TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kinija kartoja perspėjimą apie „pasekmes“ JAV, jei N.Pelosi aplankytų Taivaną

Kinija trečiadienį perspėjo, kad Vašingtonui teks „prisiimti pasekmes“, jei JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi apsilankys Taivane.
Nancy Pelosi
Nancy Pelosi / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Kinija Nancy Pelosi

„Jei JAV žengs į priekį ir kels iššūkį Kinijai,.. JAV prisiims visas iš to kylančias pasekmes“, – eilinėje spaudos konferencijoje sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas.

Galimybė, kad Taivane gali apsilankyti JAV Atstovų Rūmų pirmininkė N.Pelosi, aukščiausio rango Kongreso demokratė ir antroji eilėje po viceprezidento, prireikus galinti perimti prezidento pareigas, dar labiau paaštrino sudėtingus dvišalius santykius.

Anksčiau šią savaitę Pekinas pasmerkė galimą N.Pelosi kelionę į Taivaną. Kinija tada irgi įspėjo Jungtines Valstijas, kad jei N.Pelosi nuvyks į šią salą, joms „teks visa atsakomybė už visas rimtas pasekmes“.

Pekinas autonominę, demokratiškai valdomą Taivano salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga.

Praėjusią savaitę laikraštis „Financial Times“ pranešė, kad N.Pelosi planuoja rugpjūtį apsilankyti Taivane, į kurį iš pradžių planavo vykti balandį, bet atidėjo kelionę dėl teigiamo COVID-19 testo.

N.Pelosi nepatvirtino vizito, bet praėjusią savaitę žurnalistams sakė, kad „mums svarbu parodyti paramą Taivanui“. Vis dėlto ji neigė, kad Kongresas pasisako už Taivano nepriklausomybę.

Tačiau prezidentas Joe Bidenas praėjusią savaitę žurnalistams sakė, kad JAV kariuomenės pareigūnai mano, jog šiuo metu N. Pelosi apsilankyti saloje „nėra gera idėja“.

J. Bideno administracija didina paramą Taivanui, bet JAV rūpinasi į Taibėjų siųsti ne aukšto lygio delegacijas, o žemesnio rango pareigūnus, atsakingus už prekybą ar kitas mažiau kontroversiškas sritis, arba buvusius pareigūnus.

1997-aisiais Taivane lankėsi tuometinis JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas, bet tuomet Kinijos įsiveržimas į Taivaną buvo laikomas mažiau tikėtinu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius