Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kijevas ir Teheranas pradėjo derybas dėl Irake numušto ukrainiečių lainerio

Kijevas per trečiadienį prasidedančias derybas su Teheranu dėl pernai Irake numušto ukrainiečių keleivinio lėktuvo reikalaus patvirtinti tyrimo baigtį, pareiškė generalinio prokuroro pavaduotojas Giunduzas Mamedovas.
Lėktuvo „Boeing 737-800“ nuolaužos
Lėktuvo „Boeing 737-800“ nuolaužos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Reikalausiu oficialiai patvirtinti, ar baigėsi tyrimas dėl asmenų, atsakingų už Ukrainos lėktuvo numušimą, taip pat atsakyti, kokia yra bylos nagrinėjimo būsena – jeigu, žinoma, ji yra inicijuota“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė pareigūnas.

Į Kijevą 752-uoju reisu skridęs Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lėktuvas „Boeing 737-800“ pernai sausio 8 dieną buvo numuštas dviem raketomis ir sudužo vos pakilęs iš Teherano pagrindinio oro uosto. Per incidentą žuvo visi 167 keleiviai ir devyni įgulos nariai, įskaitant 82 irakiečius, 63 kanadiečius, 11 ukrainiečių, 10 švedų, septynis afganus ir tris britus.

Po kelių dienų Irakas pripažino, kad jo pajėgos netyčia numušė į Kijevą skridusį lainerį, paaštrėjus įtampai JAV ir Irako santykiuose.

Abiejų valstybių priešprieša buvo pasiekusi piką, kai 2020-ųjų sausio pradžioje amerikiečių dronas sudavė smūgį, per kurį žuvo įtakingas irakiečių generolas Qassemas Soleimani. Tuomet buvo būgštaujama, kad regioną gali apimti tolesnis smurtas.

Vėliau Irako revoliucinės gvardijos aerokosminių pajėgų vadas Amiras Ali Hajizadeh pareiškė, kad prisiima visą atsakomybę už ukrainiečių lėktuvo katastrofą.

Sausį ukrainiečių užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškė, kad Kijevas gavo Irako techninę ataskaitą apie katastrofos aplinkybes.

VIDEO: „Juodosios dėžės“ atskleidė kraupią tiesą: per klaidą numušto lėktuvo pilotai po pirmojo smūgio dar buvo gyvi

Vasarį žiniasklaida paviešino garso įrašą, kuriame asmuo, šaltinių identifikuotas kaip Irako užsienio reikalas ministras Mohammadas Javadas Zarifas, aptaria tikimybę, jog laineris buvo numuštas sąmoningai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius