-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijai ruošiantis įkūrimo metinėms Honkonge planuojami nauji protestai

Pekinas pirmadienį baigia ruoštis didžiuliam kariniam paradui, kuriuo bus minimos komunistinės Kinijos įkūrimo 70-osios metinės, tačiau būgštaujama, kad pasaulio žiniasklaidos dėmesį gali prikaustyti Honkonge planuojami nauji prodemokratiniai protestai.
Protestas Honkonge
Protestas Honkonge / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per antradienį numatytą patriotinę šventę Tiananmenio aikšte žygiuos apie 15 tūkst. karių ir bus rodomos naujausios karinės technologijos, siekiant pademonstruoti šalies įgytą supervalstybės statusą.

Prieš paradą prezidentas Xi Jinpingas turėtų perskaityti jaudinančią kalbą prie Dangaus Ramybės vartų – toje pačioje vietoje, kur Komunistų partijos pirmininkas Mao Zedongas 1949 metų spalio 1 dieną paskelbė apie Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimą.

Po karinio parado bus surengtas civilių demonstracija; joje dalyvaus 100 tūkst. žmonių ir 70 platformų. Per šias eitynes organizatoriai paleis į padangę 70 tūkst. balandžių ir 70 tūkst. balionų, o vakare Tiananmenio aikštėje bus surengtas koncertas ir fejerverkai.

Artėjant kruopščiai režisuojamiems renginiams, sostinė buvo užtvindyta raudonomis Kinijos vėliavomis, gėlėmis, žibintais ir plakatais su politiniais šūkiais.

Tiananmenio aikštėje pirmadienį buvo įrengtos visos likusios tribūnos žiūrovams, o Pekino centras turėtų iki vakaro turėtų būti uždarytas. Dalis kelių buvo uždaryta jau sekmadienį.

Valstybinis transliuotojas CCTV pirmadienį transliuoja patriotines laidas ir rodo švenčiančių piliečių vaizdus, įskaitant scenas, kuriose etninių mažumų atstovai, apsirengę tradiciniais drabužiais, mojuoja Kinijos vėliavomis.

Artėjant kruopščiai režisuojamiems renginiams, sostinė buvo užtvindyta raudonomis Kinijos vėliavomis, gėlėmis, žibintais ir plakatais su politiniais šūkiais.

Be to, Xi Jingpingas atidavė pagarbą balzamuotiems Mao Zedongo palaikams velionio lyderio mauzoliejuje Tiananmenio aikštėje.

„Scanpix“/AP nuotr./Xi Jinpingas
„Scanpix“/AP nuotr./Xi Jinpingas

Vis tik mieste oro užterštumo lygis lieka aukštas. Tai nėra būdinga tokiam svarbiam renginiui Kinijoje, nes šalies valdžia tokiomis progomis dažnai uždaro gamyklas ir skaidrina padangę.

„Sielvarto diena“

Pekinui ruošiantis svarbioms iškilmėms, besitęsiantys neramumai Honkonge grasina sugadinti šventišką nuotaiką. Pusiau autonominio miesto vyriausybė pirmadienį perspėjo apie „riaušininkų“ keliamą didesnio smurto pavojų.

Antradienį numatyti protestai bus „labai, labai pavojingi“, pareiškė policijos vyresnysis inspektorius Johnas Tse.

Pietinį miestą sekmadienį supurtė didžiausias per kelias pastarąsias savaites politinio smurto protrūkis. Riaušių policija kelias valandas vaikė demonstrantus, o gatves apgaubė ašarinės dujos ir nuo degančių barikadų sklidę dūmai.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestas Honkonge
„Scanpix“/AP nuotr./Protestas Honkonge

Per beveik keturis mėnesius tęsiančius demokratijos šalininkų protestus į gatves išeidavo milijonai žmonių, o dalis aktyvistų neretai susiremdavo su policija. Šie neramumai kelia rimčiausią iššūkį Pekino autoritetui nuo 1997 metų, kai Didžioji Britanija grąžino Honkongą Kinijai.

Demokratijos šalininkai praminė šį įvykį „sielvarto diena“, ir atrodo, kad Honkonge protestai artimiausiu metu nežada nuslūgti.

Pirmadienį vietos valdžia nusprendė saugumo sumetimais neatšaukti draudimo rengti planuojamą Nacionalinės dienos žygį už demokratiją.

Pilietinių žmogaus teisių frontas (CHRF) – už taikius protestus pasisakanti grupė, šią vasarą organizavusi virtinę didžiulių taikių demonstracijų – griežtai sukritikavo tokį sprendimą. Pasak organizacijos, tai jau ketvirtas kartas, kai buvo atmestas jų prašymas leisti surengti akciją.

„Honkongas dabar turi vis mažiau ir mažiau laisvių, ir tampa vis labiau ir labiau panašus į Pekiną“, – reporteriams sakė CHRF atstovė Bonnie Leung.

Kadangi teisėti mitingai uždrausti, formalių lyderių neturintis judėjimas platina interneto forumuose raginimus rengti mieste nesankcionuotas akcijas siekiant įtempti policijos išteklius.

Mokiniai ir studentai pirmadienį taip pat vienai dienai boikotavo pamokas ir paskaitas.

Vasarą neramumus mieste išprovokavo kontroversiškas įstatymo projektas, kuris leistų išduoti įtariamuosius žemyninei Kinijai.

Šios iniciatyvos vėliau buvo atsisakyta, bet nuo to laiko visuomenės nepasitenkinimas peraugo į raginimus rengti laisvus rinkimus ir užtikrinti didesnę nepriklausomybę nuo Pekino.

Protestuotojai dabar reikalauja pradėti nepriklausomą policijos veiksmų tyrimą, suteikti amnestiją suimtiesiems ir teisės rinkti savo lyderius. Kinija tokius reikalavimus atmeta.

Honkongo lyderė Carrie Lam pirmadienį išskrido į Pekiną dalyvauti Nacionalinės dienos iškilmėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius