-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijoje dėl užterštumo į teismą paduota valdžia

Grupelė Kinijos advokatų padavė į teismą Kinijos sostinės Pekino ir greta esančių regionų valdžią. Teisininkai piktinasi valdžios neryžtingumu kovojant su milžinišku užterštumu. Tiesa, laimėti prieš komunistinę valdžią advokatai nesitiki.
Smogas Kinijoje
Smogas Kinijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šių metų pradžioje užterštumo lygis smarkiai viršijo normas daugiau nei dvidešimtyje Kinijos miestų. Smogas šalį kamuoja jau tris dešimtmečius. Augant pramonei gerėjo žmonių gyvenimo lygis – atsidarinėjo naujos gamyklos, daugėjo automobilių ir tai sukėlė milžiniškas neigiamas pasekmes aplinkai.

Nors pastaraisiais metais matomas šioks toks pagerėjimas, pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, Pekino regiono užterštumas normas viršija net 7 kartus.

„Šiandien pučia vėjas, tad oras neblogas. Jei vėjo nebūtų, tikriausiai matomumas siektų tik kelias dešimtis ar netgi dešimtį metrų. Būtų pavojinga vairuoti automobilį. Turėtum būti atsargus netgi keliaujant pėsčiomis“, – perspėja kalbintas advokatas.

Gyventojų jau nenuramina valdžios sprendimas uždaryti kai kurias gamyklas ar uždrausti labiausiai aplinką teršiančią techniką. Tad į teismą kreipęsi advokatai sako bandantys atkreipti dėmesį į problemą ir priversti valdžią imtis ryžtingesnių žingsnių.

„Štai kodėl mes, penki advokatai, griebėmės tokių veiksmų ir padavėme Pekino ir aplinkinių regionų valdžias į teismą. Tikroji užterštumo priežastis yra valdžios neveiklumas ir neatsakingumas“, – teigia vienas iš iniciatyvos organizatorių.

Nors Kinijos komunistinė valdžia ragina žmones mažiau naudotis automobiliais ir tausoti aplinką, tačiau toks advokatų ieškinys jai nepatiko. Vienas jų atsiėmė ieškinį po to, kai esą patyrė spaudimą iš vietos valdžios. Tad laimėti bylos niekas nesitiki.

Be to, Pekino teismas jau dukart atmetė advokatų ieškinį. Tačiau švaresnio oro norintys teisininkai sako, kad rizikuoti verta. Gal tai paskatins pokyčius.

VIDEO: Vaizdo įrašas atskleidžia, kaip Pekiną apgaubia smogas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius