Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Kinija: aljansas AUKUS povandeninių laivų sutartimi žengia „klaidos ir pavojaus keliu“

Kinija antradienį įspėjo, kad Australija, Jungtinė Karalystė ir Jungtinės Valstijos, pristačiusios susitarimą dėl atominių povandeninių laivų, žengia „klaidos ir pavojaus keliu“.
Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas
Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas / „AP“/„Scanpix“

„Naujausias JAV, JK ir Australijos bendras pareiškimas parodo, kad šios trys šalys dėl savo pačių geopolitinių interesų visiškai nepaiso tarptautinių bendrijų susirūpinimo ir vis toliau žengia klaidos ir pavojaus keliu“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

Australija pirmadienį paskelbė, kad nupirks iki penkių amerikietiškų atominių povandeninių laivų, o tada kurs naują modelį su amerikiečių ir britų technologijomis pagal planą, kuriuo siekiama stiprinti Vakarų pozicijas Azijos ir Ramiojo vandenyno regione augant Kinijos ambicijoms.

JAV prezidentas Joe Bidenas pabrėžė, kad Australija, kuri prieš pusantrų metų kartu su Vašingtonu ir Londonu suformavo aljansą AUKUS, branduolinių ginklų negaus.

Tačiau įsigijusi povandeninių laivų, varomų branduoliniais reaktoriais, Australija patenka į elitinį klubą ir atsiduria JAV vadovaujamų pastangų priešintis Kinijos karinei ekspansijai priešakinėse gretose.

Wang Wenbinas antradienį apkaltino šias tris šalis ginklavimosi varžybų kurstymu ir sakė, kad jų saugumo susitarimas yra „tipinis Šaltojo karo mąstysenos atvejis“.

Povandeninių laivų pardavimas kelia „didelę branduolinio ginklo platinimo riziką, juo pažeidžiami Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties tikslai“, eilinėje spaudos konferencijoje sakė Wang Wenbinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius