Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kenijos opozicija atmeta prezidento U.Kenyattos pergalę žadančius negalutinius rinkimų rezultatus

Kenijos opozicijos pagrindinis kandidatas į prezidentus Raila Odinga trečiadienį pareiškė nepripažįstantis antradienį vykusių valstybės vadovo rinkimų preliminarių rezultatų, rodančių, kad prezidentas Uhuru Kenyatta smarkiai lenkia savo varžovą.
Uhuru Kenyatta
Uhuru Kenyatta / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Duomenys, gauti patikrinus daugiau nei 11 mln. balsalapių, rodo, kad U.Kenyatta pirmauja su 55 proc. balsų, o R.Odinga turi 44 proc. balsų. Prezidento atotrūkis nuo pagrindinio savo varžovo dabar yra daugiau nei 1,1 mln. balsų, nurodė Rinkimų komisija (IEBC).

Per trečiadienį anksti ryte surengtą spaudos konferenciją R.Odinga pareiškė, kad šie rezultatai yra suklastoti ir sakė, kad IEBC nepateikė jokių dokumentų, pagrindžiančių šių duomenų tikrumą.

„Sistema žlugo, – sakė R.Odinga žurnalistams. – Iš esmės balsuoja kompiuteris.“

R.Odinga ir U.Kenyatta yra seni politiniai priešininkai ir tai nėra jų pirmoji akistata rinkimuose. Pirmą kartą dėl prezidento posto jie grūmėsi 2013 metais, ir pergalę tada taip pat šventė U.Kenyatta.

R.Odinga ir U.Kenyatta yra seni politiniai priešininkai ir tai nėra jų pirmoji akistata rinkimuose. Pirmą kartą dėl prezidento posto jie grūmėsi 2013 metais, ir pergalę tada taip pat šventė U.Kenyatta.

Prognozuota, kad tarp R.Odingos ir U.Kenyattos per šiuos rinkimus vyks nuožmi kova. Šalyje visą agitacijos laikotarpį tvyrojo didžiulė įtampa. Ji dar išaugo, kai pasibaigus rinkimų kampanijai buvo nužudytas aukšto rango rinkimų pareigūnas, o opozicija nepaliaudama tvirtino, kad rezgamas sąmokslas suklastoti balsavimo rezultatus.

72 metų R.Odingai tai yra jau ketvirtasis ir veikiausiai paskutinis bandymas siekti prezidento posto. Jis tvirtina, kad 2007 ir 2013 metais vykusiuose prezidento rinkimuose pergalė iš jo buvo pavogta.

R.Odinga ne kartą reiškė abejonių balsavimo patikimumu ir tvirtino, kad šių metų rinkimus pralaimės tik tuo atveju, jei rezultatai bus suklastoti.

Panašius kaltinimus dėl suklastotų rezultatų jis žėrė ir po 2007 metais vykusių visuotinių rinkimų, išprovokavusių ne vieną mėnesį trukusius etninius ir politinius neramumus, nusinešusius 1 100 gyvybių.

Pirmą kartą 2013 metais prezidentu išrinktas U.Kenyatta siekia antros kadencijos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Visuotiniai rinkimai Kenijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Visuotiniai rinkimai Kenijoje

Įtampa šalyje smarkiai išaugo, kai anksčiau šį mėnesį sostinės Nairobio prieigose buvo aptiktas kankinto ir vėliau pasmaugto rinkimų pareigūno Chriso Msando kūnas.

R.Odinga: „Nuogąstaujame, jog būtent dėl šios priežasties buvo nužudytas ponas Chrisas Msando.“

Ch.Msando buvo biometrinės balsavimo sistemos, kuri, pasak IEBC, turėtų užkirsti kelią sukčiavimui per rinkimus, pagrindinis administratorius.

Kalbėdamas apie savo įsitikinimą, kad antradienį vykusio balsavimo rezultatai yra suklastoti, R.Odinga pažymėjo: „Nuogąstaujame, jog būtent dėl šios priežasties buvo nužudytas ponas Chrisas Msando“.

.IEBC narė Roslyn Akombe sakė, jog neįvardijama politinė partija prieštaravo rezultatų skelbimui, tačiau „mes, kaip komisija, nusprendėme, kad skaidrumas ir atskaitomybė yra dalis mūsų įsipareigojimo rinkėjams ir Kenijos žmonėms“.

„Dėl šios priežasties mes, kaip komisija, priėmėme sprendimą toliau skelbti rezultatus“, – pridūrė ji.

Pergalei jau pirmajame prezidento rinkimų ture iškovoti kandidatui reikia užsitikrinti daugumą visos šalies mastu atiduotų balsų ir mažiausiai ketvirtadalį balsų 24-iose iš 47-ių šalies apygardų.

Balsų skaičiavimas laikomas opiausiu rinkimų proceso etapu, nes praeityje Kenijoje po rinkimų ne kartą yra prasiveržęs smurtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius