-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazachstano sostinę norima pervadinti šalies lyderio garbei

Kazachstano įstatymų leidėjai nori įamžinti šalies lyderio Nursultano Nazarabajevo vardą. Trečiadienį šalies parlamente pateiktame siūlyme raginamas pakeisti dabartinės sostinės Astanos pavadinimą, pažymint 25-ąsias šalies nepriklausomybės paskelbimo metines.
Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas
Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas

Įstatymo projekte, kuris labiau primena deklaraciją, 76-erių metų N.Nazarbajevas giriamas už „nuostabią tarnystę šaliai“. Paskutinėje pastraipoje raginama būtent jo, pirmojo ir kol kas vienintelio šalies lyderio vardu pavadinti sostinę.

Kazachstano politinė santvarka lemia, kad būtent pats N.Nazarbajevas turės nuspręsti ar patvirtinti šį įstatymo projektą ir pervadinti sostinę savo vardu.

Nursultanas šiuo metu yra populiariausias vyriškas vardas šalyje. Vien per 2015 metus jis buvo suteiktas 38 tūkstančiams naujagimių. Gali būti, kad sostinei bus duotas ir „Nazarbajevo“ pavadinimas, pagal lyderio pavardę.

Astana jau ne kartą pervadinta nuo 1830-ųjų, kai miestas buvo įkurtas kaip Akmolis. Po kelių metų jis tapo Akmolinsku, sovietiniais laikais – Celinogradu, o po nepriklausomybės atgavimo kurį laiką vadinamas Akmola.

„Astana“ kazachų kalboje reiškia sostinė. Šalies sostinės titulą Astana 1998 metais perėmė iš Almatos.

Vaido Mikaičio nuotr./Prezidento Nursultano Nazarbajevo rezidencija
Vaido Mikaičio nuotr./Prezidento Nursultano Nazarbajevo rezidencija

Spręsti gali pats

„Negaliu teigti, kad prezidentas pats imsis atlikti sprendimą“, – teigė šalies Konstitucinės Tarybos pirmininkas Igoris Rogovas. Jo teigimu, N.Nazarbajevas gali grąžinti šį klausimą diskusijoms parlamente arba surengti referendumą, kuriame pasisakytų šalies piliečiai.

Nuo 1989 metų Kazachstanui vadovaujantis N.Nazarbajevas iš pradžių į lyderio postą atsisėdo kaip Komunistų partijos atstovas, o po dviejų metų jau buvo perrinktas ir rinkimuose.

Kazachstano parlamentarai tiki, kad prezidentas sprendimą priims greitai. Kuanišas Sultanovas teigė, kad sostinė gali būti pervadinta jau per artimiausias kelias savaites, o Pavelo Kazancevo manymu, tai turėtų užtrukti iki kitų metų pradžios.

N.Nazarbajevas Kazachstane yra garbinamas kaip vienintelis šalies lyderis. 2010 metais jam buvo suteiktas „elbasio“ titulas, praktiškai atleidžiantis jį ir jo šeimos narius nuo atsakomybės už kriminalinę veiklą.

Pirmadienį Kazachstane pristatytas ir 10 tūkstančių nominalo tengė banknotas, ant kurio puikuojasi pats šalies lyderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius