Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Khalidas Masoodas: kas populiarų vaikiną pavertė Vestminsterio skerdiku

Gimė kaip Adrianas Elmsas, augintas kaip Adrianas Ajao, o mirė kaip Khalidas Masoodas. Kintanti tapatybė ir verdantis pyktis populiarų mokinį pasuko destruktyviu keliu, rašo „The Guardian“.
Khalidas Masoodas, Vestminsterio teroro akto organizatorius
Teroro išpuolis Londone / Huntleys school website nuotr.

Senoje mokyklos nuotraukoje besišypsantis Adriano Ajao veidas vaizduoja sveiką, laimingą viduriniosios klasės vaikiną Tanbridž Velso mieste. Pasitenkinimu švytintis po futbolo varžybų maratono, jis buvo pasiekęs savo gyvenimo viršūnę.

Tai, kad perspektyvus, sportiškas ir populiarus paauglys tapo „Islamo valstybės“ įkvėptu žudiku, atsakingu už atakas prie Didžiosios Britanijos parlamento, pritrenkė seniau jį pažinojusius. Dabar tai yra ir saugumo tarnybų skubaus ir išsamaus tyrimo objektas.

„Jis buvo veržlus, tikrai šaunus vyrukas“, – teigia kartu Huntleys mokykloje mokęsis Stuartas Knightas. – Mūsų futbolo komandos nuotrauka padaryta po 24 valandas trukusių remiamų futbolo rungtynių, kurios buvo skirtos surinkti lėšų sporto salei. Mums buvo apie 14 metų. Visi sutarė su Adrianu, jis buvo puikus vaikinas.“

„Scanpix“/AP nuotr./Khalidas Masoodas
„Scanpix“/AP nuotr./Khalidas Masoodas

Tačiau yra ir istorijų, kurios paaiškina, kodėl Adrianas Ajao, kuris gimė kaip Adrianas Elmsas ir mirė kaip Khalidas Masoodas, visiškai persimainė ir pasuko itin prastu keliu, pavertusiu „mielą vaikiną“ į žiauriausią nuo 2005 m. teroristą mirtininką Didžiojoje Britanijoje.

Tarp jų – tapatybės pokytis ir įsitikinimas, galbūt net paranojiškas, kad jis buvo pašalietis – juodaodis vaikas, gimęs ne santuokoje 1960 m. paauglei baltajai mamai Kente. Panašu, kad jame virė apmaudas ir pyktis, kuris įvairiais gyvenimo epizodais „sprogdavo“ ir pavirsdavo smurtiniais veiksmais, naudojant ir peilius. Šios savybės, susidūrusios su „Islamo valstybės“ ekstremizmu, pavirto mirtinu deriniu.

Jautėsi atstumtas

Jo mama Janet Elms gimdymo metu tebuvo 17 metų. Dvejus metus sūnų ji augino viena, tuomet ištekėjo už Philipo Ajao ir persikėlė iš Londono priemiesčio Hainault į Tanbridž Velso miestą. Jo du jaunesni broliai gimė elegantiškame mieste ir šeima gyveno apsupta didelių Viktorijos laikų pastatų. Žudiko mama lankė vietos bažnyčią.

Kaimynai apibūdino, kad šeima buvo maloni ir normali.

„Jis turėjo didelę charizmą, visi jį mėgo. Jis buvo labai gabus ir ypač talentingas chemikas. Manau, galbūt jis norėjo atlikti ką nors didesnio po to, kai paliko mokyklą“, – teigė buvęs bendraklasis Kentonas Tillas.

Anot K.Tillo, tarp bendraamžių A.Ajao buvo žinomas kaip Juodasis Ade – šis slapyvardis vargiai maskavo rasizmą.

16 metų A.Ajao paliko mokyklą, nutraukė ryšius su bendraklasiais ir nugrimzdo į smulkių nusikaltimų liūną.

„Reuters“, AP nuotr./Teroro išpuolis Londone
„Reuters“, AP nuotr./Teroro išpuolis Londone

18 metų A.Ajao buvo sučiuptas prekiaujantis narkotikais ir buvo teisiamas dėl nusikalstamų veiksmų. Buvę draugai teigė, kad A.Ajao įlindo į skolas ir vėliau paliko miestą. Vienas iš liudijimų – A.Ajao vartojo kokainą, tačiau sugebėjo išsilaikyti darbe „Woolworths“.

28 metų A.Ajao sutiko merginą Jane Harvey ir bandė suimti savo gyvenimą į rankas. Pora susilaukė dukters 1992 m. ir persikėlė į kaimišką vietovę Sasekse, ieškodami ramybės. Jie gyveno keturių miegamųjų kambarių name su dideliu sodu, A.Ajao įsidarbino vietinėje chemijos įmonėje, kuri gamino valiklius viešbučiams ir restoranams. Taip pat jis pradėjo studijuoti universitete, netgi įkūrė savo verslą – tačiau jo polinkis į atsiskyrimą ir susvetimėjimą pradėjo stiprėti.

2000 m. ramus gyvenimas kaime pasibaigė smurtu. Vieną naktį išėjęs iš baro A.Ajao peiliu rėkdamas ir gestikuliuodamas supjaustė vietinio gyventojo mašinos sėdynes. Savininkui išėjus, A.Ajao peiliu supjaustė jo veidą, ant jo iki šiol liko 8 centimetrų randas.

Po šio incidento A.Ajao šeima buvo atstumta mažo miestelio bendruomenės ir teismo buvo įpareigota išsikelti. Dvejus metus A.Ajao praleido kalėjime.

Tuo metu, po rugsėjo 11 d. atakų JAV, daugelis Didžiosios Britanijos ekstremistų sėdėjo kalėjimuose – kalėjimai tapo radikalizmo sklaidos centrais.

2003 m. rugsėjį, jau gyvenant Istborne, A.Ajao vėl pateko į kalėjimą, šį kartą šešiems mėnesiams dėl vyro užpuolimo peiliu – vėl buvo supjaustytas veidas. Tuo metu, po rugsėjo 11 d. atakų JAV, daugelis Didžiosios Britanijos ekstremistų sėdėjo kalėjimuose – kalėjimai tapo radikalizmo sklaidos centrais. Nauji samdiniai dažnai buvo pasirenkami iš jaunų vyrų, kurie jau pasižymėjo smurtiniais nusikaltimais, taip pat negalėdavo rasti savo tapatybės. Toks buvo ir A.Ajao.

Vedė islamo sekėją

Per kelis mėnesius išėjęs iš kalėjimo A.Ajao vedė jauną islamistę merginą Farzana Malik, kuri dirbo rinkodaros asistente. Tai, panašu, tapo lūžiu – A.Ajao virto Khalidu Masoodu.

K.Masoodo gyvenimo aprašyme užfiksuota, kad po vedybų būsimas žudikas įgavo kvalifikaciją mokyti anglų kalbos pagal „Tesol“ programą. Tai jam atvėrė duris į Saudo Arabiją.

Sulaukus 40-ies metų, pirmąja K.Masoodo stotele tapo Yanbu miestas prie Raudonosios jūros, maždaug už 60 km nuo Medinos, kuri laikoma pranašo Mahomedo gimimo vieta. Saudo Arabijoje K.Masoodas anglų kalbos mokė civilinės aviacijos darbuotojus.

Išvykimas į Saudo Arabiją mokyti angų kalbos, anot saugumo tarnybų, yra įprastas būdas radikalizuoti naujus „Islamo valstybės“ samdinius. Tačiau išlieka neaišku, ar šiuo atveju K.Masoodas buvo radikalizuotas Saudo Arabijoje.

Sugrįžo į Didžiąją Britaniją

Kaimynas, kuris panoro likti neįvardytas, tikino, kad K.Masoodas judėjo „lyg šešėlis“, dažniausiai naktimis, apsirengęs juodais islamo rūbais ir kepure.

2009 m. K.Masoodas jau buvo grįžęs į Lutoną Didžiojoje Britanijoje, kur, kaip nurodo jo CV, jis dirbo vyresniuoju anglų kalbos mokytoju kolegijoje.

Rasiniai ir religiniai nesutarimai tuo metu buvo itin sustiprėję, kuomet šiuo metu uždrausta islamo grupuotė „Al Mahajaroun“ susidūrė su radikalios dešinės gatvės protestų grupuote „English Defence League“, kuri susiformavo Lutone.

Tuo metu K.Masoodas gyveno su 29 metų moterimi iš Gambijos Rohey Hydara, kuri, vertinama, galėjo būti jo žmona. Anot kaimynų, pora turėjo du vaikus. Nėra aišku, ar K.Masoodas išsiskyrė su F.Malik ir kaip.

Kaimynai apie K.Masoodą atsiliepė skirtingai. Mokytoja Katie Garricques teigė, kad jis buvo visuomet mandagus ir dažnai prižiūrėjo veją. Tačiau kitas kaimynas, kuris panoro likti neįvardytas, tikino, kad K.Masoodas judėjo „lyg šešėlis“, dažniausiai naktimis, apsirengęs juodais islamo rūbais ir kepure.

Vienu metu jis buvo patekęs ir į saugumo tarnybos MI5 akiratį, tačiau jis vargiai galėjo būti pavadintas netgi „periferine figūra“.

Tuo metu K.Masoodas jau save vadino Khalid Choudary. Lutono centrinės mečetės lyderiai tikino, kad nėra pažįstami su juo, savo pranešime jie pasmerkė teroro aktą.

Apie 2013 m. K.Masoodas persikėlė į „Forest Gate“ vietovę Rytų Londone ir čia liko trejus metus, anot vietinių gyventojų, nereguliariai lankydavo mečetę.

Pakeitęs dar kelias gyvenamąsias vietoves K.Masoodo paskutiniais – keturioliktaisiais – namais tapo Winson Green vietovė Birmingame. Kaimynai apie praėjusiais metais įsikrausčiusį K.Masoodą atsiliepė kaip apie „susidvejinusią asmenybę“, daliai jų jis atrodė kaip vampyras. Anna Goras teigė, kad „jo veidas galėjo persimainyti per sekundę, o žvilgsnis tapdavo įtemptas ir atrodydavo kaip velnio“.

„Jis dažnai kalbėdavo apie tai, kad britai savo vaikų neaugina tinkamai ir siunčia į žemų standartų mokyklas. Aš esu katalikė. Jis man teigė, kad savo vaikus išsiunčiau į mokyklą, kuri yra netikusi ir ne tokia gera, kaip islamo mokyklos“, – teigė A.Goras.

„Scanpix“/AP nuotr./Namas Birmingame, kuriame gyveno Khalidas Masoodas
„Scanpix“/AP nuotr./Namas Birmingame, kuriame gyveno Khalidas Masoodas

Prieš teroro aktą K.Masoodas buvo persikėlęs į pietinę pakrantę, kur už 60 svarų sterlingų užsisakė numerį „Preston Park“ viešbutyje, Braitone. Verslininkas Michaelis Petersenas, sutikęs K.Masoodą prie registratūros, teigė, kad „jo dantys buvo labai balti, jis šypsojosi, buvo iškalbingas ir mandagus“. Viešbutyje K.Masoodas pasakojo istorijas ir pokštus apie tai, kur gyveno. Tai vyko likus kelioms valandoms iki kruvino teroro akto, kuriame žuvo 4, o sužeista daugiau nei 50 žmonių

Už šimtų mylių Vakarų Velse likusi K.Masoodo mama išlieka už uždarų durų savo fermoje saugoma policijos. Kaip ir mokyklos draugai, ji taip pat kovoja su siaubu, kad jos vaikas užmušė keturis žmones. Pareigūnai žiniasklaidą informavo, kad komentarų teikti K.Masoodo mama nenori, jos vyras ligoninėje ir jaučiasi nekaip.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius