Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 10 26 /20:43

Katalonijos lyderis C.Puigdemont'as nepaskelbė pirmalaikių rinkimų, bet apie nepriklausomybę nekalbėjo

Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as, smarkiai vėluodamas, regiono parlamente atsisakė paskelbti pirmalaikius rinkimus, ir pridūrė, kad dėl reagavimo į Madrido veiksmus – planus aktyvuoti 155-ąjį Konstitucijos straipsnį ir perimti regiono kontrolę – turi spręsti parlamentarai.
Carlesas Puigdemont'as
Carlesas Puigdemont'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Katalonija Ispanija

Žiniasklaidoje jau buvo pasirodę pranešimai, esą pirmalaikiai rinkimai vyks gruodžio 20 dieną.

Tačiau keliskart pasisakymą Katalonijos parlamente atidėjęs C.Puidgemont'as galiausiai paskelbė, kad pirmalaikių rinkimų neskelbia.

Katalonijos lyderio teigimu, jis negavo garantijų, kad išankstinio balsavimo paskelbimo atveju Ispanijos vyriausybė nuspręstų nebeaktyvuoti Konstitucijos 155-ojo straipsnio. Šiuo būtų suspenduota regiono autonomija.

„Šiuo metu nėra garantijų rinkimams skelbti“, – tokį sakinį ištarė C.Puigdemont'as, kaip manoma, pasidavęs radikalesnių valdančiosios koalicijos partnerių spaudimui.

„Mano pareiga ir atsakomybė – įvertinti visas galimybes, absoliučiai visas, rasti sprendimą per dialogą, sutartą demokratišką politinio konflikto sprendimą“, – sakė jis.

„Niekas negali sakyti, kad katalonai neturi teisės siekti nepriklausomybės“, – dar pareiškė C.Puigdemontas.

Pasak jo, regiono parlamentas turės nuspręsti, kaip atsakyti į centrinės vyriausybės planuojamą Katalonijos politinių galių perėmimą po Madrido uždrausto referendumo dėl nepriklausomybės. Parlamento posėdis numatytas vėliau ketvirtadienį.

Kita vertus, jis nepaskelbė ir nepriklausomybės bei pareiškė, kad dėl reagavimo į Madrido planus aktyvuoti Ispanijos konstitucijos 155-ąjį straipsnį turi spręsti Katalonijos parlamentarai.

Stebėtojų teigimu, po tokio C.Puigdemont'o pareiškimo tikėtina, kad Madridas paskelbs aktyvuojantis 155-ąjį straipsnį. Tai reikštų, kad C.Puigdemon'tas ir kiti regioninės valdžios lyderiai būtų nušalinti nuo pareigų.

Tiesa, opozicinės Socialistų partijos atstovai dar tikina, kad dar yra „įvairių galimybių žengti į priekį“.

Įmanoma, kad regiono parlamentas vienašališką nepriklausomybės deklaraciją paskelbs penktadienį.

Dar anksčiau du katalonų įstatymų leidėjai atsistatydino dėl pranešimų, kad bus skelbiami pirmalaikiai rinkimai.

Dienraštis „El Pais“ anksčiau irgi buvo pranešęs, esą C.Puigdemont'as dar ketvirtadienio rytą informavo valdančiosios koalicijos „Junts pel Si“ narius, kad po pietų skelbs ne nepriklausomybę, o pirmalaikius rinkimus.

Manoma, kad pasipriešino kraštutiniai kairieji – judėjimas „Liaudies vienybės kandidatūra“ (CUP), siekiantis, jog būtų paskelbta vienašališka nepriklausomybės deklaracija.

Barselonoje susirinkę šimtai nepriklausomybės šalininkų ragino C.Puigdemontą jų „neišduoti“ ir pasisakyti už nepriklausomybę. Išgirdę, kad regiono lyderis neskelbia pirmalaikių rinkimų, žmonės pradėjo ploti.

Juos čia sukvietė būtent CUP, tinkle „Twitter“ apkaltinusi Katalonijos lyderį „nelojalumu“.

„Rinkimų paskelbimas reikštų atsitraukimą. <...> Respubliką – dabar. Be baimės“, – tviteryje paskelbė CUP.

Baskai bando padėti

Ispanijoje pranešama, kad išspręsti krizę Katalonijoje ypač karštai stengiasi autonominis baskų kraštas Ispanijos šiaurėje, anksčiau su Madrido valdžia kovojęs ir teroristiniais metodais, tačiau dabar besidžiaugiantis itin dosnia autonomija.

Skelbiama, kad Baskijos premjeras Inigo Urkullu pastarąsias 72 valandas įnirtingai stengėsi įtikinti Katalonijos lyderį C.Puigdemontą, kad reikia ne vienašališkai skelbti nepriklausomybę, o sušaukti pirmalaikius rinkimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Inigo Urkulu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Inigo Urkulu

Nors baskų valdžios pareigūnai pranešimų nekomentavo, „El Pais“ šaltiniai Baskijos parlamente teigia, kad I.Urkullu susitiko ne tik su C.Puigdemont'u, bet ir su Katalonijos verslininkų bendruomenės atstovais.

Negana to, baskų lyderis esą net gavo katalonų vyriausybės palaiminimą vykti į Madridą ir su centrinės vyriausybės nariais ieškoti išeities iš krizės.

Numato priešinimąsi

Tuo metu Ispanijos ekonomikos ministras Luisas de Guindosas, paklaustas, kaip 176 tūkst. Katalonijos valstybės tarnautojų reaguoja į Madrido planus perimti vadovavimą autonominiam regionui, pripažino: „Gali būti, kad bus pasipriešinta“.

„Tačiau tikimės, kad valstybės tarnautojai žinos, jog bet kokie veiksmai prieš Katalonijos visuomenę bus jai nepalankūs, – pridūrė jis. – Privalu gerbti įstatymus, nes galiausiai pasekmes kentės Katalonijos visuomenė.“

Jei Madridas įgyvendins savo planus, centralizuotas valdymas galėtų trukti iki pusmečio, kol būtų surengti rinkimai ir būtų prisaikdintas naujas Katalonijos parlamentas.

Pagrindinė Ispanijos profsąjungų konfederacija „Comisiones Obreras“ (CCOO) ketvirtadienį paragino Katalonijos valstybės tarnautojus nepaklusti abejotiniems nurodymams.

„Scanpix“/AP nuotr./Mariano Rajoy
„Scanpix“/AP nuotr./Mariano Rajoy

„Rekomenduojame jiems prašyti instrukcijų raštu, jei tie nurodymai jiems atrodytų keisti“, – „Cadena Ser“ sakė CCOO generalinis sekretorius Unai Sordo.

Ispanijos konservatyvioji centrinė vyriausybė planuoja aktyvuoti Konstitucijos 155-ąjį straipsnį, pagal kurį Madridas turi galią susigrąžinti bet kurio maištingo regiono kontrolę.

Straipsnis suteikia vyriausybei miglotas ir dar niekada nenaudotas galias imtis veiksmų, kai iškyla grėsmė šalies „bendrajam interesui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius