Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 23 /12:08

Kinija neigia, kad Šanchajaus kalėjime kaliniai verčiami dirbti prieš savo valią

Kinija pirmadienį paneigė, kad kaliniai Šanchajaus Čingpu kalėjime yra verčiami dirbti prieš savo valią, Jungtinės Karalystės žiniasklaidai paskelbus, kad viena moksleivė kiniškame atviruke aptiko jį gaminusio kalinio pagalbos prašymą.
Kalėjimas Šanchajuje
Kalėjimas Šanchajuje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Išvakarėse JK mažmeninės prekybos milžinė „Tesco“ pranešė sustabdžiusi kalėdinių atvirukų gamybą vienoje Kinijos spaustuvėje, laikraščiui „The Sunday Times“ paskelbus, kad viena Londone gyvenanti moksleivė praėjusį savaitgalį atviruko viduje rado žinutę esą nuo Šanchajaus Čingpu kalėjimo kalinių.

Tačiau Pekinas tokius tvirtinimus atmetė ir sakė, kad jie yra „išgalvoti“.

„Galiu atsakingai jums pasakyti, gavęs išaiškinimą iš atitinkamų departamentų, kad Šanchajaus Čingpu kalėjime visiškai nėra... užsieniečių nuteistųjų priverstinio darbo“, – per eilinę spaudos konferenciją Pekine sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas.

Jis taip pat užsipuolė buvusį žurnalistą Peterį Humphrey, kuris parašė tą straipsnį. P.Humphrey pats kalėjo Čingpu kalėjime, o 2015 metais buvo išlaisvintas.

Geng Shuangas tvirtino, kad šis asmuo išgalvojo tą „farsą“ siekdamas „pasireklamuoti“.

Žinutėje, kurią aptiko ta Londone gyvenanti moksleivė, buvo prašoma susisiekti su P.Humphrey. Mergaitės tėvui susisiekus su žurnalistu, šis parašė straipsnį „The Sunday Times“.

„Esame užsieniečiai kaliniai iš Šanchajaus Čingpu kalėjimo, – rašoma kalėdiniame atviruke, ant kurio pavaizduotas kačiukas su Kalėdų Senelio kepure. – Esame priversti dirbti prieš savo valią. Padėkite mums ir praneškite žmogaus teisių organizacijai.“

Kalinių darbas

P.Humphrey „The Sunday Times“ straipsnyje rašo, kad jis buvo įkalintas dėl „fiktyvių kaltinimų, kurių net nenagrinėjo teismas“, ir teigia, kad žinutę parašę asmenys yra „Čingpu kaliniai, kurie mane pažinojo iki mano paleidimo“.

Čingpu kalėjimas, kuriame kalinami tiek Kinijos piliečiai, tiek užsieniečiai, savo tinklalapyje pareiškė, kad 40 tautybių kalinių laikymas „suteikia teisėtą kultūrinių mainų platformą“.

Svetainėje demonstruojami keli šiuolaikiniai pastatai – vienas iš jų pastatytas prie žalios pievelės, turi stiklinį fasadą ir vaizduojamas po mėlynu dangumi. Be to, teigiama, kad kaliniams siūlomos „bendrosios teisės, moralės, kultūros, įgūdžių lavinimo ir kitos pagrindinio ugdymo pamokos“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Tesco“ parduotuvė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Tesco“ parduotuvė

Tačiau visa tai prieštarauja buvusių kalinių pasakojimams apie savo patirtį liūdnai pagarsėjusioje Kinijos kalėjimų sistemoje.

P.Humphrey teigimu, jis susisiekė su buvusiais kaliniais po to, kai gavo minėtos mergaitės šeimos pranešimą.

Vienas iš jų pareiškė, kad nuteistieji, kalinami užsieniečiams skirtame padalinyje, mažiausiai dvejus metus projektavo ir paskui pakavo „Tesco“ atvirukus į gabenimui skirtas dėžes.

Tarptautinės bendrovės vis labiau spaudžiamos pasirūpinti, kad joms vykdant veiklą Kinijoje nebūtų pažeidžiamos žmogaus teisės.

„Tesco“ – pagrindinė JK mažmenininkė ir trečias pagal dydį prekybos centrų tinklas pasaulyje – sekmadienį pareiškė, kad „niekada nesinaudotų [priverstiniu darbu] savo tiekimo grandinėje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius