi agitavo, kad Jungtinės Tautos sionizmą prilygintų rasizmui.

Izraelis savo ruožtu į Maskvą žiūrėjo kaip į regioninių priešų Sirijos ir Egipto sąjungininkę.

Dabar situacija yra pasikeitusi drastiškai. Izraelio „Haaretz“ laikraštis rašo, kad santykiai tarp Izraelio ir Rusijos dar niekada nebuvo tokie geri. V.Putinas ir B.Netanyahu jau turi nemažai priežasčių sutarti, ir jų ateityje gali tik daugėti. Kokių, atsako „Newsweek“?

V.Putinas ir B.Netanyahu nori išvengti susidūrimo Sirijoje

Abi šalys vykdo karines operacijas virš karo draskomos Sirijos. Nesusišnekėjimas, panašu, buvo kaltas dėl to, kad Turkija 2015 m. lapkritį numušė Rusijos naikintuvą. Stephenas Sestanovičius iš Užsienio reikalų tarybos mano, kad tai yra labai svarbi priežastis išlaikyti tvirtus komunikacijos kanalus.

„Šie santykiai tarp dviejų šalių nėra nieko paslaptingo. Rusija praėjusiais metais įsispraudė į regioną. Izraelis suinteresuotas, kad būtų minimali karinių operacijų regione susikirtimo rizika. Pažiūrėkite, kas nutiko, kai Turkija numušė Rusijos naikintuvą. Izraelis nenori, kad tas pats nutiktų jų naikintuvams“, – aiškina ekspertas.

B.Netanyahu mano, kad Rusija gali padėti derėtis su Iranu

„Tel Avivui santykiai su Maskva suteikia galimybę daryti įtaką Sirijos ir Irano, Rusijos partnerių regione, veiksmams“, – teigia „Verisk Maplecroft“ analitikas Daragh McDowellas.

Kadaise JAV buvo Izraelio saugumo nuo Irano garantas. Tačiau pastaruoju metu šių šalių santykiai – ne patys geriausi. B.Netanyahu griežtai prieštaravo Baracko Obamos administracijos branduoliniam susitarimui su Teheranu.

Rusija tuo tarpu yra ginklų tiekėja Iranui. Neseniai jam pristatyta „S-300“ raketų sistema. Izraelis tikėsis, kad jis galės pasinaudoti savo artimais ryšiais su Rusija, kad Irano remiami kovotojai negalėtų prieiti prie naujų ginklų.

„Izraelis susitaikė, kad Iranas gaus raketinę sistemą, ir dabar jam svarbiau yra Rusijos sugebėjimas atkalbėti Teheraną nuo šios ir kitos ginkluotės perdavimo savo remiamoms pajėgoms, tokioms kaip „Hezbollah“, – teigia analitikas.

V.Putinui reikia paramos Sirijoje

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Benjaminas Netanyahu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Benjaminas Netanyahu

Rusija tęsia savo karinę operaciją Sirijoje ir net sustiprino savo pajėgas ten. Jeigu Rusija pasiruošusi ilgalaikiam savo karinių pajėgų laikymui Artimuosiuose Rytuose per Siriją, Izraelis tampa strateginiu sąjungininku.

„Bendradarbiavimas su Izraeliu suteiktų daugiau žinių apie regioninius veikėjus, ypač tai būtų svarbu kovos su terorizmu srityje“, – teigia D.McDowell.

Izraelio karinės žvalgybos informacija apie savo kaimynę Siriją ir kitas šalis būtų tikras turtas Maskvai.

B.Netanyahu nori išlaikyti Golano aukštumas

Izraelio karinės žvalgybos informacija apie savo kaimynę Siriją ir kitas šalis būtų tikras turtas Maskvai.

Per vizitą Maskvoje balandžio mėnesį Izraelio vadovas buvo tiesmukas – jis neketina Izraelio pajėgų atitraukti iš Golano aukštumų, ir šios teritorijos kontrolę pavadino „raudona linija“.

Nors formaliai Golano aukštumos yra Sirijos dalis, nuo 1967 m. ją kontroliuoja Izraelis.

Rusija yra Sirijos valdžios stipriausias sąjungininkas, o glaudūs ryšiai su Kremliumi stiprina B.Netanyahu pozicijas, jeigu Izraelis sumanytų siekti tarptautinio savo valdžios šioje teritorijoje pripažinimo.

V.Putinas gali sumažinti JAV įtaką Artimuosiuose Rytuose

Rusijai nesisekė įtikinti Vakarų šalių prisijungti prie paramos Sirijos prezidento Basharui al Assadui. Tačiau partnerystė su JAV sąjungininku Izraeliu pagerina Maskvos įvaizdį ir suteikia jam daugiau diplomatinės galios – netgi Vašingtono sąskaita.

„Rusija ir Izraelis jau kurį laiką vis daugiau bendradarbiauja saugumo klausimais, nors JAV ir lieka Izraelio svarbiausiu saugumo partneriu, – teigia D.McDowellas. – Rusijai santykių su Izraeliu stiprinimas yra svarbi dalis plano, kaip strategiškai ilgam laikui įtvirtinti savo įtaką Artimuosiuose Rytuose, tuo pačiu sumažinant JAV galią regione.“

B.Netanyahu tikisi pritraukti rusakalbių balsų

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Benjaminas Netanyahu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Benjaminas Netanyahu

Izraelyje gyvena trečia pagal dydį rusakalbių bendruomenė pasaulyje, neskaitant buvusių Sovietų Sąjungos valstybių.

Nors daugelyje Sovietų Sąjungos vietų antisemitizmas buvo sisteminė problema (kai kur tokia ir likusi iki šiol), V.Putinas bando save pristatyti kaip Rusijos žydų bendruomenės draugą. Tai gali pagerinti dabartinės Izraelio valdžios šansus būti perrinkta, teigia D.McDowellas.

„Iš esmės pokytį santykiuose paskatino didėjanti žydų imigrantų iš buvusių Sovietų Sąjungos šalių į Izraelį bendruomenė, – aiškina ekspertas. – Gynybos ministro Avigdoro Liebermano partijos „Yisrael Beitenu“ („Izraelis – mūsų namai“) didžiausia rinkėjų grupe yra tapę rusakalbiai izraeliečiai, ir jų įtaka vis auga.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius