Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katalonijos nepriklausomybė: kas vyks toliau? Vadovas po Ispanijoje plintantį chaosą

Ispanijos vyriausybė perėmė regiono kontrolę, o premjeras Mariano Rajoy paleido parlamentą ir paskelbė naujus rinkimus. Tokių veiksmų imtasi po to, kai regioninis Katalonijos parlamentas penktadienį paskelbė regiono nepriklausomybę nuo Ispanijos. Kaip įvykiai klostysis toliau?
Prie Katalonijos parlamento susirinkę demonstrantai laukia nepriklausomybės paskelbimo
Prie Katalonijos parlamento susirinkę demonstrantai laukia nepriklausomybės paskelbimo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip reaguos Ispanija?

Praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Katalonijos parlamentas paskelbė nepriklausomybę, Ispanijos Senatas priėmė sprendimą įvesti tiesioginį valdymą regione, rašo independent.co.uk.

Premjeras M.Rajoy paleido Katalonijos vyriausybę, taip pat pareigų neteko ir regioninis prezidentas Carles'as Puigdemontas bei jo pavaduotojas Oriolas Junqueras. Iki gruodžio 21 d. įvyksiančių rinkimų Katalonijos administracijos įgaliojimus perims centrinės vyriausybės ministerijos.

Ekonomikos ministerija jau padidino regiono finansų kontrolę ir sustabdė galimybę naudotis valstybinėmis lėšomis, t. y. dabar pagrindinėms reikmėms pinigai bus skiriami tiesiogiai. Taigi Madridas nuo šiol visiškai kontroliuoja Katalonijos biudžeto lėšas. Kita vertus, visai įmanoma, jog kai kurie nepriklausomi katalonai taip pat nebemokės mokesčių Ispanijos iždui.

„Scanpix“/AP nuotr./Prie Katalonijos parlamento susirinkę demonstrantai laukia nepriklausomybės paskelbimo
„Scanpix“/AP nuotr./Prie Katalonijos parlamento susirinkę demonstrantai laukia nepriklausomybės paskelbimo

Nepriklausomybė vargiai įmanoma?

Viskas priklauso nuo to, kaip toli abi pusės pasiruošusios eiti. Nėra abejonių, kad Katalonija priešinsis Madrido vyriausybės siekiams valdyti regioną, todėl greičiausiai vėl atsinaujins žiaurūs susidūrimai, kurie šį mėnesį jau sukrėtė provinciją.

Nėra aišku, ar vietiniai rinkimai išspręs krizę. Paskutinė gyventojų apklausa parodė, kad rinkimai greičiausiai bus panašūs į 2015 m., kai nepriklausomybę palaikančios politinės jėgos suformavo mažumos vyriausybę. Kitos apklausos rodo, kad Katalonija tarsi pasidalinusi į dvi priešingas stovyklas, kurios kiekybiškai yra beveik lygios.

Ką mano Europos Sąjunga?

ES reaguoja gana miglotais pareiškimas, tačiau nuosekliai tvirtina, kad palaiko Ispanijos konstituciją. Kai kurių stebėtojų nuomone, Europos komisija nepasisiūlė tarpininkauti šioje situacijoje. Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė, kad po Katalonijos nepriklausomybės deklaracijos paskelbimo „niekas nepasikeitė“. Jis pareiškė, kad Katalonijos parlamento balsavimas nebus pripažintas ES.

ES teisės aktų įstatymų leidžiamojo organo vadovas taip pat pasmerkė Katalonijos parlamento balsavimą, sakydamas, kad jis ES nebus pripažintas.

Europos parlamento pirmininkas Antonio Tajani teigė, kad Katalonijos parlamentas pažeidė teisinės valstybės principus, todėl niekas ES šios deklaracijos nepripažins.

„Scanpix“/AP nuotr./Demonstracijos už ir prieš Katalonijos nepriklausomybę tęsėsi ir naktį.
„Scanpix“/AP nuotr./Demonstracijos už ir prieš Katalonijos nepriklausomybę tęsėsi ir naktį.

Ar kitos šalys pripažins Katalonijos nepriklausomybę?

Didžioji Britanija jau pareiškė, kad nepripažįsta naujai paskelbtos Katalonijos valstybės. Kitos šalys, nenorėdamos sukurti precedento ir paskatinti separastinių judėjimų savo viduje, tikėtina, paseks Didžiosios Britanijos pavyzdžiu.

Vokietija, Prancūzija ir Kipras taip pat leido suprasti, kad jos palaiko Ispanijos vientisumą. Analogiškus pareiškimus išplatino JAV Valstybės departamentas.

„Scanpix“/AP nuotr./Katalonijos valdantieji vienašališką nepriklausomybės deklaraciją pasirašė pustuštėje parlamento salėje
„Scanpix“/AP nuotr./Katalonijos valdantieji vienašališką nepriklausomybės deklaraciją pasirašė pustuštėje parlamento salėje

Kaip vertinti grasinimus panaudoti jėgą?

Pagrindinės Katalonijos separatistinės grupuotės visus civilius gyventojus paragino nepaklusti Madrido valiai, o valstybės tarnautojus nevykdyti centrinės vyriausybės reikalavimų ir atsakyti taikiu pasipriešinimu. Kol kas nėra aišku, ar žmonės parems šiuos raginimus.

Ispanijos vyriausybė pranešė, kad neplanuoja pradėti suėmimų, tačiau nėra aišku, kaip vystysis įvykiai, jeigu vietinės administracijos atstovai atsisakys palikti savo darbo vietas.

Vis daugiau analitikų baiminasi, kad gali prasidėti fiziniai susidūrimai, jeigu įsikiš nacionalinė policija, jau panaudojusi brutalią jėgą, kad nutrauktų pirminį balsavimą dėl nepriklausomybės. Problema gali tapti vietos policijos pajėgos „Mossos d' Esquadra“.

M.Rajoy patikino, kad vietos policijos pajėgų „Mossos d' Esquadra“ vadas bus nušalintas (tai ir buvo padaryta), tačiau ši policijos grupė, palaikanti nepriklausomybę, jau pareiškė, kad nepaklus centrinei valdžiai ir nenaudos jėgos, jei reikės iš pastato išvesti ministrus.

Keletas karininkų prasitarė, kad 17 tūkst. narių turinčios pajėgos suskilo, kadangi dalis palaikė nepriklausomybę, o dalis – ne. „Mossos d' Esquadra“ pajėgos, prieš kurių vadą pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl įtarimų rengus perversmą, turės vykdyti savo naujų viršininkų įsakymus. Esant būtinybei, „Mossos d' Esquadra“ nariai gali būti pakeisti nacionaline policija.

Ar Ispanijos vyriausybė baus Katalonijos lyderius?

Jordi Sanchezas ir Jordi Cuixartas, dviejų didžiausių nepriklausomybės šalininkų grupių lyderiai, jau suimti. Generalinio Ispanijos prokuroro atstovas teigė, kad siekiama jiems pateikti kaltinimus dėl dalyvavimo perversme ir balsavimo už nepriklausomybę organizavimo.

Taip pat sprendžiamas klausimas, ar teisinėn atsakomybėn patraukti tik Katalonijos vyriausybės kabinetą kartu su prezidentu ir viceprezidentu, ar už tai turėtų atsakyti ir parlamento valdybos nariai bei deputatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius