TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kijevo gatvėse – padėka Baltijos šalims, apmaudas dėl Vakarų ir perspėjimai Putinui

„Tai demoralizuoja ir neigiamai veikia tuos, kurie dar nežino, ar reikia bijoti, ar ne“, – apie Vakarų šalių diplomatų evakuaciją iš Kijevo sako saulės nutviekstoje centrinėje Ukrainos sostinės aikštėje pirmadienį sutiktas trisdešimtmetis Artemas. Su juo 15min žurnalistai Maidane kalbėjosi likus porai dienų iki JAV pareigūnų žiniasklaidoje įvardytos datos, kada Rusija gali pulti Ukrainą. Išoriškai panikos ženklų mieste kol kas mažiau nei žiniasklaidos antraštėse – dauguma sutiktų kalba ne apie baimę, o apie pasirengimą gintis ir šeimoje aptartus planus užpuolimo atveju. Prisipažįstančių apie ketinimus išvykti bent kol kas yra mažuma.

Atvykusius į Kijevą, tris milijonus gyventojų turintis miestas pasitinka jam įprastomis spūstimis ir gatvėse skubančiais žmonėmis.

Apsistojus pačiame miesto centre triukšmas, sklindantis iš gatvės, girdimas nuo pat ankstyvo ryto, o virš prekybos centro pastato plevėsuoja geltona – mėlyna Ukrainos vėliava.

Kažkas sėdi ant suoliuko ir ramiai geria kavą. Atrodytų, niekas iš jų nė negirdėjo apie tai, kad Rusijos kariuomenė sutelkta prie Ukrainos sienų. Arba girdėjo, tačiau per aštuonerius metus vykstantį karą tiesiog priprato prie minties, kad susigrumti su rusų kariais gali tekti bet kada.

Artemas sako, kad panikuojančių dėl sutelktų daugiau kaip 100 tūkst. Rusijos karių yra mažuma.

„Mūsų kariuomenę sudaro vien 260 tūkstančių kontraktininkų. Aštuonerius metus ruošiamės tam, kad bus karas su Rusija. Todėl objektyviai kalbant esame stipresni ir tai ramina. Žinau, kad yra ir kitaip besijaučiančių žmonių. Kažkas ruošėsi pardavinėti savo butus, tačiau tokių mažuma“, – 15min sakė vyras.

Nuo pat karo pradžios Kijeve gausu patriotinių simbolių, gatvėse parduodamos geltonai-mėlynos juostelės, kurią kiekvienas gali užsirišti ant rankos.

Vaikščiodamas gatvėmis sutinki ne vieną, dėvintį karinę uniformą. Tai jau seniai tapo įprasta ir neatsiejama nuo Kijevo.

Kiek mažiau įprasti padažnėję užsienio šalių atstovų vizitai Ukrainoje. Pirmadienį į susitikimą su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu atvyko ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas – jis pažadėjo tęsti paramą Kijevui ir paragino Maskvą neatsisakyti dialogo.

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis, užsienio valstybėms perspėjant, kad Rusija gali pradėti didelio masto invaziją į kaimyninę valstybę, tikina, kad panikuoti nereikia.

Panašu, kad ukrainiečiai jo klauso.

Socialinės apklausos rodo, kad tik pusė ukrainiečių mano, kad Rusija gali pradėti naują puolimą prieš Ukrainą. Palyginti, 73 proc. apklaustųjų Ukrainos kaimynėje Lenkijoje mano, kad naujas Rusijos karas su Ukraina yra neišvengiamas.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Olafas Scholzas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Olafas Scholzas

Tiesa, tuo pat metu ukrainiečiai nesėdi rankų sudėję. Šalyje vis daugiau žmonių nusprendė prisidėti prie teritorinės gynybos, kurios nariai invazijos atveju taip pat su ginklu rankose stotų ginti savo valstybės.

Karo nesitiki, bet yra pasiruošę

Rusijos pilietybę turintis Bagosas Ukrainoje gyvena Zaporožės mieste. Sutiktas Kijevo gatvėse jis 15min tikino esą Rusijai ir jos valdžiai nenaudinga pulti Ukrainą.

„Man atrodo tai tik Rusijos daroma provokacija, skirta padidinti prezidento Vladimiro Putino reitingą“, – mano vyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius