-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas yra „Juodasis blokas“, kurio protestuotojai Hamburge kaunasi su policija?

Po smurtinių susirėmimų su policija Hamburge, kuriame vyksta Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimas, keli šimtai radikaliosios kairės aktyvistų, kurie save vadina „Juoduoju bloku“, pateko į pasaulio žiniasklaidos antraštes. Tačiau po vardu „Juodasis blokas“ slepiasi ne tiek organizuota grupė, kiek protesto taktika, rašo dw.com.
„Juodojo bloko“ protestuotojas
„Juodojo bloko“ protestuotojas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Penktadienį prasidėjus dvi dienas vykstančiam G-20 susitikimui, juodai apsirengę ir po juodomis skrybėlėmis bei kaukėmis pasislėpę protestuotojai ėmė blokuoti gatves ir tiltus. Dieną prieš tai kaukėti aktyvistai mėtė alaus butelius į saugumo pajėgas ir padegė kelis automobilius.

Hamburgo policija protestuotojus identifikavo kaip vadinamojo „Juodojo bloko“ narius – bet kas jie yra? Tai nėra aiškiai apibrėžta organizacija, veikiau tai - taktika, kurią pasitelkia kai kurie demonstrantai.

Daugelis protestuose dalyvavusių žmonių neslepia savo veidų, tačiauyra ir tokių. Būtent slepiantys veidus protestuotojai ir yra „Juodasis blokas“. Dėl veidų slėpimo teisėsaugos pareigūnams yra sunkiau juos atpažinti ir, kuomet užsiima nusikalstama veikla, patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai Hamburge prieš G-20 susitikimą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestai Hamburge prieš G-20 susitikimą

Didžiąją dalį „Juodojo bloko“ protestuotojų sudaro radikaliosios kairės aktyvistai – autonominiai anarchistai, kurie nori sugriauti kapitalizmą ir transformuoti jį į libertarinę sistemą, kurioje pinigai ir valdžia nebeturės jokios galios.

Pirmą kartą „Juodojo bloko“ protestuotojai reikštis ėmė dar XX a. devintajame dešimtmetyje, tuometinėje Vakarų Vokietijoje. Jie protestavo prieš atominių elektrinių statybą ir skvoterių iškraustymą iš būstų.

Nors „Juodojo bloko“ narius vienija jų drabužių spalva ir sąsajos su anarchistų judėjimu, atskirų grupuotės narių pažiūros gali reikšmingai skirtis.

Tokios riaušės – ne naujiena Vokietijai. „G-8“ grupės susitikime Rostoko mieste Vokietijoje 2007 m. protestuotojai iš „Juodojo bloko“ sužeidė 400 policijos pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius