Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

KDR rinkiminėje kovoje šaudoma tikrais ginklais

Pirmadienų Kongo Demokratinėje Respublikoje (KDR) prasideda prezidento ir parlamento rinkimai, konkuruojančios frakcijos jiems ruošiasi mėtydamos akmenis ir šaudydamos į savo oponentus, rašo guardian.co.uk.
Mineralų kasykla
KDR: žmonės išnaudojami mineralų kasyklose / M.Craemerio nuotr.

Sekmadienį policija neleido prezidento Josepho Kabilos pagrindiniam varžovui palikti Kinšasos oro uosto po to, kai visame mieste prasidėję neramumai nusinešė dviejų žmonių gyvybes.

Naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas pranešė apie vieną mirusįjį pakeliui į oro uostą, kitą mieste pastebėjo Jungtinių Tautų atstovas.

Oro uoste užstrigęs opozicijos lyderis Etienne Tshisekedi teigė nepaisysiantis draudimo sekmadienį rengti politinius susibūrimus ir pasikviesiantis KDR gyventojus į oro uostą. Dalis jo rėmėjų buvo pastebėti pakeliui į oro uostą skanduodami jo vardą ir nešini plakatais.

„Mūsų jau miršta tūkstančiai ir dėl kelių sužeidimų kova nebus nutraukta“, – sakė Etienne Tshisekedi taip primindamas savo kaltinimą dabartiniam KDR prezidentui, esą jis kaltas dėl žmonių nesaugumo ir skurdo. Tačiau Etienne Tshisekedi po kelių valandų derybų su Jungtinių Tautų atstovais nugabentas į namus.

Šeštadienį Josephas Kabila, Etienne Tshisekedi ir dar vienas jų varžovas Vitalis Kamerhe surengė politinius sambūrius. Aukų esą nepavyko išvengti ir tada – V.Kamerhe teigė, kad buvo nužudyti 4 žmonės. Tačiau skaičius nėra patvirtintas.

Dabartinis prezidentas šiemet pasirašytoje Konstitucijoje numatė, kad prezidento rinkimus galima laimėti po vieno turo paprasčiausia balsų dauguma. Analitikų teigimu, J.Kabila turi pranašumą prieš susiskaldžiusią opoziciją.

KDR rinkimai po 1998-2003 metų karo rengiami jau antąjį kartą. Rinkimams įrengta 60 tūkst. balsavimo stočių. Opozicija teigia, kad kai kurios jų yra fiktyvios, skirtos balsavimo rezultatų klastojimui. J.Kabila taip pat kaltinamas valstybinės žiniasklaidos išnaudojimu savo rinkiminei kampanijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius