Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazachstano valdantieji kandidatu į prezidentus siūlo K.J.Tokajevą

Kazachstano valdančioji partija antradienį iškėlė Kassymo-Jomarto Tokajevo kandidatūrą birželį vyksiantiems pirmalaikiams prezidento rinkimams.
Kassymas-Jomartas Tokaevas
Kassymas-Jomartas Tokajevas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Už K.J.Tokajevo kandidatūrą nubalsavo visi 600 valdančiosios partijos „Nur Otan“ delegatų, susirinkusių į neeilinį suvažiavimą sostinėje Nur-Sultane.

Kiek anksčiau antradienį Kazachstanui nuo nepriklausomybės pradžios vadovavęs, bet praeitą mėnesį netikėtai atsistatydinęs eksprezidentas Nursultanas Nazarbaevas pasiūlė valdančiajai partijai per pirmalaikius valstybės vadovo rinkimus iškelti jo laikino įpėdinio lojalisto K.J.Tokajevo kandidatūrą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atsistatydino Kazachstano prezidentas N. Nazarbajevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atsistatydino Kazachstano prezidentas N. Nazarbajevas

„Siūlau svarstyti Tokayevo kandidatūrą, – sakė partijai „Nur Otan“ pirmininkaujantis 78 metų N.Nazarbayevas. – Prašau visų paremti jo kandidatūrą“.

K.J.Tokajevas tapo laikinuoju prezidentu kovo mėnesį, netikėtai atsistatydinus tris dešimtmečius šalį valdžiusiam N.Nazarbaevui.

Buvusiam prezidentui pasakius kalbą per partijos neeilinį suvažiavimą, kiti pranešėjai išėjo į sceną ir ėmė girti K.J.Tokajevą.

„Nur Otan“ išreiškus palaikymą jo kandidatūrai, K.J.Tokajevas beveik neabejotinai laimės birželio 9 dieną vyksiančius rinkimus.

Visi ankstesni balsavimai 18 mln. gyventojų turinčiame Kazachstane nepasižymėjo konkurencingumu, o N.Nazarbaevas 2015 metais surinko beveik 98 proc. balsų.

Vis dėlto K.J.Tokayevas kreipėsi į Konstitucinę Tarybą ir paprašė išaiškinti, ar jis turės teisę balotiruotis į valstybės vadovo postą. Konstitucija numato, kad kandidatas privalo būti pastaruosius 15 metų gyvenęs šalyje, todėl laikinasis lyderis prašo patikslinti, ar į šį laikotarpį bus įskaičiuotas jo darbas atstovaujant Kazachstaną už šalies ribų.

„Esu tikras, kad jis bus deramas lyderis“, – apie 65 metų buvusį diplomatą kalbėjo eksprezidentas, prieš tai pagyręs per jo paties kadenciją pasiektus laimėjimus ekonomikos srityje.

„Didžiuojuosi, kad man teko garbė sukurti nepriklausomą Kazachstaną“, – sakė N.Nazarbajevas.

„Turime šalies raidos vizija 10 metų į priekį... Žmonėms reikia stabilumo ir pasitikėjimo rytdiena. Toliau dirbsiu Kazachstano liaudies labui“, – pridūrė jis.

Pasak K.J.Tokajevo, N.Nazarbajevas išsaugos svarbų vaidmenį priimant vidaus ir užsienio politikos sprendimus.

Be valdančiosios partijos vadovo pareigų, N.Nazarbjevas turi garbės titulą „Elbasi“, verčiamą kaip „tautos lyderis“. Jis taip pat visam gyvenimui paskirtas šalies įtakingos saugumo tarybos pirmininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius