Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katalonijos parlamentas neišrinko naujo regiono vadovo

Katalonijos separatistų partijoms ketvirtadienį nepavyko išrinkti naujojo regiono vadovo, kai radikaliausia jų frakcija atsisakė palaikyti iškeltą kandidatą per balsavimą dėl pasitikėjimo. 
Katalonijos vėliava
Katalonijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ispanija Katalonija

Už buvusio Katalonijos vyriausybės atstovo spaudai Jordi Turullo kandidatūrą per balsavimą pasisakė 64 deputatai, o 65 balsavo prieš, tokiu būdu užkirsdami kelią užbaigti politinę aklavietę šiame turtingame Ispanijos regione.

Keturi deputatai iš kraštutinių kairiųjų partijos „Liaudies vienybės kandidatūra“ (Candidatura d'Unitat Popular, CUP) per balsavimą susilaikė.

Po šio balsavimo Katalonija turi per du mėnesius sudaryti naują regioninę vyriausybę, nes priešingu atveju teks skelbti pirmalaikius rinkimus.

Pagal parlamento statutą per dvi dienas turi būti surengtas antras balsavimas.

J.Turullas, vienintelis kandidatas į regiono vadovo postą, nėra garantuotas, kad per šeštadienį numatytą antrąjį balsavimą surinks reikiamą skaičių balsų. 135 deputatus turinčiame Katalonijos parlamente jam reikia užsitikrinti paprastą daugumą balsų, kad būtų išrinktas.

Be to, net nežinoma, ar buvęs Katalonijos vyriausybės atstovas spaudai galės dalyvauti tame parlamento posėdyje, nes jam yra įteiktas šaukimas penktadienį kartu su penkiais kitais separatistų lyderiais stoti prieš Aukščiausiojo Teismo teisėją.

Teisėjas informuos, kuo konkrečiai jie kaltinami dėl savo vaidmens Katalonijai bandant atsiskirti nuo Ispanijos. Teisėjas netgi gali nurodyti kai kuriuos iš jų iki teismo suimti.

„Svarstymai, svyravimai ir vilkinimas“

Veikiausiai turėdamas tai galvoje, J.Turullas savo kreipimesi į parlamentą nepaminėjo žodžio „nepriklausomybė“, nors CUP reikalavo, kad jis aiškiau deklaruotų savo įsipareigojimą siekti atsiskyrimo nuo Ispanijos, jei nori užsitikrinti jų palaikymą.

Užuot paklusęs jų reikalavimui, J.Turullas paragino vesti dialogą su Ispanijos centrine vyriausybe.

„Kviečiame sėsti prie bendro stalo ir politinėmis priemonėmis spręsti iškilusias problemas“, – sakė jis.

CUP, parlamente turinčiai keturis deputatus, dėl jų balsų tenka svarbus vaidmuo nepriklausomybės šalininkų stovykloje. Likus kelioms minutėms iki parlamento posėdžio pradžios CUP pareiškė, jog nepalaikys J.Turullo kandidatūros, nes jo siūlomoje programoje per mažai akcentuojamas nepriklausomybės siekis.

„Atėjo laikas pasakyti „ne“ svarstymams, svyravimams ir vilkinimui“, – sakė mažos CUP frakcijos parlamente atstovas Carlesas Riera.

Katalonijos parlamento pirmininkas Rogeris Torrentas ketvirtadienį skubiai sušaukė parlamento posėdį, motyvuodamas šį savo sprendimą Aukščiausiojo Teismo „kišimusi“.

Jei parlamentas ketvirtadienį būtų prisaikdinęs J.Turullą, šis prieš Aukščiausiojo Teismo teisėją penktadienį būtų stojęs jau kaip naujasis Katalonijos vadovas ir būtų mažesnė tikimybė, kad jis gali būti pasiųstas už grotų.

J.Turullas yra jau trečiasis katalonų separatistų kandidatas į regiono vadovo postą. Keli bandymai perrinkti į šį postą nušalintą Katalonijos lyderį Carlesą Puigdemont'ą buvo nesėkmingi, o dar vienas kandidatas – kalinamas regiono atsiskyrimo nuo Ispanijos aktyvistas Jordi Sanchezas – trečiadienį atšaukė savo kandidatūrą.

Ispanijos žiniasklaida jį praminė separatistų „planu C“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius