Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 13

Kinija vėl bando plėsti savo įtaką pasaulyje – šįkart taikosi į Artimuosius Rytus

Kai Pekinas praėjusią savaitę ėmėsi tarpininko vaidmens daugelį nustebinusiame Saudo Arabijos ir Irano suartėjime, šis žingsnis dar kartą parodė, jog aukščiausias Kinijos lyderis Xi Jinpingas turi plačių ambicijų, siekdamas stiprinti savo, kaip pasaulinės reikšmės valstybės veikėjo, įvaizdį, aštrėjant konkurencijai su JAV.
Irano prezidentas Ebrahimas Raisis ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas
Irano prezidentas Ebrahimas Raisis ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas / „AP“/„Scanpix“

Aukščiausias Kinijos diplomatas greitai priskyrė keturias dienas trukusių slaptų derybų, kuriomis siekta siekiant atgaivinti diplomatinius ryšius tarp dviejų valstybių, sėkmę Xi Jinpingo vadovavimui. Anot kinų diplomato, tai įrodė „didžiosios galios svarbą“.

Prisiimdamas nuopelnus už taikos susitarimą Artimuosiuose Rytuose, Xi Jinpingas naudojasi silpstančia Amerikos įtaka regione ir pristato Kinijos vadovybę kaip alternatyvą Vašingtono vadovaujamai tvarkai, kuri, jo manymu, stumia pasaulį naujo šaltojo karo link.

„Vyksta naratyvų kova dėl tarptautinės tvarkos ateities, – sakė Stimsono centro – Vašingtone įsikūrusio tyrimų instituto – Kinijos programos vadovė Yun Sun. – Kinija tvirtina, kad pasaulį apėmė chaosas, nes JAV vadovavimas nepasiteisino.“

Xi Jinpingo išdėstyta vizija yra tokia, kuri atima valdžią iš Vašingtono, pirmenybę suteikiant daugiašališkumui ir vadinamajam „nesikišimui“ – šiuo terminu Kinija apibūdina savo požiūrį, kad šalys neturėtų kištis į viena kitos vidaus reikalus – pavyzdžiui, kritikuodamos žmogaus teisių pažeidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius