-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas vietoj britų kitais metais pirmininkaus Europos Sąjungai?

Britams per referendumą nusprendus pasitraukti iš Europos Sąjungos, išstojimo procesas, žinoma, užtruks. Tačiau jau dabar svarstoma, kas vietoj Jungtinės Karalystės antrąjį 2017-ųjų pusmetį galėtų pirmininkauti Bendrijai. Bene realiausia, kad atsakomybę perpus dalinsis mažiausios ES narės – Estija ir Malta, skelbia „Euobserver“.
Taavi Roivas
Estijos premjeras Taavi Roivas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Oficialiai dar gali būti, kad šių pareigų Londonas neatsisakys – premjeras Davidas Cameronas antradienį ES šalių lyderiams teigė, kad sprendimą turės priimti jo įpėdinis. Vis dėlto panašiau, kad teks ieškoti kitos valstybės pirmininkės.

O toli nesižvalgoma. Kitų metų sausio 1-ąją pirmininkavimo teisę iš Slovakijos perima Malta, o po britiškojo pusmečio eilė turėjo ateiti Estijai.

Maltoje dabar siūloma paankstinti Estijos pirmininkavimą puse metų – Talinas taip užimtų Londonui skirtus šešis mėnesius.

Tiesa, šalies premjeras Josephas Muscatas pareiškė, kad Malta galbūt galėtų pasidalinti Jungtinei Karalystei skirtą pirmininkavimo pusmetį su Estija. O galbūt netgi pirmininkauti ES visus metus – kad nereikėtų paankstinti visos rotacijos ir sujaukti įvairių šalių pasiruošimo pirmininkavimui planų.

Aišku, dėl šešių mėnesių laikotarpio pasidalinimo kiltų teisinių problemų. Pagal Lisabonos sutartį nuo 2009 metų pirmininkavimo procesas dėliojamas 18 mėnesių periodais, o trys pirmininkaujančios ES narės artimiau bendradarbiauja.

Estija, kurioje gyvena 1,3 mln. žmonių, jau pradėjo ruoštis pirmininkavimo pusmečiui.

„Lengviau pakeisti rotaciją nei laikotarpį“, – „EUobserver“ pripažino vienas ES pareigūnas.

Estija, kurioje gyvena 1,3 mln. žmonių, jau pradėjo ruoštis pirmininkavimo pusmečiui. Diplomatinis korpusas buvo padidintas nuo 70 iki 100 žmonių, o darbuotojų skaičius jau pirmininkaujant bus dar padvigubintas.

„Mes jau pagalvojome, kas bus, jei keisis tvarkaraštis. Esame pasiruošę, tad susitvarkytume“, – pirmadienį teigė Estijos premjeras Taavi Roivas.

Vis dėlto pirmininkaujančiai šaliai nebetenka tokia didelė atsakomybė kaip anksčiau, prieš patvirtinant Lisabonos sutartį – valstybė nebeatstovauja ES pasaulyje, nes pagal dokumentą įkurti Europos Vadovų Tarybos pirmininko ir Bendrijos užsienio politikos vadovo postai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius