-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kinijai pakartojus grasinimus, Taivanas surengė dar vienas karines pratybas

Taivano kariuomenė ketvirtadienį surengė dar vienas pratybas, per kurias naudojami koviniai šaudmenys, Pekinui baigus didžiausius istorijoje manevrus aplink salą ir pakartojus grasinimus susigrąžinti savarankiškos demokratinės salos kontrolę.
Taivano kariuomenės pratybos
Taivano kariuomenės pratybos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pekinas pasipiktino, kad praėjusią savaitę Taivane apsilankė JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, kuri tapo aukščiausio rango renkama amerikiečių pareigūne, per pastaruosius dešimtmečius nuvykusia į šią salą, ir surengė aplink ją kelių dienų oro ir jūrų pratybas, smarkiai išauginusias įtampą.

Taibėjus apkaltino Pekiną pasinaudojus N.Pelosi vizitu kaip pretekstu surengti įsiveržimo repeticiją.

Taivano 8-ojo armijos korpuso atstovas Lou Woei-jye naujienų agentūrai AFP sakė, kad ketvirtadienio rytą taivaniečių pajėgos per gynybines pratybas naudojo haubicas ir leido signalines raketas.

Pratybos Taivano piečiausioje Pingdongo apygardoje prasidėjo 8 val. 30 min. vietos (3 val. 30 min. Lietuvos) laiku ir truko apie valandą, sakė jis.

Remiantis tiesiogine transliacija, pakrantėje buvo išrikiuota artilerija, o kariai šaudė haubicomis į jūrą.

Antradienį Taivanas surengė panašias pratybas Pingdonge. Abiejose pratybose dalyvavo šimtai karių, pranešė kariuomenė.

Vis dėlto kariuomenė jų nesureikšmino, sakydama, kad pratybos jau buvo suplanuotos ir kad tai nėra atsakas į Kinijos karinius manevrus.

„Turime du pratybų tikslus: pirmasis – patvirtinti tinkamą artilerijos būklę ir jos techninę priežiūrą, o antrasis – patvirtinti praėjusių metų rezultatus“, – sakė Lou Woei-jye, kalbėdamas apie kasmetines pratybas.

Trečiadienį Kinijos kariuomenė pranešė apie savo pratybų pabaigą, teigdama, kad jos pajėgos „sėkmingai įvykdė įvairias užduotis“ Taivano sąsiauryje. Ji žadėjo ir toliau patruliuoti savo vandenyse.

Tačiau tame pačiame pranešime Kinija pridūrė, kad „toliau vykdys karinius mokymus ir ruošis karui“.

Trečiadienį paskelbtoje baltojoje knygoje Kinijos Taivano reikalų biuras teigė, kad Pekinas „neatsisakys jėgos panaudojimo“ prieš salą ir pasilieka „galimybę imtis visų būtinų priemonių“.

„Esame pasirengę sukurti plačią erdvę taikiam susivienijimui, tačiau nepaliksime vietos jokiai separatistinei veiklai“, – sakoma dokumente.

Taivanas nuolat rengia karines pratybas, kuriose imituojama gynyba nuo Kinijos invazijos, o praėjusį mėnesį per didžiausias kasmetines pratybas salos kariuomenė treniravosi atremti atakas iš jūros, vykdydama „bendrą perėmimo operaciją“.

Reaguodama į tai, kad Kinija pareiškė trečiadienį baigianti pratybas, Taivano kariuomenė sakė, kad „koreguos savo pajėgų išdėstymą, neprarasdama savo budrumo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius