-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija JAV žvalgybos vadovo kaltinimus vadina „melagysčių kratiniu“

Pekinas penktadienį išreiškė pasipiktinimą JAV žvalgybos vadovo pareiškimu, kad Kinija yra „didžiausia grėsmė demokratijai ir laisvei pasaulyje“, pareikšdamas, jog tai yra „melagysčių kratinys“.
Kinijos ir JAV vėliavos
Kinijos ir JAV vėliavos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis žodžių karas tarp dviejų supergalių vyksta įtampai santykiuose išaugus labiausiai per kelis dešimtmečius, ir Vašingtonui nusprendus smarkiai apriboti Kinijos komunistų partijos (KKP) narių amerikietiškas kelionių vizas.

Nacionalinės žvalgybos direktorius Johnas Ratcliffe'as straipsnyje, ketvirtadienį paskelbtame dienraščio „The Wall Street Journal“, rašo, jog Kinijos agentai daro ekonominį spaudimą, kad paveiktų arba susilpnintų JAV įstatymų leidėjų veiksmus.

VIDEO: Ar D.Trumpo prezidentavimas pažabojo Kinijos ambicijas?

„Kinijos Liaudies Respublika šiandien kelia didžiausią grėsmę Amerikai ir didžiausią grėsmę demokratijai ir laisvei visame pasaulyje nuo Antrojo pasaulinio karo“, – rašė jis.

Pekinas penktadienį piktai atrėmė šią kritiką,

„[Ratcliffe'as] tik toliau kartoja melagystes ir paskalas, kad apšmeižtų ir diskredituotų Kiniją ir be pagrindo išpūstų Kinijos keliamą grėsmę“, – pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying.

„Manau, kad tai tiesiog dar vienas melagysčių kratinys, pastaruoju metu ruošiamas JAV vyriausybės“, – sakė ji.

Hua Chunying taip pat apkaltino JAV „Šaltojo karo mąstysena, konkurencijos tarp pasaulio galių propagavimu ir beprasmišku savo branduolinio arsenalo didinimu“.

Per JAV prezidento Donaldo Trumpo kadenciją įtampą tarp dviejų didžiausių ekonomikų kurstė virtinė nesutarimų dėl koronaviruso pandemijos, konkurencijos prekybos ir technologijų srityje, šnipinėjimo, žmogaus teisių ir žiniasklaidos laisvės.

JAV ne kartą pabrėžė, kad Kinija kelia didelę grėsmę nacionaliniam saugumui ir Vakarų demokratinėms vertybėms. Savo ruožtu Kinija kaltino JAV siekiant suvaržyti jos augimą neteisėtomis priemonėmis.

Įsigaliojus naujai JAV vizų išdavimo tvarkai, Kinijos komunistų partijos nariams ir jų artimiesiems išduodamos vizos galios tik mėnesį nuo išdavimo dienos ir leis atvykti į šalį tik vieną kartą.

Anksčiau kai kurių rūšių vizos leisdavo neribotą skaičių atvykimų ir galiodavo iki 10 metų.

Liepą Vašingtonas uždarė Kinijos konsulatą Hjustone, pareiškęs, kad ši diplomatinė atstovybė veikė kaip šnipinėjimo ir Kinijos piliečių Jungtinėse Valstijose persekiojimo centras.

Pekinas savo ruožtu nurodė JAV uždaryti savo konsulatą Čengdu mieste.

Hua Chunying penktadienį paragino Vašingtoną „liautis kenkti JAV ir Kinijos santykiams ir JAV ir Kinijos tarpusavio pasitikėjimui bei bendradarbiavimui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius