Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijoje skirta bausmė šnipinėjimu kaltintai amerikietei, bet jai leista grįžti į JAV

Kinijos teismas skyrė trejų su puse metų laisvės atėmimo bausmę už šnipinėjimą nuteistai amerikietei ir nurodė ją deportuoti iš šalies, trečiadienį pranešė žmogaus teisių grupė, o nuteistosios advokatas išreiškė viltį, kad jo ginamoji netrukus išeis į laisvę.
Sandy Phan-Gillis
Sandy Phan-Gillis / „Twitter“ nuotr.

Sandy Phan-Gillis buvo sulaikyta Makao pasienyje 2015 metų kovą, kai su prekybininkų delegacijos iš Teksaso naftos sostinės Hjustono apsilankė žemyninėje Kinijoje.

Jai buvo pareikšti kaltinimai dėl šnipinėjimo ir valstybinių paslapčių vagystės, įtarus, kad amerikietė perdavė žvalgybinę informaciją trečiajai šaliai, sakoma ankstesnėse Jungtinių Tautų (JT) darbo grupės nesankcionuoto sulaikymo klausimais ataskaitoje, kurioje cituojami šaltiniai vyriausybėje.

Pietinės Guangsi provincijos Naningo tarpinis liaudies teismas savo nuosprendį paskelbė antradienį.

Tačiau amerikietės likimas išaiškės tik tada, kai bus paskelbtas raštiškas tesimo sprendimas, sakė JAV įsikūrusios žmogaus teisių gynėjų grupės „Dui Hua Foundation“ direktorius Johnas Kammas naujienų agentūrai AFP.

S.Phan-Gillis šiuo metu yra laikoma ne kalėjime, o sulaikymo centre, ir apeliacijos teikti neketino, sakė jis.

Amerikietės advokatas Shangas Baojunas patvirtino informaciją apie moteriai skirtą bausmę.

Pasak J.Kammo, „atsižvelgus į laiką, kurį ji gyveno prižiūrima policijos jai nurodytoje vietoje, jau atlikta daugiau nei pusė jai skirtos bausmės, todėl jai gali būti taikomas lygtinis paleidimas ar atleidimas nuo likusios bausmės dėl sveikatos, bausmės sušvelninimas ir neatidėliotina deportacija“.

„Tikiuosi, kad ji netrukus sugrįš į savo šeimą“, – pridūrė jis.

Amerikietės advokatas Shangas Baojunas patvirtino informaciją apie moteriai skirtą bausmę ir pareiškė, kad oficialus raštiškas teismo nuosprendis turėtų būti paskelbtas per penkias artimiausias dienas.

„Tikiuosi, kad netrukus ji bus deportuota, ir jeigu taip atsitiks, jai nereikės atlikti tos trijų su puse metų bausmės“, – sakė advokaatas. S.Phan-Gillis fizinė ir psichinė būklė yra gera, pridūrė jis.

JAV ambasados atstovė trečiadienį sakė, kad S.Phan-Gilllis teismo procesas buvo uždaras, ir prašymas, kad jame dalyvautų konsulinis pareigūnas, buvo atmestas.

JAV vyriausybė „lieka susirūpinusi“ dėl šios bylos ir palaiko ryšį su Kinijos vyriausybe „aukščiausiu lygiu“.

S.Phan-Gillis šešis mėnesius buvo laikoma įslaptintoje vietoje, o vėliau – Guangsi sulaikymo centre, kuriame iš pradžių ji kalėjo vienutėje.

JT darbo grupė nesankcionuoto sulaikymo klausimais pernai pasmerkė Kiniją dėl šios bylos nagrinėjimo procedūros pobūdžio, pabrėždama, kad joje neatsižvelgiama į „tarptautines normas, susijusias su teisingu teismu, su laisve bei saugumu“.

Kinijos pareigūnų pažeidimai yra „tokie sunkūs, kad traktuotini kaip ponios Phan-Gillis laisvės suvaržymas dėl nesankcionuoto sulaikymo“, sakoma grupės ataskaitoje, kuri buvo paskelbta praėjusią liepą.

S.Phan-Gillis šešis mėnesius buvo laikoma įslaptintoje vietoje, o vėliau – Guangsi sulaikymo centre, kuriame iš pradžių ji kalėjo vienutėje, nurodoma dokumente.

Amerikietės sutuoktinis Jeffas Gillisas pradėjo jos išlaisvinimo kampaniją, taip pat įkūrė tinklaraštį „savesandy.org“, kuris dabar yra uždarytas.

Remiantis archyve išlikusiais šio tinklaraščio įrašais, S.Phan-Gillis šeima yra kilusi iš Pietų Kinijos, tačiau ji pati gimė Vietname.

Iš Vietnamo ši šeima pasitraukė praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje, kai daugybė žmonių valtimis paliko šalį, bėgdami nuo komunistinės valdžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius