Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija grasina imtis „būtinų priemonių“, atsakydama į JAV sankcijas

Kinija ketvirtadienį perspėjo, kad yra pasirengusi imtis atsakomųjų priemonių, Jungtinių Valstijų prezidentui Donaldui Trumpui rengiantis paskelbti sankcijas Kinijai dėl esą intelektinės nuosavybės „vagystės“.
Kinijos ir JAV vėliavos
Kinija grasina imtis „būtinų priemonių“, atsakydama į JAV sankcijas

„Kinija nesėdės rankų sudėjusi ir neleis kenkti jos teisėtoms teisėms ir interesams ir tikrai imsis visų būtinų priemonių, kad ryžtingai gintų savo teisėtas teises ir interesus“, – pabrėžė Kinijos prekybos ministerija.

Jungtinių Valstijų prezidentas planuoja ketvirtadienį paskelbti sankcijas Kinijai dėl JAV intelektinės nuosavybės „vagystės“, pranešė Baltųjų rūmų atstovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Tokios sankcijos potencialiai gali sukelti jau antrą prekybos karą per kelis mėnesius.

Baltųjų rūmų atstovas Rajas Shahas agentūrai AFP sakė, kad D.Trumpas paskelbs apie sankcijas po atlikto „tyrimo dėl Kinijos valstybės vadovaujamų rinkos iškraipymo pastangų, kuriomis siekiama priversti ir spausti atiduoti bei vogti JAV technologijas bei intelektinę nuosavybę“.

Pekinas jau anksčiau perspėjo D.Trumpo administraciją dėl tokio žingsnio ir paragino nesielgti „emocingai“.

Apie sankcijas Kinijai Baltieji rūmai numato paskelbti praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai po trumpų diskusijų buvo nuspręsta įvesti didelius importo muitus plienui ir aliuminiui. Dėl tokio sprendimo net atsistatydino JAV prezidento patarėjas ekonomikos klausimais Gary Cohnas.

Tačiau impulsyvus Amerikos prezidentas neketina nusileisti. JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris neseniai pasiūlė 30 mlrd. JAV dolerių priemonių prieš Kiniją paketą. D.Trumpas, kaip teigiama, kol kas sutiko bent jau dėl tokios vertės priemonių, nes mėgina įgyvendinti savo rinkiminius pažadus kovoti su prekybos iškraipymais, dėl kurių esą amerikiečiai netenka darbo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gary Cohnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gary Cohnas

JAV prekybos su Kinija deficitas praėjusiais metais pasiekė rekordinį lygį – 375 mlrd. JAV dolerių. Tačiau Jungtinių Valstijų eksportas į šią Azijos šalį taip pat buvo rekordinis.

Vašingtonas jau seniai kaltina Pekiną verčiant JAV kompanijas perduoti komercinės informacijos ir intelektinės nuosavybės mainais į galimybę užsiimti veikla Kinijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius