-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazachstane tęsiantis porinkiminiams protestams policija sumušė žurnalistą

Kazachstano policija sumušė žurnalistą, nušvietusį protestus, kilusius po to, kai buvo patvirtinta atsistatydinusio prezidento Nursultano Nazarbaevo pasirinkto įpėdinio Kassymo-Jomarto Tokaevo pergalė valstybės vadovo rinkimuose, antradienį pranešė reporterio darbdavys.  
Policija sulaiko protestuotoją Kazachstane
Policija sulaiko protestuotoją Kazachstane / „Scanpix“/AP nuotr.

N.Nazarbaevui lojalus karjeros diplomatas K.J.Tokaevas sekmadienį vykusiuose pirmalaikiuose rinkimuose gavo 71 proc. balsų. Rinkimus lydėjo griežti valdžios veiksmai prieš opoziciją ir protestuotojus bei didžiulio masto balsavimo taisyklių pažeidimai.

Privačios naujienų agentūros „Tengri News“ žurnalistas Shokanas Alkhabayevas pirmadienį vėlai vakare buvo sumuštas policijos, kai rengė reportažą apie protestuotojų sulaikymus, pranešė agentūra.

„Policijos pareigūnai mėgino sutrukdyti Tengrinews.kz žurnalistui filmuoti, tada pamėgino atimti iš jo telefoną ir keliskart jam smogė“, – antradienį ryte pranešė „Tengri News“.

Paskelbtame vaizdo įraše ant žurnalisto veido matyti sumušimas, o ant jo kūno – kirstinė žaizda. Anot Sh.Alkhabayevo, policininkai jam smogė ir spyrė, kai jis filmavo policijos operaciją prieš protestuotojus didžiausiame šalies mieste Almatoje.

Policija ir karinės transporto priemonės blokavo gatvę aplink Sairano autobusų stotį, pareigūnams bandant sulaikyti šimtus protestuotojų, skandavusių „Atsibusk, kazache“ ir kitus šūkius.

Protesto akcija, į kurią susirinko keli šimtai žmonių, buvo organizuota siekiant pasmerkti populiaraus poeto Rinato Zaitovo sulaikymą. Poetas buvo sulaikytas, kai protestavo prieš K.J.Tokaevo pergalę rinkimuose.

R.Zaitovas buvo paleistas iš areštinės, kai prie policijos nuovados, kur jis buvo laikomas, susirinko šimtai žmonių. Tačiau policijai jį paleidus, protestuotojai neišsiskirstė ir tęsė savo akciją.

Anot liudininkų, policija šalia autobusų stoties sulaikė kelis žmones. Vidaus reikalų ministerija antradienį nepateikė jokių komentarų.

Maždaug pusė tūkstančio žmonių buvo sulaikyti Nur Sultane ir buvusioje šalies sostinėje Almatoje sekmadienį per protestą prieš rinkimus.

Vidaus reikalų viceministras Maratas Kozhaevas apkaltino „radikalius elementus“ organizavus nesankcionuotus mitingus. K.J.Tokaevas savo ruožtu padėkojo policijai už tai, kad protestai buvo numalšinti.

Sekmadienį buvo sulaikyta ir grupė žurnalistų, tarp jų du naujienų agentūros reporteriai. Visi jie vėliau buvo paleisti.

Tai buvo pirmieji prezidento rinkimai Kazachstane, kuriuose nedalyvavo kovo mėnesį netikėtai atsistatydinęs 78 metų N.Nazarbaevas, valdęs šalį nuo sovietinių laikų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atsistatydinęs Kazachstano prezidentas N.Nazarbaevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atsistatydinęs Kazachstano prezidentas N.Nazarbaevas

Visgi net ir pasitraukęs N.Nazarbajevas, kuriam suteiktas konstitucinis „Tautos lyderio“ titulas ir teisė iki gyvos galvos vadovauti šalies saugumo tarybai, išsaugojo įtaką ir toliau turėtų tarti paskutinį žodį visais svarbiausiais šios 18 mln. gyventojų turinčios Centrinės Azijos valstybės klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius