-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija grasina nubausti „užkietėjusius“ Taivano nepriklausomybės šalininkus

Kinija penktadienį pagrasino nubausti „užkietėjusius“ Taivano nepriklausomybės šalininkus ir nurodė, kad uždraus keliems tokiems politikams lankytis žemyninėje šalies dalyje, įtampai tarp Pekino ir Taibėjaus pasiekus aukščiausią lygį per daugelį metų.
Xi Jinpingas
Xi Jinpingas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinija Taivanas

Kinija autonominę, demokratiškai valdomą salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors sugrąžins jame savo kontrolę, prireikus – karine jėga.

Pekinas pastaraisiais metais intensyvino pastangas izoliuoti Taivaną tarptautinėje arenoje ir tūžo dėl bet kokių mėginimų traktuoti salą kaip nepriklausomą valstybę.

Penktadienį Taivano reikalų biuras Pekine įspėjo, kad „žemyninė Kinija užkietėjusiems Taivano nepriklausomybės šalininkams taikys baudžiamąją atsakomybę pagal įstatymus, ir ta bausmė galios iki gyvos galvos“.

Biuro atstovės Zhu Fenglian pareiškime Taivano ministras pirmininkas Su Tseng-changas, parlamento pirmininkas Yu Shyi-kunas ir užsienio reikalų ministras Josephas Wu įvardijami kaip „nepriklausomybės šalininkų mažumos atstovai“.

Šie politikai „bando kurstyti konfrontaciją apibus sąsiaurio, piktybiškai šmeižia žemyninę dalį, darydami didžiulę žalą santykiams apibus sąsiaurio“, sakė Zhu Fenglian.

Ji pridūrė, kad Pekinas uždraus šiems politikams ir jų šeimų nariams lankytis Kinijos žemyninėje dalyje, Honkonge ir Makao.

Be to, jų aplinkai bus draudžiama bendradarbiauti su žemyninės Kinijos organizacijomis ir asmenimis, nurodė biuro atstovė, nepateikdama daugiau jokių detalių.

Taivanas yra valdomas atskirai nuo žemyninės Kinijos nuo 1949 metų, kai nacionalistai, pralaimėję pilietinį karą, pabėgo į šią salą ir įkūrė alternatyvią vyriausybę.

Nuo to laiko 24 mln. gyventojų turinti sala virto gyvybinga demokratija ir svarbiu technologijų centru, todėl daugelis, įskaitant prezidentę Tsai Ing-wen, siekia įtvirtinti atskirą Taivano identitetą, nors Pekinas šias pastangas laiko separatizmu.

Pekino ir Taibėjaus ryšiai pašlijo 2016 metais, kai Taivano prezidente tapo Tsai Ing-wen, laikanti salą de facto suverenia valstybe, o ne „Vienos Kinijos“ dalimi.

„Tiems, kas pamiršta savo protėvius, išduoda savo tėvynę ir skaldo šalį, nesibaigs geruoju“, – perspėjo Zhu Fenglian.

Šie komentarai nuskambėjo Taivane viešint Europos Parlamento delegacijai, kurios vadovas pavadino salos demokratinę santvarką saugotina „vertybe“ ir pažadėjo paramą Taibėjui.

Pastaruoju metu Kinija vis garsiau žvangina ginklais aplink Taivaną: kinų naikintuvai ir bombonešiai, galintys gabenti branduolinį ginklą, nuolat pažeidinėja salos oro gynybos zoną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius