Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 28 /16:53

Kijeve viešintis JAV saugumo patarėjas aptarė su prezidentu padėtį Rytų Ukrainoje

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį aptarė su šalyje viešinčiu JAV patarėju nacionalinio saugumo klausimais Johnu Boltonu abiejų šalių tvirtesnio bendradarbiavimo perspektyvas.
Volodymyras Zelenskis ir Johnnas Boltonas
Volodymyras Zelenskis ir Johnnas Boltonas / „Scanpix“/AP nuotr.

Per susitikimą taip pat buvo aptartas pasiruošimas dvišalėms deryboms valstybių vadovų lygiu.

„Ukrainos prezidentas išreiškė viltį, kad JAV galės labiau prisidėti prie derybų dėl Donbaso. Jis pažymėjo, kad Ukraina sveikintų Jungtinių Valstijų prisijungimą prie [viršūnių susitikimų] Normandijos formatu“, – skelbiama ukrainiečių prezidentūros svetainėje, turint omeny Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderių pastangas užbaigti separatistinį konfliktą Rytų Ukrainoje.

Taip pat buvo aptartos galimybės gilinti JAV ir Ukrainos bendradarbiavimą saugumo, gynybos ir energetinės nepriklausomybės srityse, taip pat pertvarkant Ukrainos kariuomenę bei gynybos pramonę.

Be to, V. Zelenskis pabrėžė, jog svarbu konsoliduoti JAV ir kitų Kijevo sąjungininkių poziciją, siekiant išlaisvinti Rusijoje kalinamus ukrainiečių jūrininkus ir kitus piliečius.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketina susitikti su V.Zelenskiu Varšuvoje, kur rugsėjo 1 dieną vyks ceremonija, skirta Antrojo pasaulinio karo pradžios metinėms paminėti, pranešė J. Boltonas.

„Pasidalinau mūsų lūkesčiais dėl abiejų prezidentų susitikimo Varšuvoje. Ateinančiomis dienomis atliksime organizavimo darbus“, – sakė jis per Kijeve vykusią spaudos konferenciją.

Apie planuojamą D.Trumpo ir V.Zelenskio susitikimą Varšuvoje išvakarėse pranešė leidinys „Jevropeiska Pravda“.

„Tikimės, kad prezidentai turės galimybę pasikalbėti Varšuvoje per renginius, organizuojamus Antrojo pasaulinio karo 70-ųjų metinių proga“, – pareiškė J.Boltonas, antradienį atvykęs vizito į Kijevą.

Baltųjų rūmų pareigūnas pabrėžė, kad abiejų valstybių vadovų susitikimas turėtų įvykti, nors apie jį ir nebuvo oficialiai paskelbta.

„Esu optimistiškai nusiteikęs dėl susitikimo Varšuvoje. Lyderiai jau du kartus labai šiltai bendravo; jie ir vėl turės galimybę pasikalbėti, nors nežinau, kokia bus susitikimo trukmė, atsižvelgiant į užimtumą per ceremonijas“, – nurodė jis.

Iki ketvirtadienio Ukrainoje viešėsiantis J.Boltonas išreiškė viltį, kad jo susitikimai su vietos pareigūnais bus vaisingi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius