Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija teigia, kad JAV numuštas balionas „pakenkė“ santykiams

Jungtinių Valstijų sprendimas numušti Kinijos oro balioną, kuris, Pekino teigimu, nukrypo nuo kurso, „smarkiai paveikė ir pakenkė“ abiejų šalių santykiams, pirmadienį pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerija.
Šnipinėjimo balionas virš JAV.
Šnipinėjimo balionas virš JAV. / „Scanpix“/AP nuotr.

Orlaivis, kuris, anot Vašingtono, buvo šnipinėjimo balionas, kelias dienas skraidė virš Šiaurės Amerikos, todėl JAV atšaukė planuotą valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno vizitą į Pekiną.

Vašingtonas šeštadienį pranešė, kad naikintuvas jį numušė prie Pietų Karolinos krantų, nes, pasak amerikiečių, Pekinas „nepriimtinai pažeidė“ JAV suverenitetą.

Pekinas pareiškė protestą ir tvirtino, kad balionas buvo nuo kurso nukrypęs civilinis orlaivis, o sekmadienį pateikė oficialų skundą JAV ambasadai Kinijoje.

„Jungtinių Valstijų veiksmai smarkiai paveikė ir pakenkė abiejų šalių pastangoms ir pažangai stabilizuojant Kinijos ir JAV santykius po susitikimo Balyje“, – skunde teigė užsienio reikalų viceministras Xie Fengas, anot Užsienio reikalų ministerijos pareiškimo.

Jis turėjo omenyje lapkričio mėnesį įvykusį prezidentų Joe Bideno ir Xi Jinpingo aukščiausiojo lygio susitikimą.

Pareiškime priduriama, kad Pekinas „atidžiai stebi situacijos raidą“ ir „pasilieka teisę imtis tolesnių būtinų veiksmų“.

Pentagono pareigūnai penktadienį šį dirižablį apibūdino kaip „dideliame aukštyje skriejantį sekimo balioną“ ir pridūrė, kad Vašingtonas ėmėsi priemonių užkirsti kelią slaptos informacijos rinkimui.

Praėjus dienai po to, kai Pentagono pareigūnai pranešė, kad kažkur virš Lotynų Amerikos buvo pastebėtas dar vienas balionas, Kolumbijos oro pajėgų pareigūnai teigė, kad penktadienį buvo aptiktas objektas, kurio „charakteristikos panašios į oro baliono“, buvo aptiktas penktadienį ir buvo „stebimas tol, kol paliko šalies oro erdvę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius