Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kinija atmeta ES kritiką dėl Honkongo saugumo įstatymo

Kinija antradienį atmetė Europos Sąjungos perspėjimą dėl Honkongo naujojo saugumo įstatymo, Užsienio reikalų ministerijai tvirtinant, kad šis klausimas yra „vidaus reikalas“.
Protestas Honkonge
Protestas Honkonge / „Scanpix“/AP nuotr.

„Nepritariame jokiam užsienio kišimuisi į šį reikalą“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos Europos reikalų departamento generalinis direktorius Wang Lutongas.

Jis pridūrė, kad Kinija savo poziciją aiškiai išdėstė per prezidento Xi Jinpingo ir ES aukščiausio rango pareigūnų pirmadienio virtualų susitikimą.

Europos Sąjunga pirmadienį perspėjo Kiniją, jog jai gresia „labai neigiamos pasekmės“, jeigu bus toliau stengiamasi prastumti naująjį Honkongo saugumo įstatymą.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis aukščiausio rango Kinijos lyderiams išreiškė savo „itin gilų susirūpinimą“ dėl naujojo įstatymo, anot kritikų, suvaržysiančio vieno iš pasaulio finansų centrų autonomiją ir laisvę.

Ši griežto tono žinia, perduota per vaizdo konferenciją su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu ir premjeru Li Keqiangu, papildė dėl padėties Honkonge sunerimusių tarptautinių balsų chorą.

U.von der Leyen sakė, kad ES aiškiai pasakė Kinijai esanti įsitikinusi, jog nacionalinio saugumo įstatymo įvedimas pažeidžia Pekino tarptautinius įsipareigojimus.

Pekinas įsipareigojo laikytis principo „viena šalis, dvi sistemos“ prieš Jungtinei Karalystei grąžinant Kinijai teritoriją, kuri iki tol buvo britų kolonija. Centrinė vyriausybė leido Honkonge iki 2047 metų išlaikyti tam tikras laisves ir dalinę autonomiją, įskaitant teisėkūros ir teisimų nepriklausomybę bei žodžio laisvę.

Pastaraisiais metais Honkonge vyko didžiulio masto demokratijos ir policijos atskaitingumo šalininkų demonstracijos, per kurias neretai prasiverždavo smurtas. Pekinas sako, kad naujasis įstatymas yra būtinas neramumams nutraukti ir stabilumui atkurti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius