Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kenijoje opozicijos lyderis R.Odinga prisaikdintas „liaudies prezidentu“

Kenijos opozicijos lyderiui Railai Odingai antradienį buvo inscenizuota prisaikdinimo ceremonija, kurią stebėjo tūkstančiai jo šalininkų, įpykusių, kad vyriausybė nurodė pagrindiniams transliuotojams rodyti tiesiogiai šį renginį.
Raila Odinga
Raila Odinga / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kenija Rinkimai

Valdžia pakartotinai perspėjo, kad tokia inauguracija yra išdavystė ir kad R.Odingai dabar gresia areštas.

Vis dėlto, kadangi šios priesaikos žodžiai skyrėsi nuo konstitucinės, kokios šio politinio teatro akto pasekmės bus R.Odingai, neaišku.

„Aš, Raila Amolo Odinga, visiškai suvokdamas šį didį pašaukimą, perimu Kenijos Respublikos liaudies prezidento pareigas“, – pareiškė jis per trumpą ir gana chaotišką ceremoniją, sukėlusią džiaugsmo jūrai žmonių.

„Mes tesėjome savo pažadą Kenijos žmonėms“, – pasakė R.Odinga, prieš išvykdamas skubiai, o visi susirinkusieji išnyko per kelias minutes.

Iki ceremonijos kurį laiką tvyrojo nežinomybė – jo šalininkai, kepinami saulės, laukė; komentatoriai svarstė, ar tikrai 73-ejų opozicijos lyderis „inauguruosis“, mat ši ceremonija buvo atidėliojama nuo gruodžio.

Tuo metu žiniasklaida virte virė dėl vyriausybės perspėjimo transliuotojams neatspindėti šio įvykio. televizijos tinklas „Citizen TV“ rytą buvo visai išjungtas, blokuoti NTV siųstuvai.

Pernai lapkritį Kenijos opozicijos lyderis R.Odinga atsisakė pripažinti prezidento Uhuru Kenyattos inauguraciją ir pareiškė, kad po dviejų savaičių (gruodžio 12 dieną) pats duos prezidento priesaiką.

„Būsiu prisaikdintas, nes esu teisėtas prezidentas. Būsime prisaikdinti gruodžio 12 dieną“, – sakė R.Odinga.

Tada jis pažymėjo, kad ši ceremonija bus panaši į Zimbabvės naujojo prezidento Emmersono Mnangagwos, kuris buvo prisaikdintas nušalinus jo pirmtaką Robertą Mugabe.

Tuo tarpu 56 metų U.Kenyatta lapkričio 28 dieną buvo prisaikdintas antrai penkerių metų kadencijai po neramaus rinkimų proceso, smarkiai supriešinusio šalį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Uhuru Kenyatta
AFP/„Scanpix“ nuotr./Uhuru Kenyatta

U.Kenyattos pergalę rugpjūčio 8 dieną vykusiuose rinkimuose Aukščiausiasis Teismas buvo anuliavęs, todėl spalį teko rengti pakartotinius rinkimus. Opozicija juos boikotavo, pareiškusi, kad balsavimas nebus laisvas ir sąžiningas. Juos laimėjo U.Kenyatta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius