-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kasmetiniame V.Putino šou laukiama monologų apie pasaulio politiką

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį surengs kasmetinį tiesioginių klausimų ir atsakymų šou, o Kremlius stengėsi atrinkti dalį iš daugiau negu 1 mln. klausimų, kuriuos iš anksto uždavė gyventojai iš visos šalies.
Klausimų ir atsakymų šou su Vladimiru Putinu rengiamas jau 14 metų iš eilės
Klausimų ir atsakymų šou su Vladimiru Putinu rengiamas jau 14 metų iš eilės / „Scanpix“/AP nuotr.

Kaip ir kasmet, daugeliui didžiausią susirūpinimą kelia didėjančios komunalinių paslaugų kainos ir Rusijos kelių būklė, sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ir pridūrė, jog gyventojai atsiuntė daugybę laiškų su nuotraukomis, kuriose matomos plentuose žiojinčios duobės.

Daugelis taip pat nerimavo dėl didėjančių kainų ir laiku neišmokamų atlyginimų, atstovas sakė žurnalistams.

„Tiesioginė linija“ su V.Putinu, rengiama jau 14 metų iš eilės, suteikia prezidentui tam tikrą galimybę įvertinti nuotaikas šalyje, išklausyti tiesioginių rinkėjų kreipimųsi ir paaiškinti savo veiksmus tiek vidaus, tiek užsienio politikoje.

Šiemet V.Putinas ketina daugiau laiko negu per ankstesnes tokias laidas skirti pasaulio politikos klausimams, sakė Carnegie centro Maskvoje direktorius Dmitrijus Treninas.

„Rusija jau kurį laiką kariauja Artimuosiuose Rytuose. Iki šiol jai sekėsi, bet žmonės susirūpinę. Žmonės taip pat susirūpinę, kad toliau dėsis Ukrainoje“, – pridūrė jis.

Pasak D.Trenino, prezidento žinia bus aiški: „Pasaulis sudėtingas, sudėtinga padėtis. Vakarai nusistatę prieš mus, naftos kainos nusmuko iki lygio, kurio neregėjome pastaruosius 12 metų – taigi, padėtis sunki, bet mes turime susitelkti aplink Kremlių.“

Televizijos tiesiogiai transliuojama klausimų ir atsakymu laida taip pat leidžia rusams pasijusti, kad jų nuogąstavimų išklausoma.

Kai kurių nuomone, tokiu būdu tęsiama Rusijos imperijos tradicija, kai valstiečiai turėjo teisę tiesiogiai kreiptis į carą, prašydami įsikišti ir išspręsti jų problemas.

Savaitę iki šou Rusijos žmonės gali pateikti klausimų specialiame portale arba socialiniuose tinkluose.

„Kad nebūtų staigmenų, ponas Putinas labai įdėmiai stebi liaudies nuotaiką, o tos spaudos konferencijos yra labai svarbios šia prasme – tuomet jis gauna informacijos iš pirmųjų rankų apie žmones šalyje“, – D.Treninas sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“.

Pats V.Putinas šias laidas vadina viena iš iškalbingiausių visuomenės apklausų šalyje.

Savaitę iki šou Rusijos žmonės gali pateikti klausimų specialiame portale arba socialiniuose tinkluose.

Vykstant laidos transliacijai, žmonės gali užduoti klausimų telefonu, o V.Putinas taip pat kalbasi su žmonėmis vaizdo ryšiu, organizuojamas specialiai parinktose vietose visoje šalyje. Tokie kruopščiai surežisuoti šou neretai užsitęsia iki keturių valandų.

Korupcija nedomina

Kaip parodė nepriklausomo Jurijaus Levados viešosios nuomonės tyrimų centro neseniai atlikta apklausa, beveik pusė rusų klaustų V.Putino apie tokius jiems itin aktualius ekonominius dalykus, kaip pajamų lygis ir kainų augimas. Tik 12 proc. respondentų nurodė, kad klaustų prezidento apie korupciją.

Tyrimas, kurio metu kovo 25-28 dienomis buvo apklausti 1600 žmonių įvairiose šalies vietovėse, išryškino ekonominius iššūkius, su kuriais pastaraisiais metais susiduria Rusija.

Rusijos ekonomikai, išgyvenančiai sąstingį, skaudžiai smogė krintančios naftos kainos ir Vakarų sankcijos, kurios šaliai buvo įvestos už Krymo aneksavimą 2014 metų kovą. Spartus rublio kurso kritimas prisidėjo prie didžiulės infliacijos ir išlaidų pragyvenimui didėjimo, o galimybių įsidarbinti sumažėjo.

20-metis automobilių mechanikas Vladislavas Železnovas sakė, kad jei turėtų progą, paprašytų V.Putino padaryti daugiau Rusijos studentų labui.

„Iš tikrųjų noriu, kad jauni žmonės, baigę mokslus, turėtų darbą, – sakė jis. – Noriu, kad jiems nekiltų problemų susirasti darbą, ir kad už tą darbą būtų deramai atlyginama“.

Pasaulyje didžiulio atgarsio sulaukė vadinamieji Panama Papers - iš Panamos teisinių paslaugų bendrovės „Mossack Fonseca“ nutekinti dokumentai, atskleidę pasaulinį mokesčių slėpimo tinklą.

AP / „Scanpix“, Vida Press nuotr./Vienas artimiausių Vladimiro Putino draugų Sergejus Rolduginas (dešinėje) valdė šešėlinę verslo imperiją, turtus susikrovusią galimai nevengiant neteisėtų operacijų
AP / „Scanpix“, Vida Press nuotr./Vienas artimiausių Vladimiro Putino draugų Sergejus Rolduginas (dešinėje) valdė šešėlinę verslo imperiją, turtus susikrovusią galimai nevengiant neteisėtų operacijų

Rusams Panama Papers duomenų nutekėjimo skandalas, kuriame šmėžuoja ir „kukliu muzikantu“ save vadinančio gero V.Putino draugo Sergejaus Roldugino turtai, pernelyg nerūpi.​

V.Putinas jau yra paskelbęs, kad tokie žurnalistiniai tyrimai tėra dar viena Vakarų, siekiančių sužlugdyti Rusiją, informacinė ataka. Nemažai rusų sutinka.

„Greičiausiai neužduočiau jam jokio klausimo“, - AP teigė mokytojas Aleksandras Litvinas ir pridūrė: „Pakratyčiau jo ranką ir pasakyčiau: „Prezidente, viską darote gerai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius