-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kinijos miestuose po protestų budi daug policijos

Kinijos sostinėje Pekine ir Šanchajaus mieste antradienį, po visoje šalyje vykusių mitingų, per kuriuos buvo reikalaujama politinių laisvių ir protestuojama prieš COVID-19 uždarymus, budi itin didelės policijos pajėgos.
Policijos pareigūnai Šanchajuje blokuoja kelią
Policijos pareigūnai Šanchajuje blokuoja kelią / „AP“/„Scanpix“

Šalies vadovybė susidūrė su dešimtmečius nematyta protestų banga, kurią skatina pyktis dėl nesiliaujančių uždarymų ir giliai įsišaknijęs nepasitenkinimas Kinijos politine kryptimi.

Praėjusią savaitę Kinijos šiaurės vakarų Sindziango regiono sostinėje Urumči kilęs ir aukų pareikalavęs gaisras paskatino visuomenės pykčio prasiveržimą ir savaitgalį protestuotojai išėjo į daugelio šalies miestų gatves.

Demonstrantai dėl gelbėjimo darbų trikdžių kaltino kovos su COVID-19 priemones, bet vyriausybė tai neigė ir apkaltino „slaptų motyvų turinčias jėgas“ susiejus gaisrą su griežtomis priemonėmis dėl viruso.

„Labai daug policijos“

Pirmadienio vakarą buvo suplanuoti keli protestai, tačiau jie neįvyko, o naujienų agentūros AFP žurnalistai Pekine ir Šanchajuje pastebėjo, kad gatvėse budi šimtai policijos automobilių ir pareigūnų.

Savaitgalį mitinguose dalyvavę žmonės pirmadienį AFP sakė, kad sulaukė skambučių iš teisėsaugos institucijų su reikalavimais informuoti apie savo judėjimą.

Šanchajuje, netoli vietos, kur savaitgalio protestų metu buvo drąsiai reikalaujama prezidento Xi Jinpingo atsistatydinimo, barų darbuotojai AFP sakė, kad jiems buvo įsakyta 22 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku užsidaryti dėl „ligų kontrolės“.

Prie kiekvieno metropoliteno išėjimo stovėjo nedidelės pareigūnų grupelės.

AFP žurnalistai matė, kaip pareigūnai sulaikė keturis žmones, kurių vienas vėliau buvo paleistas.

Vienas reporteris suskaičiavo 12 policijos automobilių Urumči gatvės Šanchajuje, kuri buvo pagrindinė sekmadienio mitingo vieta, 100 metrų atkarpoje.

„Atmosfera šįvakar nervinga. Aplink labai daug policijos“, – sakė vienas ketvirtą dešimtį metų einantis vyras.

Pekine taip pat atrodė, kad policijos automobiliai, patruliuojantys pareigūnai, stebėjimo kameros ir ledinis vėjas atgrasė nuo naujų protestų.

Tačiau kai kur šalyje protestai įvyko. Pusiau autonominiame Honkonge, kur 2019-aisiais kilo masiniai demokratijos šalininkų protestai, dešimtys žmonių susirinko prie Kinijos universiteto gedėti gaisro Urumči aukų.

Hangdžou, esančiame už 170 km į pietvakarius nuo Šanchajaus, griežto saugumo sąlygomis vyko pavieniai protestai, rodo socialinėje žiniasklaidoje paskelbta filmuota medžiaga.

Plataus masto protestai yra itin reti Kinijoje, kur valdžia griežtai slopina bet kokią opoziciją centrinei vyriausybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius