-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kinija ragina Pchenjaną ir Vašingtoną parodyti gerą valią ir neprarasti kantrybės

Kinija penktadienį paragino Jungtines Valstijas ir Šiaurės Korėją būti kantrias ir parodyti „gerą valią“, Amerikos prezidentui Donaldui Trumpui atšaukus ateinantį mėnesį turėjusį įvykti susitikimą su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.   
Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas
Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas / „Scanpix“/AP nuotr.

Kinija reiškė palaikymą numatytam viršūnių susitikimui. Tačiau analitikai tvirtino, kad Pekinui visgi buvo neramu, jog D.Trumpas ir Kim Jong Unas gali sudaryti susitarimą, kuris galėtų pakenkti jo strateginiams interesams regione.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Lu Kangas penktadienį pažymėjo, kad D.Trumpas ir Šiaurės Korėja neatmetė galimybės derybas surengti kažkuriuo metu vėliau.

„Pastarąjį įtampos sumažėjimą Korėjos pusiasalyje nebuvo lengva pasiekti. Politinio sureguliavimo procese atsirado reta istorinė proga.

Mes, kaip procese tiesiogiai dalyvaujanti šalis, manome, kad DPRK (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos, Šiaurės Korėjos) ir JAV viršūnių susitikimas galėtų atlikti labai svarbų vaidmenį siekiant pusiasalio denukelarizacijos“, – sakė ministerijos atstovas spaudos konferencijoje.

„Dabartinėmis aplinkybėmis viliamės, kad tiek DPRK, tiek JAV puoselės pastaruoju metu pasiektą pažangą, bus kantrios, parodys gerą valią, toliau judės ta pačia kryptimi ir laikysis įsipareigojimo siekti pusiasalio denuklearizacijos“, – pažymėjo Lu Kangas.

D.Trumpas ketvirtadienį atšaukė birželio 12-ąją Singapūre turėjusį įvykti susitikimą su Šiaurės Korėjos lyderiu, apkaltinęs Pchenjano režimą „atviru priešiškumu“. Jis taip pat griežtai įspėjo Šiaurės Korėjos nesiimti jokių „kvailų ar neapgalvotų veiksmų“.

Pekino santykiai su Pchenjanu smarkiai pašlijo pernai, kai Kinija – vienintelė Šiaurės Korėjos diplomatinė sąjungininkė ir jos ekonominė geradarė – parėmė virtinę Jungtinių Tautų sankcijų Šiaurės Korėjai dėl jos branduolinės ir raketų programų.

Tačiau prezidentas Xi Jinpingas per pastaruosius du mėnesius dukart susitiko Kim Jong Unu, šalims siekiant pagerinti santykius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius