-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 16 /15:49

Kenijos policija vaikė ašarinėmis dujomis prezidento posto siekusio Railos Odingos šalininkus

Kenijos policija šeštadienį ašarinėmis dujomis vaikė prezidento rinkimus pralaimėjusio kandidato Railos Odingos šalininkus, susirinkusius prie Aukščiausiojo Teismo pastato, likus kelioms valandoms iki planuojamo jo advokatų veiksmo – pateikti skundą dėl rinkimų rezultatų.
Kenijos policija vaikė ašarinėmis dujomis prezidento posto siekusio Railos Odingos šalininkus.
Kenijos policija vaikė ašarinėmis dujomis prezidento posto siekusio Railos Odingos šalininkus. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

R.Odinga atsisako pripažinti turtingiausio Kenijos žmogaus Uhuru Kenyattos pergalę per pirmąjį rinkimų ratą.

Kovo 4-ąją Kenijoje vykę rinkimai buvo pirmieji nuo 2007 metų, kai ginčijami rezultatai išprovokavo didelius genčių susirėmimus, per kuriuos žuvo per 1 200 žmonių.

Mažiausiai vienas žmogus buvo sužeistas šeštadienį, kai policija greitai išvaikė prie teismo rūmų susirinkusią minią, pasakojo įvykio vietoje esantis naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas.

Kai kurie R.Odingos šalininkai vilkėjo marškinėlius su šūkiais „Palaikau peticiją“ ir „Teismą demokratijai“, atkartojančius šio kandidato pareiškimus, kad jo peticija bus Kenijos demokratijos išbandymas.

Tiek U.Kenyatta, tiek rinkimų komisija neigia susitarę klastoti rinkimų rezultatus.

Kenijos prezidento rinkimus pralaimėjęs premjeras R.Odinga užginčijo balsavimo rezultatus

Kadenciją baigiantis Kenijos premjeras Raila Odinga, kurio pralaimėjimą prezidento rinkimuose Uhuru Kenyattai nulėmė nedidelis balsų skaičius, šeštadienį oficialiai užginčijo rinkimų rezultatus.

R.Odingos Koalicijos už reformas ir demokratiją (CORD) pareigūnai pateikė ieškinį Aukščiausiajam Teismui, kai premjeras pasakė kalbą savo šalininkams ir žurnalistams, susirinkusiems prie jo biuro.

„Neturiu jokių dvejonių teisėtai užginčyti rinkimų baigtį, – sakė jis. – Padaryti priešingai būtų naujosios konstitucijos išdavystė – tuo pačiu visko, ką brangina Kenijos žmonės.“

U.Kenyatta, kuris tik per plauką išvengė antrojo rinkimų rato, pelnydamas 50,07 proc. balsų, įveikė savo pagrindinį varžovą R.Odingą daugiau kaip 800 tūkst. balsų daugiau.

Per savo trečią nesėkmingą mėginimą užimti šalies vadovo postą R.Odinga surinko 43,31 proc. balsų. Jis sakė paklusiantis Aukščiausiojo Teismo nutarčiai ir paragino taip pat elgtis U.Kenyattą.

„Ne kartą rodžiau, kad esu pasiruošęs parodyti pagarbą ir paklusti Aukščiausiojo Teismo sprendimui. Kviečiu savo brolį Uhuru viešai padaryti tą patį“, – sakė jis.

Premjero partijos pareigūnai ketino įteikti savo peticiją penktadienį, tačiau sakė atidėję šį žingsnį iki šeštadienio – paskutinės dienos, kai tai galima padaryti – nes buvo tikimasi, kad pilietinės visuomenės judėjimai pirmiau pateiks atskiras peticijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius