Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija pasauliui siūlo vakcinas nuo COVID-19, bet skiepijimo tempas šalyje – lėtas

Kinija pirmoji pasaulyje dar pernai vasarą pradėjo skiepyti gyventojus nuo COVID-19. Tačiau skiepijimo tempas šalyje, kuri tiekia vakcinas ir kitoms valstybėms, lėtas: jį lėmė kiniškų vakcinų ribojimai dėl amžiaus ir gyventojų nenoras skiepytis.
Vakcinacijos centras Pekine
Vakcinacijos centras Pekine / ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.

Oficialiais duomenimis, vasario pabaigoje Kinijoje buvo suleista 52,5 mln. vakcinos nuo COVID-19 dozių.

Vis dėlto skiepijimo tempas šalyje – lėtas: 100-ui gyventojų tenka 3,6 dozės. Izraelyje tokiam skaičiui gyventojų tenka 101,1 dozės, Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) – 63,4 dozės, Jungtinėje Karalystėje (JK) – 34,9 dozės, JAV – 27,3 dozės.

Kiniškos vakcinos naudojamos mažiausiai 25-ose pasaulio valstybėse, daugiausia – Azijoje ir Vidurio Rytuose. Kiniška vakcina buvo patvirtinta ir Vengrijoje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kokių vakcinų nepatvirtintų ES ir kur žvalgosi valstybės narės?

Kinai neskuba skiepytis

„Ipsos“ apklausa parodė, kad 85 proc. kinų ketina pasiskiepyti nuo koronaviruso. Tai – vienas aukščiausių rodiklių pasaulyje. Tačiau apklausos metu nebuvo klausiama, kada jie ketina tai padaryti.

Iš apklaustų dar nepaskiepytų 307 asmenų – daugiausia miestuose gyvenančių profesionalų – pusė sakė nenorintys prisijungti prie dabartinės vakcinacijos bangos, „Gavekal Dragonomics“ rezultatus cituoja laikraštis „Financial Times“.

Kovą paviešinta Kinijos medicinio žurnalo apklausa parodė, kad medikai ne itin nori skiepytis: iš 756 Džedziango provincijoje apklaustų medicinos darbuotojų tik 28 proc. sakė esantys pasiryžę pasiskiepyti nuo koronaviruso.

VIDEO: 15/15: skiepytis ar nesiskiepyti? Į Jūsų klausimus atsako specialistai

„Gavekal Dragonomics“ ir medicinos darbuotojų apklausa parodė, kad dažniausia nenoro skiepytis priežastis – šalutinių poveikių baimė.

Medicinos darbuotojai taip pat sakė nerimaujantys dėl galimai mažo vakcinų veiksmingumo. Abi respondentų grupės teigė manančios, kad nereikia skiepytis, nes rizika užsikrėsti yra nedidelė.

Kokias vakcinas pagamino Kinija?

Anot Pasaulio sveikatos sveikatos organizacijos (PSO), Kinijoje yra patvirtintos keturios vakcinos, dar kelios yra kuriamos.

„Politico“ rašo, kad Kinija sukūrė tris vadinamąsias neaktyvuotas vakcinas. Tai reiškia, kad jos sukurta naudojant susilpnintą ar chemikalų neutralizuotą koronavirusą. Tokio tipo vakcinos yra saugios ir naudojamos jau daugiau nei 100 metų.

„CoronaVac“ vakciną kuria biotechnologijų įmonė „Sinovac“. Kitos dvi priklauso valstybinei įmonei „Sinopharm“: viena jų kuriama Pekino biologinių produktų institute, kita – Uhano biologinių produktų institute.

ZUMAPRESS/Scanpix nuotr./Vakcinacijos centras Pekine
ZUMAPRESS/Scanpix nuotr./Vakcinacijos centras Pekine

Kompanija „CanSino“ su Kinijos kariuomene sukūrė vienos dozės vektorinę vakciną, panašią į „Johnson&Johnson“, „Oxford/AstraZeneca“ ir „Sputnik V“.

Ši vakcina pagaminta naudojant susilpnintą nekenksmingą virusą, kitokį, negu koronavirusas. Su šia vakcina žmogaus organizmas gauna informaciją, kaip pagaminti viruso paviršiaus baltymą, o jį atpažinusi imuninė sistema reaguoja aktyvuodama antikūnų gamybą

Pasak „Sinopharm“, tyrimai parodė, kad jų vakcina veiksminga ir prieš naujas koronaviruso atmainas iš kitų šalių.

„Financial Times“ rašo, kad skiepijimą „Sinopharm“ bei „Sinovac“ vakcinomis lėtina ir amžiaus ribojimai. Abi vakcinos rekomenduojamos tik geros sveikatos 18-59 metų žmonėms. O tai reiškia, kad tie, kuriems skiepų reikėtų labiausiai, jų negauna.

Vietoj to vyriausybė siekia paskiepyti tuos, kurie gali skleisti virusą labiausiai, pavyzdžiui, taksi vairuotojus. Tokiu tempu didžiąją dalį populiacijos būtų galima paskiepyti tik įsibėgėjus 2022 metams.

Ką sako duomenys?

Kinijoje „Sinovac“ pagamintą „CoronaVac“ pradėta naudoti 2020-ųjų rugpjūtį, prieš atliekant plataus plataus masto klinikinius tyrimus. Taip buvo siekiama apsaugoti didelės rizikos grupėje esančius asmenis, pavyzdžiui, sveikatos apsaugos srities darbuotojus, rašo „Politico“.

Vėliau trečioji tyrimų fazė Turkijoje ir Brazilijoje su daugiau nei 12 tūkst. medikų, gydančių COVID-19 pacientus, parodė, kad vakcina yra 51 proc. efektyvi užkertant kelią visiems užsikrėtimo atvejams.

Tuomet imta nerimauti, kad vakcina – neefektyvi palyginus su kitomis, esančiomis rinkoje. Kai ją skubiam naudojimui patvirtino Filipinai, šalies vaistų agentūra paskelbė: ji - nepakankamai efektyvi, kad būtų galima skiepyti medikus.

Kovo pradžioje Turkijos tyrėjai paskelbė, kad vakcina 83,5 proc. efektyvi. Jie rėmėsi mažiau nei 7 tūkst. žmonių, jaunesnių nei 59 metai, analize.

„Scanpix“/„ZUMAPRESS.com“ nuotr./„Coronavac“ vakcina
„Scanpix“/„ZUMAPRESS.com“ nuotr./„Coronavac“ vakcina

Kinijoje Pekino „Sinopharm“ vakcina buvo patvirtinta gruodžio pabaigoje. Valstybinė įmonė paskelbė, kad Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) trečioji tyrimų fazė parodė 86 proc. efektyvumą.

Kijoje atliekami tyrimai parodė 79 proc. efektyvumą. Pasak kompanijos, abieji rezultatai „yra realūs ir pagrįsti“ – jie tiesiog atspindi bandymuose pasitelktus skirtingus standartus.

Uhano „Sinopharm“ vakcinos efektyvumas – 72,5 proc., skelbia kompanija. Vakcina Kinijoje buvo patvirtinta vasarį.

„CanSino“ vakcina kariškių šeimos narius pradėta skiepyti 2020-ųjų birželį – kai ankstyvi klinikiai duomenys parodė „tam tikrą efektyvumą“, nurodo „Reuters“.

Vasarį tarpiniai rezultatai ištyrus 40 tūkst. asmenų, parodė, kad vakcinos efektyvus – 68 proc., tikina kompanija.

Skiepų pasas

Kinija pirmoje pasaulyje pradėjo naudoti sveikatos pažymėjimų programą keliautojams šalies viduje – skiepų pasus.

Skaitmeninį sertifikatą, kuriame nurodoma vartotojo vakcinacijos būsena ir testų dėl koronaviruso rezultatai, Kinijos piliečiai gali gauti per programą kinų socialinės žiniasklaidos platformoje „WeChat“.

Tačiau šiuo metu tarptautinį sveikatos pažymėjimą gali naudoti tik Kinijos piliečiai ir šis dokumentas dar nėra privalomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius