-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija piktinasi išrinktojo čekų prezidento pokalbiu su Taivano lydere

Kinija antradienį apkaltino išrinktąjį Čekijos prezidentą Petrą Pavelą, kad jis, patvirtindamas ryšius su savivaldžiu Taivanu per pokalbį telefonu su salos lydere, metė iššūkį jos griežtai pozicijai dėl nacionalinio suvereniteto.
Naujai išrinktas Čekijos prezidentas Petras Pavelas
Naujai išrinktas Čekijos prezidentas Petras Pavelas / „Zuma press“/„Scanpix“

Pokalbis telefonu, įvykęs pirmadienį, yra simbolinis pasipriešinimas Kinijos mėginimams nutraukti ir taip labai suvaržytus savivaldžios demokratinės salos, kurią Pekinas laiko savo teritorija, neturinčia teisės į nepriklausomą diplomatinį pripažinimą, užsienio santykius.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning sakė, kad P.Pavelas veikė „nepaisydamas daugkartinių Kinijos atgrasymų ir skundų“ ir „pamynė Kinijos raudonąją liniją“.

„Kinija tam griežtai priešinasi ir smerkia tai bei oficialiai pareiškė pretenzijas Čekijos pusei“, – kalbėjo Mao Ning per kasdienę spaudos konferenciją. Ji pridūrė, kad Čekija turėtų imtis priemonių „panaikinti neigiamą šio incidento poveikį, kad būtų išvengta nepataisomos žalos Kinijos ir Čekijos santykiams“.

Prezidentė Tsai Ing-wen pokalbio telefonu metu sakė, kad Taivaną ir Čekiją „sieja glaudūs ryšiai ir bendros laisvės, demokratijos ir žmogaus teisių vertybės“, pranešė oficialioji Centrinė naujienų agentūra, cituodama prezidentės atstovą spaudai Lin Yu-chaną.

„Remdamasi šiais nuoširdžiais ryšiais, Taivano vyriausybė tikisi pagilinti mainus ir bendradarbiavimą su Čekija svarbiausiose srityse, įskaitant puslaidininkių projektavimą, talentų ugdymą pažangiausių technologijų srityje ir tiekimo grandinės restruktūrizavimą“, – cituojamas Lin Yu-chanas.

Pastaraisiais metais Kinija vis dažniau grasina, kad prireikus perims Taivano kontrolę jėga, todėl pagrindinė sąjungininkė JAV patvirtino naujų tankų ir raketų pardavimą salai, o Tsai Ing-wen administracija ėmėsi priemonių išplėsti privalomąją karinę tarnybą ir sustiprinti šalies gynybos pramonę.

Pastaraisiais mėnesiais Taivane lankėsi keli užsienio politikai, įskaitant tuometinę JAV Atstovų Rūmų pirmininkę Nancy Pelosi ir daugelį Europos Sąjungos politikų, ir tai paskatino tiek Taivaną, tiek Pekiną pademonstruoti karinę galią.

Taivanas palaiko oficialius diplomatinius ryšius tik su 14 valstybių, daugiausia mažomis Karibų jūros ir Ramiojo vandenyno pietų regiono valstybėmis, tačiau taip pat palaiko tvirtus neoficialius ryšius su daugiau kaip 100 šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius