Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kašmyre nuo autonomijos panaikinimo suimta 4 tūkst. žmonių

Per dvi savaites nuo Indijos kontroliuojamos Kašmyro dalies autonomijos panaikinimo šiame neramumų apimtame regione jau sulaikyti tūkstančiai žmonių, pranešė šaltiniai vyriausybėje.
Kašmyras
Kašmyras / „Scanpix“ nuotr.

Kaip naujienų agentūrai AFP sakė pavardės prašęs neviešinti pareigūnas, remiantis Viešojo saugumo aktu – prieštaringai vertinamu įstatymu, leidžiančiu valdžios institucijoms įkalinti asmenis iki dvejų metų nepateikus kaltinimų ar be teismo, buvo suimti mažiausiai 4 tūkst. žmonių.

„Dauguma jų buvo išskraidinti iš Kašmyro, nes čia kalėjimai perpildyti,“ – sakė pareigūnas ir pridūrė, kad tokius duomenis iš kolegų šiame Himalajų regione, kur valdžios nurodymu ribojamas ryšys, surinko palydoviniu telefonu.

Valdžios atstovai jau ne kartą atsisakė pateikti sulaikytųjų skaičių. Tiesa, buvo pranešta, kad per pirmąsias kelias dienas nuo dalinės autonomijos statuso panaikinimo buvo sulaikyti per 100 vietos politikų, aktyvistų ir mokslo įstaigų darbuotojų.

Pasak valdžios atstovų, atlikti „keli prevenciniai sulaikymai“, siekiant užkirsti kelią „viešosios tvarkos pažeidimams“ regione, kur jau tris dešimtmečius vyksta ginkluotas pasipriešinimas Indijos valdžiai.

Džamu ir Kašmyro vyriausybės atstovas spaudai Rohitas Kansalas anksčiau sakė, kad bendro „centralizuoto“ sulaikytų žmonių skaičiaus nėra.

Tačiau Šrynagare – pagrindiniame Kašmyro mieste – naujienų agentūros AFP kalbinti valdžios pareigūnai, tarp jų ir policijos bei saugumo darbuotojai, patvirtino, kad suimta daugybė žmonių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kašmyre
AFP/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kašmyre

Vienas pavardės viešinti nenorėjęs policijos pareigūnas agentūrai sakė, kad „maždaug 6 tūkstančiams sulaikytųjų poroje vietų Šrynagare buvo atlikta medicininė apžiūra“.

„Jie pirmiausia siunčiami į centrinį kalėjimą Šrynagare, o vėliau iš čia išgabenami kariniais lėktuvais“, – pridūrė jis.

Kitas saugumo pareigūnas teigė, kad „kalinami tūkstančiai“, tačiau į šį skaičių neįtraukti gyventojai, kurių sulaikymai policijos nuovadose nebuvo registruojami.

Sužeisti protestuotojai

Pranešama, kad per savaitgalį vykusius protestus Šrynagare buvo sužeisti aštuoni žmonės, o valdžia, siekdama nuslopinti bet kokius neramumus, vėl imasi griežtų apribojimų.

Prieš dvi savaites įvesti judėjimo ir ryšio suvaržymai buvo palaipsniui švelninami, tačiau šeštadienį daugiau nei dešimtyje vietovių aplink Šrynagarą kilus susirėmimams, kai kur šie suvaržymai vėl buvo įvesti. Apie tai pranešė naujienų agentūra „Press Trust of India“ (PTI), remdamasi neįvardytais pareigūnais.

Valdžios atstovai anksčiau neigė pranešimus apie smurtą ir pabrėžė, kad didžiojoje Kašmyro slėnio, kurio didžiąją gyventojų daugumą sudaro musulmonai, dalyje yra ramu.

Džamu ir Kašmyro vyriausybės atstovas spaudai R. Kansalas šeštadienio vakarą žurnalistams patvirtino, kad per savaitgalio susirėmimus buvo sužeisti aštuoni žmonės, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Aukšto rango vyriausybės pareigūnas sekmadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad „iki vakaro“ dalis telefono ryšio veiks kaip įprasta.

Anot pareigūnų, pirmadienį kai kuriose vietovėse bus atidarytos mokyklos.

Kaip pranešė PTI, Džamu mieste, kur gyventojų daugumą sudaro hinduistai, sekmadienį valdžios nurodymu buvo nutrauktas mobilusis interneto ryšys, o vietos gyventojai įspėti neplatinti žinučių ar vaizdo įrašų socialiniuose tinkluose.

Kašmyras yra padalytas į Indijos ir Pakistano administruojamas dalis nuo pat šių šalių nepriklausomybės paskelbimo 1947 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius