-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija pakeitė savo vyriausiąjį pasiuntinį krizės apimtam Honkongui

Kinija pakeitė savo vyriausiąjį pasiuntinį Honkongui, šeštadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.
Luo Huiningas
Luo Huiningas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis žingsnis laikomas svarbiausiu Pekino atliktu personalo pakeitimu nuo prodemokratinių protestų buvusioje Didžiosios Britanijos kolonijoje pradžios prieš beveik septynis mėnesius.

Pekino centrinei vyriausybei pusiau autonominiame Honkonge atstovaujančio Ryšių biuro vadovas buvo pašalintas mietą krečiant didžiausiai per kelis dešimtmečius politinei krizei.

„Wang Zhiminas buvo atleistas iš Ryšių biuro vadovo pareigų“, o vietoje jo buvo paskirtas Luo Huiningas, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV, bet daugiau detalių nepateikė.

Nuo birželio milijonai žmonių išeidavo į Honkongo gatves per protestų bangą, pirmiausiai išprovokuotą dabar jau atmesto pasiūlymo leisti autonominėje teritorijoje areštuotus įtariamuosius perduoti tarnyboms žemyninėje Kinijoje.

Neilgai trukus šis judėjimas perėjo prie platesnių reikalavimų užtikrinti didesnę demokratiją. Tai buvo didžiausias iššūkis Pekino valdymui nuo 1997 metų, kai Jungtinė Karalystė grąžino Honkongą Kinijai.

Per šiuos neramumus dažnai įvykdavo įnirtingų susirėmimų tarp radikaliųjų protestuotojų ir policijos. Wang Zhiminas juos vadino „riaušininkais“, kuriuos reikėtų teisti.

Ryšių biuras, kurio direktorius yra aukščiausio rango Kinijos politinis pareigūnas Honkonge, liepą buvo tapęs protestų taikiniu – demonstrantai jo pastatą apmėtė kiaušiniais ir apipaišė grafičiais.

Honkongas valdomas remiantis principu „viena šalis, dvi santvarkos“, todėl ši teritorija naudojasi daugeliu laisvių, nebūdingų žemyninei Kinijai. Vis dėlto demonstrantai sako, kad šios privilegijos nuolat silpninamos, didinant Pekino centrinės vyriausybės įtaką.

Protestuotojai reikalauja visiškai laisvų miesto vadovybės rinkimų, taip pat amnestijos tūkstančiams per demonstracijas suimtų žmonių ir tyrimo dėl policijos šiurkščių veiksmų.

Nors pirmuosius protestus išprovokavęs ekstradicijos įstatymo projektas galiausiai buvo atmestas, Kinijos vyriausybė ir Honkongo administracija atsisakė daryti tolesnių nuolaidų.

Kinija atmeta kaltinimus, kad ji slopina miesto laisves, atsisako svarstyti protestų judėjimo politinius nusiskundimus ir laiko jį užsienio jėgų remiamu sąmokslu.

Pekinas taip pat teberemia Honkonge itin nepopuliarią miesto administracijos vadovę Carrie Lam.

Wang Zhiminas buvo paskirtas Ryšių biuro direktoriumi 2017 metais. Iki tol jis dirbo kitose pareigose šiame departamente.

Gruodžio pradžioje, pasirodžius žiniasklaidos pranešimų, kad Pekinas ketina jį pakeisti, Wang Zhiminas pažadėjo tęsti darbą ir sakė, kad nesvyruodamas rems Honkongo vyriausybės bei policijos veiksmus, turinčius užbaigti krizę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius